Blogy

« Späť

Poškodenie kostola v Hornom Egypte počas výstavby

Poškodenie kostola v Hornom Egypte počas výstavby

30. 12. 2015

V štvrtok 10. decembra bol prepadnutý kostol viac ako 400 moslimami, pravdepodobne miestnych predstaviteľov. Hoci kostol v dedine Swada mal oprávnenie k výstavbe, je teraz zavretý na príkaz miestnych zástupcov.

Napriek tomu, že v tejto dedine je asi 3000 koptských kresťanov, čo predstavuje 35% obyvateľstva, nie je tu koptský ortodoxný kostol, je tu len evanjelický kostol, a najbližší koptský kostol je vzdialený 8 km. Ako je dokumentované v projekte Eshhad z inštitútu Tahrir  pre politiku stredného Východu komunita v Swade bojovala dlhé roky o výstavbu v ich dedine. Po získaní povolenia v apríli mysleli, že môžu začať budovať budovu.   

„Začali sme ju stavať v tajnosti ako jednoduchý dom bez toho, aby sme informovali, že to bude kostol“ informoval ICC mladý kresťan zo Swady. Vedelo sa, že budova patrí koptským kresťanom, ale bola len rozpracovaná. Preto sme sa v nej modlili v tajnosti, dodal E.A /meno utajené/.Kresťania doplnili do budovy oltár a od mája 2015 sa v ňom v nedeľné rána modlievali.

„10. decembra sme začali vnútornú úpravu, pridávali keramiku a mramor, keď o 17.hod prišiel Hassan Khalaf Abdul Aziz, ktorý je starosta dediny. Požiadal ma, aby som zastavil práce na budove, lebo zistil, že to bude kostol a vypýtal si kľúče od budovy. Chcel kostol zavrieť, aby predišiel  náboženskému násiliu medzi kresťanmi a moslimami. Ja som mu odmietol kľúče dať a odišiel som preč“ povedal P.W.

Napätie medzi starostom a kresťanskou komunitou bolo veľké už od parlamentných volieb, v ktorých brat starostu neuspel. Rodina starostu obvinila kresťanov, že za neho nehlasovali .

„O 18 hod, po necelej hodine ako odišiel starosta dav viac ako 400 moslimských mužov prepadol budovu a pracovníkov. Zničili keramiku, mramor, drevo a kresťanské znaky vnútri budovy, napadli aj pracovníkov“ povedal P.W. Následne potom prišiel starosta znovu, odviedol pracovníkov aj protestujúcich a zamkol budovu. P.W pokračoval: „Keď prišla polícia a žiadala nás, aby sme identifikovali ľudí, ktorí prepadli budovu, odpovedali sme, že to nevieme, aby sme ochránili ostatných kresťanov z dediny a tak upokojili situáciu. Ak by sme nahlásili mená útočníkov, títo by nás prepadli hneď po odchode polície“. Polícia potom uzavrela  budovu a určila stráž od 10. decembra. To spôsobilo, že nebude možné dokončiť stavbu kostola.

Podobná udalosť sa stala v dedine El-Our v oblasti Minya z dôvodu stavby kostola ako spomienky na 21 mučeníkov zabitých ISIS v Líbyi. V tomto prípade dokonca nepomohol ani príkaz prezidenta Sisi. Kresťania boli nútení vzdať sa svojich práv.

Ak sa raz táto záležitosť dorieši, strach z následných útokov stále zostane. P.W povedal: „Keď polícia nebude strážiť budovu, my sa nebudeme môcť modliť v nej. Kresťanské rodiny sa budú obávať útokov v každom čase“.

Zdroj : ICC

Foto: Ivan Vašíček