Blogy

« Späť

Nigérijský duchovný zavraždený moslimskými pastiermi. Spomienka na oddaného sluhu pre chudobných, ktorý vzdelával 400 detí bezplatne.

Nigérijský duchovný zavraždený moslimskými pastiermi. Spomienka na oddaného sluhu pre chudobných, ktorý vzdelával 400 detí bezplatne.

30 .1.2015

Pastor Joshua Adah bol 23. Januára zabitý moslimskými extrémistami Fulani v oblasti Taraba v Nigérii. Tento populárny pastor, známy ako služobník chudobných bol zavraždený minulý týždeň pri jeho spätnej pastoračnej ceste Fulani pastiermi, ktorí sa spájajú s teroristami Boko Haram.

Podľa Morning Star News založil a viedol bezplatne školu s viac ako 400 deťmi v dedine Bantaje.

Podľa svedkov sa mu na ceste späť pokazilo auto a on ho musel ťahať na bok cesty. Potom zavolal mechanika, aby mu opravil auto. Keď mechanik zistil, že to nevie opraviť, išiel zohnať vlečné auto. Keď sa však vrátil späť, Adaha nemohol nájsť. Až o dlhom hľadaní našiel jeho telo. Bolo nemilosrdne rozsekané niekoľko kilometrov od Jalingo.  Policajný predstaviteľ Joseph Kwaji potvrdil, že útočníkmi boli Fulani pastieri.

Jeho žena potvrdila jeho zavraždenie. Spomínala na obetovanie sa Adaha pre chudobných od roku 2000.  „Nechal pohodlie mesta a odišiel do vzdialenej dediny v horách bez svetla, pitnej vody, ani len studňa nebola na blízku. Bol tam aj so svojou skromnou ženou a deťmi, aby odpovedal na volanie Boha v čase, keď mestá ponúkali lepšie možnosti pre život takýchto služobníkov pre druhých. On kázal Evanjelium nie v mestských oblastiach, ale len v dedinách. Neviem, prečo Boh dovolil Boko Haram, aby skrátil jeho život. Aj keď bolo blízko nebezpečenstvo, odmietol odtiaľ odísť a pokračoval v hlásaní Krista v dedinách, kde sa iní neodvážili.“

Adah sa stal známy v oblasti Taraba tým že sa venoval zabezpečovaniu stravy, prístrešia, peňazí a liekov pre najchudobnejších v kraji. „Delil sa so svojimi skromnými zdrojmi s chudobnými. Obliekal ich, prejavoval im lásku. Jeho dom bol aj ich. Nemôžem zadržať slzy“ povedal jeden jeho obdivovateľ. „ Stále dúfam, že sa zobudím zo zlého sna“

Hoci nie je dokázané, že Boko Haram sa zapojil do vraždy Adaha, už v roku 2014 sa zaznamenalo priznanie mnohých Fulani pastierov, že sú členmi Boko Haram. V októbri moslimskí extrémisti prepadli dva kostoly v Taraba, pričom prerušili obrady a zabili 31 ľudí. V marci Fulani pastieri v oblasi Kaduna vypálili tri kresťanské dediny a posekali 100 ľudí.

Zdroj: Christian post

Foto: wikipedia

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Česť jeho láske, obete a zápalu pre Božie kráľovstvo. Je pre nás pohodlných obrovskou inšpiráciou. Modlime sa za jeho rodinu a ďalších misionárov v tejto oblasti.
Odoslané 5.2.2015 8:48.