« Späť

Videl som dojatých biskupov

Najväčšiu skupinu zahraničných hostí tvorili tradične priatelia z Čiech a Moravy. Viedol ich Jenda Balík, zodpovedný za pastoráciu mladých v Čechách. Pri tejto príležitosti s ním prinášame jedinečný rozhovor.

 

S akými pocitmi ste odchádzali z P15? 

Veľmi fandím práci s mládežou na Slovensku. Gratulujem k úspechu, pretože na P15 bolo dvakrát toľko mladých ako na R13, kde bolo vyše 300 mladých z Čiech. Scenérie popravde, až gýčovitý pohľad na ostré hrany Tatier maľované na modrej oblohe, nezabudnuteľný západ slnka, úsmev mladých ľudí a toľko veriacich umelcov, politikov .... Tiež gratulujem biskupom a ďakujem za ich prítomnosť. Obzvlášť na tých, ktorí boli účastní na celom stretnutí, som videl, ako boli dojatí, oslovení a povzbudení. Ako hodnotiť? Iste sám Pán vie, čo všetko sa dialo v srdciach mladých ľudí trebárs na svätej spovedi. Snáď len jeden námet. Privítal by som, keby na pódiu bola kapela, ktorá by sprevádzala spev mladých ľudí. Tak by sa všetci ďaleko viac cítili byť súčasťou veľkého spoločenstva Cirkvi. Tak veľa požehnania do ďalšej práce. 



Čo bol váš osobne najväčší zážitok v rámci P15? 

Nádherná bola krížová cesta s papierom. Obdivoval som biskupa Haľka, ako  nádherne vedel komentovať zastavenia. Ale najviac zo všetkého som uvítal  možnosť vidieť hru sv. Jána Pavla II. – Lúče Otcovstva. Išiel som na  ňu, pretože mám tohto pápeža vo veľkej úcte. Hru som čítal a s napätím  som očakával, ako bude upravená. A bol som nielen nadšený, ale priam dojatý, ako nádherne sa s textom hercami pobili. Odporúčam ju každému a iste hercov pozvem aj do Českej republiky. 

Na akú akciu by ste pozvali mladých Slovákov najbližšie? 

Na takúto otázku existuje jediná odpoveď: o rok v júli do Krakova na Svetové dni mládeže. Tak blízko sa už žiadne konať nebudú! 

Komunikačný tím P15 / Simona Feldmanová 
Video: Komunikačný tím P15 / Snímka: galerie.clovekavira.cz