Blogy

« Späť

NIGÉRIA:ZO ZAJATIA NA SLOBODU – ZÁZRAČNÉ PREŽITIE MERCY

NIGÉRIA:ZO ZAJATIA NA SLOBODU – ZÁZRAČNÉ PREŽITIE MERCY

1.marca 2016

Mercy je 22 ročná kresťanka z nádherného mesta Gwaza v v nigerijskej severo-východnej oblasti Borno. Pred príchodom zločincov z Boko Haram tu žilo takmer 300 tis ľudí, väčšinou to boli kresťania. Ale postupne prichádzali vojaci a v júni 2014 násilne obsadili mesto a prehlásili ho za súčasť kalifátu.

Mercy bola sama s otcom, keď uprostred noci prišli muži z Boko Haram. Jej mama zomrela na chorobu pred desiatimi rokmi. Mercy si spomína na tú noc, kedy ju uniesli: „Každý v meste hľadal úkryt, aby sa zachránil. Otec bol odo mňa násilne oddelený. Neviem, čo sa stalo s ním. Myslím, že zomrel ako mnohí iní, ktorí odmietli zaprieť Krista.“

Skupina útočníkov podpálila ich dom a zobrali Mercy a štyri ďalšie ženy do auta. Odviezli ich do neďalekého Mubi, ktoré tiež padlo do rúk ozbrojencom. „Stále nás zastrašovali. Povedali, že ak ich nebudeme poslúchať, budeme surovo bité“ pokračovala.  A tak sa nikto neodvážil pohnúť, nikto nič nepovedal. Všetci dúfali, že ich Boh vypočuje.

Tábor, kde boli tieto ženy pozostával z niekoľko domov. Hovorí„ Keď sme došli na miesto, bolo tam asi 50 iných žien. Spoznala som mnoho iných kresťaniek, ktoré sa stali moslimkami a boli nútené sa učiť islam. 

Môj prvý deň bol ako peklo. Plakala som celý deň i noc. Modlila som sa ako nikdy predtým a prosila Boha o odvahu.“

Neskôr Mercy a aj iné vypočúvali. „Pýtali sa ma, či prijmem islam a vydám sa za člena Boko Haram. Štyri dievčatá boli veľmi vyľakané, hneď súhlasili. Ja som ich prosila, aby som mohla zostať kresťankou. Oni ma začali biť a prikázali mi už nikdy nespomenúť kresťanstvo v ich tábore. Povedali mi, že zabezpečia muža pre mňa.

Ženy boli prinútené zúčastňovať sa všetkých islamských modlitieb od 5 hod rána. Poobede museli robiť domáce práce.

„Ja som dostala muža o niekoľko týždňov“. povedala.  Nechcela viac hovoriť o detailoch. Povedala len „každý deň som začínali so slzami a strachom z neznámeho“.

Jednu vec, čo Mercy nemôže zabudnúť, je surovosť, ktorú bola nútená sledovať. „Bola som často svedkom ako členovia Boko Haram zabíjali nevinných ľudí. Chytali kresťanov, priviezli do tábora a zabili, lebo odmietali sa vzdať svojej viery. Ja som vedela, že Boh vidí moje srdce. Prosila som Pána, aby zasiahol. A Boh odpovedal“

Po piatich týždňoch v jej zajatí nigérijská vláda začala aktivity na znovudobytie Mubi. Jedna z bômb zasiahla dom, kde bývala Mercy. Ona jediná prežila. Vojaci vlády ju našli vo veľkých bolestiach kvôli zlomenej nohe po útoku a zobrali ju do nemocnice.

Väčšina mladých dievčat vo veku 22 rokov  sú plné očakávania z budúcnosti. Mercy nevie, kam pôjde a čo z nej bude. Avšak jej zázračné prežitie jej pomáha veriť Bohu vo všetkej neistote.

„Ďakujem Bohu za záchranu. Ďakujem mu za druhú šancu. Mnohí zomreli pri nútenej konverzii na islam a ja žijem. Videla som Božie milosrdenstvo v mojom živote. Nemám síce nikoho, kto by sa o mňa postaral, ale Pán môže zmeniť situáciu. Verím, že sa o mňa postará. Kvôli niečomu mi ušetril život“

Zdroj: Open Doors

Foto: You tube

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým