Blogy

« Späť

„Spomeň si na moje reťaze“ - utrpenie eritrejskej kresťanky a jej služba vo väzení.

„Spomeň si na moje reťaze“ - utrpenie eritrejskej kresťanky a jej služba vo väzení.

8.mája 2015 Washington, DC (International Christian Concern)

Hoci už nežije v cele, Alica ešte stále nie je voľná. Strávila viac ako šesť rokov v klietke v eritrejskom väzení kvôli svojej viere v Ježiša Krista za jedného z najrepresívnejších režimov na zemeguli. Prepustená bola vo februári 2015, jej hlas zoslabol, jej myseľ bola traumatizovaná, je držaná vo vlastnom dome, pod dozorom vlády, ktorá ju predtým uväznila. Nemôže robiť nič, ak ju navštívia ľudia, môže len povedať: „som v poriadku“ -povedala Jane, ktorá bola jej priateľkou a teraz žije v USA.

"Severná Kórea" Afriky

Eritrea je jedna z krajín, kde narastá kresťanstvo. Krajina sa stala nezávislá v roku 1993 oddelením od Etiópie s podporou väčšiny obyvateľstva, ale jej vláda sa obávala, že Etiópia ju znova ovládne. Dôsledkom toho jej predstavitelia používajú väzenie a mučenie pre každého, kto by mohol ohrozovať tento štát. Kresťania sú pre nich tiež hrozbou. UNO komisia pre náboženskú slobodu hodnotí Eritreu ako krajinu kde sa vážne a systematicky narušuje náboženská sloboda. Prepustení väzni z dôvodu náboženstva aj iné humanitárne organizácie oznamovali, že títo ľudia boli natlačení do 20-stopových kovových kontajnerov, alebo podzemných barakov, a vystavení extrémnym teplotným výkyvom.   

Nemali možnosť zastúpenia právnym zástupcom, ani ich nemohla navštíviť rodina. Uväznení nemohli spievať, nahlas sa modliť a mali zakázanú náboženskú literatúru- hovorí správa z roku 2015. Podľa tejto správy je v súčasnosti uväznených 1200-3000 ľudí kvôli svojej viere, najviac je evanjelikálnych kresťanov.

Alica veľmi túžila priniesť Božie Slovo ľudom svojej krajiny. Narodila sa v Eritrei, v 90-tych rokoch emigrovala do USA  ako dieťa a žila tam takmer dvadsať rokov. Ale v roku 2008 cítila, že ju Boh volá, aby sa vrátila. Jej srdce horelo pre službu ľuďom, začala vyučovať Bibliu, a iné náboženské veci- povedala Jane. Keď sa pokúšala opustiť Eritreu v roku 2008, aby si obnovila pas, bola zatknutá na letisku. Zobrali jej všetko, a ju hodili do väzenia. Bolo to akoby zmizla. Žiadne obvinenia, žiadny súd, len neurčité podmienky väzenia, ktoré začalo 24. januára 2009. Jej rodina nevedela o nej nič dlhý čas. Keď sa dozvedela o jej uväznení, 5 rokov nemohla zistiť jej umiestnenie. Jej matka veľa preplakala, lebo nevedela, či je jej dcéra ešte nažive .

Zatiaľ čo sa eritrejská vláda pokúšala umlčať ohlasovanie Božieho Slova Alicou, Boh mal s ňou veľké plány vo väzení. Jane avizovala: „množstvo väzňov ktorí vyšli skôr z väzenia ako ona, nám povedalo, že viacerí moslimovia konvertovali na kresťanstvo. Moslimovia sa obrátili na kresťanstvo v ich najťažšej hodine, keď boli najviac trápení. Bití ľudia mali veľa zranení, ale žiadne ošetrenie. Boh ju použil pre ich povzbudenie, podobne ako Jozefa (z Biblie), ktorý bol uväznený v Egypte“.

Alica bola prepustená v roku 2015, ale je stále kontrolovaná. Dúfa v návrat do USA , ale kvôli  neustálemu dozoru to nebude v najbližšej budúcnosti možné. ICC prosí, aby sme sa modlili za Alicu a tisíce iných kresťanov, ktorí sú vystavení nepredstaviteľnému utrpeniu vo väzení kvôli ich viere. Títo bratia a sestry úpenlivo prosia ako Pavol vo väzení – „spomeňte si na moje reťaze“      

Zdroj: International Christian Concern

Foto: Flickr