Blogy

« Späť

NIGÉRIA: BOKO HARAM ZAČÍNA ÚTOČIŤ A OHROZOVAŤ VOĽBY

NIGÉRIA: BOKO HARAM ZAČÍNA ÚTOČIŤ A OHROZOVAŤ VOĽBY

Ťažko ozbrojení vojaci Boko Haram zaútočili na Gombe 14. februára. Svedkovia uvádzali, že útočníci ovládli kontrolné stanovisko pred útokom na mesto a podpálili policajnú stanicu. Vládne zložky odrazili útok letecky a zatlačili ich do Borno oblasti. Všetky cesty do Gombe boli zablokované a bol zavedený 24 hodinový zákaz vychádzania. Ešte pred ústupom ozbrojenci rozšírili letáky s textom, aby ľudia nešli do volieb. Tiež žiadali všetkých moslimov, že majú presadiť šariu v Nigérii  a je to ich džihád. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí pritom prišlo o život alebo bolo zranených. Najprv sa pokúšali ovládnuť mesto samovražednými útočníkmi, ale nepodarilo sa im to. Podľa Open Doors je to mesto s veľkým počtom kresťanov.

Boko Haram zintenzívnil útoky v posledných dňoch aj inde. 13 februára útočili na Čad, kde zabili desať ľudí a podpálili takmer celú dedinu Ngouboua, kde je vojenský tábor a asi 7 tisíc nigérijských utečencov.  12. februára samovražedná bojovníčka použila bombu na trhovisku kresťanov v Biu v Borno oblasti. Pritom zomrelo 15 ľudí a vyše 20 bolo zranených.

Nebol to prvý pokus útoku v Biu, miestne bezpečnostné zložky zatiaľ vždy zastavili útočníkov. Mesto je útočiskom pre kresťanov unikajúcich prenasledovaniu Boko Haram v Borno oblasti. Je stále relatívne bezpečné. Miestni ľudia prosia o modlitby ostatných kresťanov, lebo žijú v strachu pred ďalšími útokmi.

Zdroj : Open Doors

Foto: wikipedia