« Späť

Finalista Československo má talent na P15

Národné stretnutie mládeže P15 má veľkú novinku. V Poprade vystúpi vychádzajúca hviezda českého hudobného neba Pavel Helan. Juhomoravský pesničkár bol finalistom súťaže ČeskoSlovensko má talent 2013, kde porotu a divákov odzbrojil vtipom a skvelým muzikantským a spontánnym prejavom.

https://www.youtube.com/watch?v=z3k-3Lbjwmk

"Chcem ľudí povzbudiť vo vlastnom hľadní spirituality, ktorá bude v tomto svete čím ďalej, tým dôležitejšia. Vo svojich piesňach nevolím radikálne kritický prístup ani prvoplánovo chválový. Chcem spievať pre Zacheja, ktorý na dnešnom rušnom duchovnom trhovisku hľadá toho, kto by ho oslovil," hovorí Pavel Helan, ktorý bude hrať niekoľko vybraných piesní aj na P15. "Nechajme to ako prekvapenie," odpovedá na to, aké to budú. V Poprade vystúpi v rámci programu P15 31. júla 2015. Predtým vystúpi i na festivale Verím Pane v Námestove (22. júla) a po P15 aj v Piešťanoch (28. augusta). 

Pavel Helan sa narodil v roku 1979 v Moravských Knínicích. Je absolventom Strednej školy záhradnickej a Vysokej školy lesníckej. S hudbou začínal ako gitarista v jazzbande Young Pekáč Mojmíra Bártka, kde si osvojil heslo "Strýco hraj, neustále hraj!". Bol členom vokálneho kvarteta AlbaMons a spolupracoval s Mladými brnenskými symfonikmi. Je absolventom gitarovej školy Ota Pinknera. Zvíťazil v programe Do-re-mi, pôsobil ako učiteľ hudobnej výchovy v New Yorku, sprevádzal speváka Yvesa Guelou, bol členom revivalu U2/stay. 

V roku 2007 získal prestížneho Krtka na festivale Zahrada, v roku 2008 vydal CD Je(mne) príjemne, z ktorého v roku 2009 vzišla spolupráca so spevákom Petrom Bendom. V roku 2010 bol založený plesový miniorchester Helan Band. V roku 2012 koncertoval v Malajzii a Hongkongu, ako hosťa na turné Ani si nesadajte si ho vybral Tomáš Klus. Bol hosťom Vianočného tour Petra Bendu. V roku 2013 sa stal finalistom súťaže Československo má talent. V roku 2014 vydal CD iBůh a vyšiel na prvé samostatné Ajfon tour.  Viac informácií o ňom je možné nájsť na stránke www.pavelhelan.cz

Komunikačný tím P15 / Pavel Helan