« Späť

LECTIO DIVINA - 5. nedeľa v roku B

 

1. Ďalšie uzdravenia - 32 Keď sa zvečerilo, po západe slnka, prinášali k nemu všetkých chorých a posadnutých zlými duchmi. 33 A celé mesto sa zhromaždilo pri dverách. 34 I uzdravil mnohých, ktorých trápili rozličné neduhy, a vyhnal mnoho zlých duchov a nedovolil im hovoriť, lebo ho poznali. 35 Včasráno, hneď na úsvite, vstal a vyšiel von. Utiahol sa na pusté miesto a tam sa modlil. 36 Šimon a tí, čo boli s ním, pobrali sa za ním. 37 Keď ho našli, povedali mu: „Všetci ťa hľadajú." 38 On im odvetil: „Poďme inde, do susedných dedín, aby som aj tam kázal, veď na to som prišiel." 39 A chodil po celej Galilei, kázal v ich synagógach a vyháňal zlých duchov.

 

2. krok LECTIO DIVINA – čo mi chce Ježiš dnes týmito svojimi slovami povedať? O čom ma chce poučiť?

            Všimnime si koľko ľudí za ním prichádza a dôvod, pre ktorí Ježiša vyhľadávajú? Uzdravoval a to sa im páčilo, preto k nemu prichádzalo toľko ľudí. Možno ani nechceli počúvať, čo hovorí. V evanjeliu je napísané: „Všetci ťa hľadajú". Ale, aký mali dôvod? Prečo ho hľadali, chceli vidieť iba zázraky? Ježiš sám odpovedá: „Poďme inde..., aby som aj tam kázal, veď na to som prišiel." Ježiš ukazuje, že nie je v prvom rade divotvorca, ľudový liečiteľ, ale ohlasovateľ SLOVA, ktoré má moc uzdraviť vnútro človeka, nie len jeho telo. Za povšimnutie stojí, že Ježiš množstvo svojej aktivity striedal s odpočinkom, v ktorom vyhľadával samotu a najmä stretnutie s Bohom Otcom. „Utiahol sa na pusté miesto a tam sa modlil."

Otázky pre mňa: Napr. Kedy a prečo vyhľadávam Ježiša ja? A hľadám ho vôbec? Verím, že iba on má moc a silu pomôcť mi v mojich životných skúškach? Aj ja si viem nájsť čas popri všetkej práci a povinnostiach na modlitbu? Na rozhovor s Bohom Otcom, alebo si mylne myslím, že na to nemám čas?

 

            3. krok – Modlitba

Pane Ježišu, aj ja ťa chcem hľadať, ako všetci tí ľudia v dnešnom evanjeliu, ale nie len preto, aby som videl zázraky, ale aby som mohol byť s Tebou, aby som mohol počúvať Tvoje SLOVÁ, aby som mohol pobudnúť v tichu a samote pri Tebe. Pomôž mi nájsť si denne aspoň chvíľu na rozhovor s Tebou. Amen.

Predchádzajúci