Blogy

« Späť

ISIS podmínováva krajinu s kresťanskými obydliami a starodávnymi pamiatkami v Iraku i Sýrii.

ISIS podmínováva krajinu s kresťanskými obydliami a starodávnymi pamiatkami v Iraku i Sýrii.

Keď je ISIS vytlačená z oblasti, kde žili kresťania a tí sa chcú vrátiť späť, zistia, že ich oblasť je obložená mínami a tie čakajú na navrátilcov. Kurdskí  bojovníci a vojaci čistia domy a farmy po odchode ISIS, ale nie sú pripravení, ani trénovaní  na túto situáciu, aby ju efektívne riešili. Mnohí zomreli pri likvidácii  mín. A tak hrôza teroru ISIS zostáva ešte dlho po odchode vojakov.

18.7.2015 Iraq/Syria (International Business Times): Keď sa Fatima vrátila do svojho domu v Khabure minulý týždeň našla si na dome nápis: „Vlastníctvo Islamského štátu“. Ozbrojenci boli vyhnaní z mesta s väčšinou asýrskych kresťanov pomocou kurdských a sýrskych milícií minulý mesiac, ale obyvatelia, ktorí sa vrátili späť, sa stretajú s hroznými spomienkami na ich obsadenie.

ISIS rozmiestnila pozemné míny po celej Sýrii a Iraku. Schovali ich v domoch civilistov, na poliach, farmách aj medzi starovekými ruinami. Spomenutá Fatima /meno zmenené/ našla nevybuchnutú mínu v chladničke na polici pre zeleninu. Poistka tejto míny bola  poškodená, preto nevybuchla. Po privolaní sýrskych milícií sa objavili ešte míny aj v spálni a kúpeľni. 

Diana Yaqco, vedúca  Demand for Action, ktorá sa stará o ochranu práv Asýrčanov, Chaldejcov a Syriakov v oblasti prehlásila, že Islamský štát necháva všade kde opúšťa svoje bojiská z dôvodu zo straty vybojovaného územia.

Týmito mínami Islamský štát ďalej terorizuje obyvateľov, aj keď tam už nie je prítomný. Tieto zariadenia sa aktivujú aj zachytením nohou, či prejazdom bicyklom.

Zdroj: International Christian Concern

Foto: wikipedia