« Späť

Súď ma a skúšaj

Súď ma a skúšaj

„Súď ma a skúšaj“ - je názov putovnej výstavy fotografií Michala Fuliera, ktorá vznikla pri príležitosti 65. výročia likvidácie reholí v Československu a v Roku zasväteného života. A oddnes je prístupná v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade, kde ju nainštaloval tím P15. Verejnosť ju môže navštíviť do soboty, kedy bude inštalovaná v rámci programu P15 v Evanjelickom kostole na Námestí sv. Egídia.

Fotografie vznikli pri výrobe dokumentárneho filmu nesúceho to isté meno a vydávajúceho svedectvo o pohnutých udalostiach z 50. rokov 20. storočia. Autorkou námetu a režisérkou filmu je sestra Ivica z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého. Fotografie zobrazujú represie komunistickej doby voči náboženskej slobode, prinášajú svedectvo o takmer dvanástich tisícoch deportovaných rehoľných sestier, o zle, ktoré bolo na nich páchané, ale aj o ich vernosti, láske i odpustení počas celého ich života všetkým, ktorí toto zlo spôsobili. 

Ide o ojedinelú výstavu. Nie sú to len umelecké fotografie, ale ide hlavne o životy sestier na Slovensku, ktoré prežili likvidáciu kláštorov. Na fotografiách môžeme vidieť to, ako sa borili so systémom, ktorý ich chcel zničiť, ale na druhej strane aj odhodlanie, silu a hlavne odpustenie, ktoré je viditeľné v každej fotografii.


Komunikačný tím P15 / Archív Trnavskej arcidiecézy

Video: TV Nova