« Späť

P+15=1984

Šesťročný Paľko, Nonstop i slovenskí olympionici. Primátor, zbory a kopec ďalšieho. Všetko nás čakalo počas úvodného dňa P15. Zoznámte sa s tým s malým oneskorením :)

 

Otvárací Ceremoniál uviedol moderátor Pavol Danko slovami: „Volám sa Paľko, mám 6 rokov, a v roku 1984 som začal chodiť do školy. V tom čase som ešte ani netušil, že o tridsaťjeden rokov zažijem také zázraky!“

15:28 Celý program sa niesol v znamení roku 1984 a hudobných produkcií tej doby. Zazneli piesne ako Ghost Busters, Relax (Don´t do it), alebo Billie Jean. Na pieseň od Michala Davida, Já chci žít nonstop, tancovalo tanečné divadlo ATak.

15:43 Na pódiu sa objavil „Freddie Mercury s kapelou Queen.“ Hudobníci z  Projektu 36 si získali publikum známymi hitmi, ako Break free, Radio Ga Ga, či We are the champions.

15:52 Veľký potlesk sprevádzal príchod na scénu dvoch slovenských olympionikov - športového gymnastu Samuela Piaseckého a strelkyne Zuzany Rehák- Štefečekovej.  Držiteľka dvoch strieborných medailí z olympijských hier v Pekingu 2008 a Londýne 2012 a zlatej medaily z Európskych hier v Baku 2015 prezradila okrem iného aj to, že veľmi rada počúva slovenskú gospelovú hudbu. „ Mojou obľúbenou  piesňou, ktorá mi dodáva odvahu je Víťaz od kapely eSPé.“

16:00 Veľké prekvapenie a vyvrcholenie večera! Na stage priniesli kríž, ktorý v roku 1984 venoval pápež Ján Pavol II. mladým, aby s ním putovali po celom svete. Tento 3,8 metrový kríž, zavítal na Slovensko už v novembri minulého roka a špeciálne na tento večer nám ho organizátori blížiacich sa SDM Krakow 2016 prepožičali opäť.

16:08 Mladým sa prihovoril aj primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. „Nebojte sa žiť vieru. Nebojte sa ju aj ukazovať. Ja sám žijem s vierou. A nielen preto, že moja žena sa volá Viera,“ povedal s úsmevom a rozosmial celú arénu. „A v neposlednom rade sa nebojte kedykoľvek navštíviť naše krásne mesto,“ uzavrel.

16:45 Účastníci pomohli núdznym! Dopredu ohlásenú charitatívnu zbierku šatstva zobrali vážne, a na Nábreží Jána Pavla II. rozvešali okolo pol tony tričiek, nohavíc, búnd a košieľ.

17:15 Svätou omšou v popradskej konkatedrále nás viedol 100 členný zbor zo Spišskej novej Vsi a Svidníka. Počas homílie sa všetkým prihovoril košický arcibiskup metropolita Bernard Bober . „Iba úprimný život, čistá láska a predovšetkým čisté srdce sú predpokladom pravého a účinného života. Chcem vás povzbudiť, aby ste sa nerozhodovali len pre tie ľahšie veci v živote. Nebuďme sebci a inšpirujme sa krížom SDM!“

21:15 Svoj spevácky a skladateľský talent nám v Poprad Aréne predviedol Pavel Helan. Prvý deň P15-ky ukončila krížová cesta s bratislavským pomocným biskupom Mons. Jozefom Haľkom a tanečným súborom For Džoj.

Národné stretnutie mládeže P15 31.7.

Komunikačný tím P15 / Samuel Brečka, Sima Feldmanová