« Späť

Ako prežiť deň sv. Valentína, keď s nikým nechodiš (pre žienky)

Ako prežiť deň sv. Valentína, keď s nikým nechodiš (pre žienky)

Tak som sa rozhodla ísť si v nedeľu zabehať. Vyvetrať hlavu, byť chvíľu s Bohom. Počas behania som si uvedomila, že o dva dni je deň sv. Valentína. Deň zaľúbených. Deň, kedy prejavujeme lásku tým, ktorých máme radi. Čo ak ale nie si momentálne vo vzťahu? Čo ak nie si vo vzťahu už nejakú tú dobu? Ako prežiť a stráviť tento deň? Z vlastnej niekoľkoročnej skúsenosti Ti ponúkam pár bodov. Tieto body sú určené hlavne pre ženy. Poďme na to:

1. Neľutuj sa.

Dôležitým bodom ako prežiť deň sv. Valentína je neľutovať sa. Nehovoriť o sebe: „Ja som tá, ktorá s nikým nechodí. Och, aké je to hrozné. Je to smutné. Všetci okolo mňa sú vo vzťahu a ja nie. Asi je so mnou niečo zlé. Nikdy si nikoho nenájdem,...“ V tento deň (a aj tie nasledujúce) je potrebné na tieto vety zabudnúť. Sebaľútosť Ti nepomôže. Možno to vyznieva veľmi drsne, ale je to tak. Sebaľútosť Ťa len uväzní a nedovolí Ti vidieť ostatné dobrá, ktoré tento deň môže pre Teba priniesť.   

2. Nič Ti nechýba.

To, že nie si momentálne vo vzťahu neznamená, že Ti chýba nejaká „polovička“ a ty kvôli tomu chodíš po svete nekompletná. Zúfala, snažiaca sa nájsť svoju druhú polovičku a až vtedy budeš šťastná. Toto je klamstvo. Boh ťa stvoril kompletne. Nestvoril Ťa len s polovicou tela. Kompletná si už teraz (fyzicky, duševne a duchovne). Nič Ti nechýba. Chápem, že je tomu niekedy ťažké uveriť, hlavne pod nátlakom okolia. Preto Ťa v tento deň povzbudzujem do tohto: ráno, keď vstaneš, choď k zrkadlu, pozri sa na seba a povedz si: „Som kompletná, nič mi nechýba. S nikým nechodiť nie je žiadna vada. Som úžasná už teraz.“

3. Nebuduj si vzdušné zámky.

Zvlášť v tento deň máme sklon k budovaniu vzdušných zámkov. Čo tým myslím? Myslím tým zmýšľanie, kedy unikáme do sveta fantázie a tam si budujeme svoje predstavy o to, čo by sme v tento deň robili, keby sme s niekým chodili, napr.: „Šli by sme do kina, dostala by som ružu, šli by sme na večeru,...“. Opäť, toto Ti veľmi nepomôže. Je to len únik z reality niekam, kde je nám síce dobre, ale nie je to Pravda.

4. Choď na rande.

Možno sa teraz pýtaš: „Nie je tento článok pre ženy, ktoré s nikým nechodia? Nemám s kým! Ako mám ísť teda na rande?“ Veľmi jednoducho. Choď na rande s Bohom. On je zamilovaný Boh. Verím v to, že v tento deň by s Tebou na rande veľmi rád šiel. Toto rande môže mať viaceré podoby, napr. rande v kaviarni, rande s prechádzkou, rande s nejakou adrenalínovou aktivitou,... Každá z nás je iná. Boh Ťa pozná. Pozná Tvoje srdce. Vie, po čom túžiš. Nie sú to len nejaké frázy. Je to realita. Ak chceš ísť v tento deň niekam na rande, choď na rande s Bohom. Vstaň ráno, povedz Mu, že chceš, aby ste si niekam dnes vyšli a potom to urob. Nenechaj si v tento deň ukradnúť čas na rande s Bohom inými povinnosťami. Jednoducho prijmi pozvanie, naber odvahu a choď!

5. Pýtaj si prejavy lásky.

Tento deň má 24-hodín. Je to veľa času. Tento deň je o láske a ty si milovaná. Máš Boha, ktorý Ťa miluje. Hneď ráno si od Neho pýtaj prejavy lásky. Prejavy toho, ako Ťa miluje, ktoré Ti konkrétne ukáže. Jeho srdce túži po tom ukázať Ti, ako Ťa miluje. Verím, že toto môže byť pre ženské srdce veľmi uzdravujúce (hlavne kvôli tomu, že žienky okolo Teba budú dostávať prejavy lásky od svojich priateľov). Len Ho o to popros a maj citlivé srdce na Jeho prejavy. Ako Ho poznám, neobmedzí sa len na jeden prejav smiley.  

6. Vyjdi zo seba.

Tento deň je deň lásky. Pozývam Ťa vystúpiť zo seba. Ako to myslím? Prejav lásku niekomu vo svojom okolí. Láska je hlavne o dávaní a robení krokov smerom k ľuďom. Pozor, teraz nemyslím to, že sa máš vydať na lov po nejakom mužovi. Nie, toto som nechcela povedať. Prejav lásku tým, že napíšeš rodičom, že ich máš rada, kúpiš kolegyniam v práci kyticu, zavoláš priateľke, s ktorou si už dlho nevolala, niekomu prakticky pomôžeš,... Ak v tento deň túžiš po láske, pozývam Ťa do toho začať od seba a niekomu ju prejaviť. Verím, že v Tvojom okolí je príležitostí veľmi veľa smiley.

Kedysi pre mňa predstavoval deň sv. Valentína jeden z tých ťažších dní v roku. Umárala som sa vo svojej samote. Ľutovala sa. Dnes viem, že tento deň môže byť špeciálny. Špeciálny v tom, že aj napriek tomu, že s nikým nechodím, môžem prežiť tento deň s Bohom. S Tým, ktorý ma miluje. S Tým, ktorý mi túži prejaviť lásku. Úprimne? Už sa teším na tento deň. Je to krásny deň. Deň, kedy mi Boh opäť novým spôsobom ukáže, čo pre Neho znamenám.

Preto Ťa povzbudzujem do toho neprežívať deň zaľúbených v ulite svojej samoty, ale pozývam Ťa do dobrodružstva prežiť tento deň s Bohom. Určite to neoľutuješ.

Žehnám Ti odvahu vykročiť zo seba. Žehnám Ti citlivé srdce na volanie Božieho srdca a všetkého, čo má pre Teba v tento deň pripravené.

Prajem Ti krásny deň zaľúbených heart.

Lenka – kráľovná svetla a pokoja.  

Ďalej