Blogy

« Späť

Miluj nepriateľa

Miluj nepriateľa

Prečo?

Až prídeš do života...

Tam nikto falošne neklame a nikto nie je klamaný, Tam ťa tvoj brat nemôže krivo podozrievať (väčšina zlého v ľudskom pokolení sa totiž nerodí z ničoho iného, než z krivého podozrenia). O niekom, kto ťa napríklad má rád, veríš, že ťa nenávidí, a pre krivé podozrenie sa z teba stáva veľký nepriateľ veľkého priateľa. Čo má robiť ten, ktorému neveríš a ktorý ti nieje v stave ukázať svoje srdce? Hovorí ti: "Mám ťa rád." Preto však, že by ti to mohol hovoriť, aj keby tomu tak nebolo, neveríš, a tak stále ešte nenávidíš.

Miluj svojich nepriateľov, aby si z neopatrnosti do nenávisti nezahrnul aj priateľov.

+

Miluj a rob, čo chceš! Z úvah hľadajúceho srdca, sv. Augustín

+

Mali by sme sa vedieť správať  k tým, čo sa nám javia ako nepriatelia, kritici, ako ku priateľom, t.j. s pokojnou mysľou a s vyrovnaným pohľadom zistiť, čo nám ten druhý vlastne chcel povedať, než sa necháme ovplyvniť predsudkom alebo pocitom nepriateľstva od toho človeka...  Isto by sme si v živote ušetrili mnohé nepríjemnosti, ktoré vďaka našej nevhodnej reakcii na názor alebo kritiku iného, dostaneme späť ako odpoveď.

Kritici a ľudia bez citovej väzby k nám - cudzí - nám najskôr povedia pravdu, lebo oni nemajú dôvod, robiť sa pred nami príjemnými a dobrými za cenu nepravdy.

wink

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
emoticon emoticon emoticon
Ježiš za svoju lásku očakáva lásku, nie zvyk. (Juraj Drobný)
Odoslané 15.5.2013 7:46.
Je to pre nás "ľudí" veľmi ťažké...máme oči človeka, srdce človeka...a iný sa nám javí "nepriateľsky" so všetkým, čo k tomu patrí... človek kresťan to má "ľahšie", vždy, keď príde iný človek a ja ho vnímam ako "nepriateľa"...lebo je nevrlý, chladný, je naštvaný na mňa...-je bez lásky? - to neviem...nevidím jeho srdce... zasa zlyhávam, neviem, ako na to, ten človek je rýchly a prevaľcuje moje myslenie obratom ruky...nestihnem ani pomyslieť a ležím na lopatkách, mám len slzy môjho "dobrého úmyslu"...- verím, že TO STAČÍ -Boh vie všetko...vie, z čoho sme stvorení, sme len dych človeka...Jedine s Ním, jedine v Duchu svätom, s Ním to skúšam stále znova...nedarí sa vždy, veľakrát sa mi to vôbec nedarí...Skúšam vždy znova, kým "moje ovocie zostane" Jn15, 9-17; On si vyvolil mňa, On mi dá všetko, o čo ho prosím v Jeho mene... On mi dá priateľov, aj z radu "nepriateľov"emoticon
Odoslané 15.5.2013 13:26.
Myslím si, že milovať nepriateľov, to je veľký ideál, ktorý dokážu len tí NAJLEPŠÍ z nás.
Odoslané 15.5.2013 11:27.
Opravujem môj pôvodný názor. Nedávno som sa presvedčila, že sú medzi nami ľudia, ktorým záleží na dobrých vzťahoch. Bola som na návšteve u jedného známeho lekára, ktorého som požiadala, aby mi zariadil nejakú zmenu liečby u svojho kolegu. Prekvapilo ma, že skôr ako sa rozhodol pre nejakú odporúčanie pre svojho kolegu povedal „ musím to urobiť tak, aby som si nepokazil dobré vzťahy.“ Odvtedy som aj ja začala myslieť na to, že skôr než sa pre niečo rozhodnem, pre nejaký čin, hoci to nemusí byť jednoduché, musím to urobiť tak, aby som si tým nepokazila dobré vzťahy, a nevytvárala si nepriateľov.
Odoslané 15.5.2013 12:50 ako reakcia na Zita Podhradská.
Odoslané 15.5.2013 13:16 ako reakcia na Anna Václavová.
Pekné, Zitkaemoticon "Musím to urobiť tak, aby som si nepokazila moje vzťahy..." Ďakujem!
Odoslané 15.5.2013 13:23 ako reakcia na Zita Podhradská.