« Späť

Ján Pavol II. príde "opäť" do Popradu

Pápež Ján Pavol II. sa symbolicky po 20 rokoch vráti "späť" do Popradu. Jeho novú pamätnú tabuľu inštalujú počas Národného stretnutia mládeže P15 na budovu Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Novú tabuľu požehnal kardinál Stanislaw Dziwisz, súčasný krakovský arcibiskup. Bývalý osobný tajomník pápeža tak urobil na jednom z najstarších pútnických miest na Slovensku - na Mariánskej hore v Levoči, kde za účasti statisícok ľudí vyvrcholila tradičná mariánska odpustová púť. Na tabuli je podobizeň pápeža, výzva "Nebojte sa!", s ktorou sa pápež poľského pôvodu veľakrát obracal na ľudí, nápis "Svätý Ján Pavol II., pápež 1978-2005" a spomienka na to, že vznikla pri príležitosti výročia návštevy mesta Poprad ("20. výročie návštevy mesta Poprad"). P15, počas ktorého bude tabuľa odhalená, je úzko spojená s Jánom Pavlom II. Na P15 sa totiž začne oficiálna príprava na 31. svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia o rok v Krakove. Práve Ján Pavol II. bol pred tridsiatimi rokmi ich iniciátorom. V Poprade už nesie meno pápeža aj nábrežie.

      

"Bože, prameň každej milosti a svätosti, dobrotivo zhliadni na nás, svojich služobníkov, čo sme pripravili tento obraz svätého Jána Pavla II., požehnaj ho a daj, aby sme pocítili jeho orodovanie, veď on sa stal priateľom a spoludedičom Krista, žiari ako svedok evanjeliového života a je vynikajúcim orodovníkom u teba Skrze Krista, nášho Pána," píše sa v modlitbe požehnania, ktoré prečítal na slávnosti kardinál Dziwisz. Za myšlienkou osadiť ju stojí bývalé vedenie Popradu. Nové vedenie záväzok potvrdilo a vybralo návrh sochára Štefana Hudzika.

Keďže arcibiskup Dziwisz nebude môcť prísť na P15 do Popradu osobne, využil popradský primátor jeho návštevu v Levoči. „Bol som rád, že sa tak stalo v slávnostnej atmosfére a bolo to vzdanie úcty veľkej osobnosti, ktorou bol svätý Otec Ján Pavol II. Miloval slovenské hory, Tatry, mal rád Slovákov a bude to skutočne také symbolické, že tabuľa bude odhalená práve na začiatku celoslovenského stretnutia kresťanskej mládeže, ktoré bude prípravou na Svetové dni mládeže na budúci rok v Krakove,“ uviedol Jozef Švagerko. 

Komunikačný tím P15
Snímky: Pavol Danko