Blogy

« Späť

Američania uväznení na 10 hodín a deportovaní z Číny kvôli donášaniu Biblií

Američania uväznení na 10 hodín a deportovaní z Číny kvôli donášaniu Biblií

08/06/2017  Washington D.C. (International Christian Concern)

Alexovi veľmi prudko búšilo srdce. Bol si istý, že polícia vidí, čo má pod tričkom. K tomu ešte a mu viditeľne triasla aj noha. Obkolesený políciou si povedal len krátku modlitbu a vstúpil do policajnej stanice.

Všetko sa zrazu zmenilo. Alex mal problém, vedel to. Čo robil nebola nelegálna vec, ale komunistické krajiny ako je Čína majú svoje spôsoby ako stíhať, väzniť a mučiť ľudí za aktivity, ktoré nie sú zakázané, hlavne čo sa týka náboženských práv. Čo bol jeho zločin? Mal Biblie v ruksaku. Bolo ich presne 23. Alex cestoval so štyrmi ďalšími cudzincami, ktorí ich mali tiež v ruksakoch. Teraz sedeli spolu a pozerali ako policajný úradník Biblie zlostne vyhadzoval na kopu pred nimi.

Potom prišiel k nim a vrieskal: „Toto je zakázaná literatúra!“. Alex sa spýtal: „Prečo?“

„Je dovolené mať len knihy publikované v Číne.“ Odpovedal úradník.

Ale pravda o Bibliách v Číne je komplikovanejšia. Mnohí tvrdia, že Čína dovolí vydavateľom vydávať Biblie pre export ako dôkaz, že Biblie nie sú zakázané.  V skutočnosti, ak si ich  kúpia Číňania, sú za to trestaní, dokonca väznení. Jeden pastor bol za nákup Biblií pre svoj kostol hodiny bitý. Knihy mu zobrali a peniaze mu nevrátili. Úradníci tieto veci prísne sledujú. Nakupovanie vo veľkých množstvách nepripadá do úvahy. Niekedy možno získať Biblie v štátom kontrolovaných  kostoloch Hnutia troch vlastencov, ale kresťania tam odmietajú ísť.

Kvôli nebezpečenstvu pri predaji Biblií je ťažké si zadovážiť Biblie. Preto sa ľudia tešili, keď k nim Alex prišiel. On nakúpil Biblie za vlastné peniaze, priniesol do Číny  a potom ich daroval ako dar. Alex urobil už túto cestu viac ráz predtým, teraz sa cítil  nezvyčajne. Ochabol v aktivite už pred colnicou. Vytiahli ho z radu, lebo už vedeli kto je a čo robí.

Na stanici bolo asi 70 policajtov. Striedali sa, aby sa pozreli na Biblie. „Videl som zvedavosť v ich očiach, spomína si Alex. Možno sa čudovali, že niekto riskuje dovoz takýchto kníh do Číny. Ale možno ich chceli mať doma, preto im Alex ich ponúkal. „Ak ich chcete, dám vám ich zadarmo“

Policajt sa Alexa pýtal, prečo to robí. On odpovedal, že z lásky. „Skutočná láska je, keď sa človek vzdá niečoho kvôli druhému človeku. Veľa ľudí v Amerike vás má rado. Milujú Číňanov. Mám vás rád, mám rád Číňanov.“ Keď im to hovoril, oni sa pozerali mimo.

Po viacerých hodinách čakania a preverovania, úradníci spravili osobný záznam s prehlásením, že nemajú povolený vstup do krajiny na tri roky. Po desiatich hodinách boli privedení k policajnému autu a odvezení za hranicu, aby si  polícia bola istá, že nevstúpia do krajiny znovu.

Alex informoval ICC, že polícia bola k nim vo všeobecnosti slušná, hoci niektorí boli nepriateľskí. „Viem, že niektorí si len plnili svoju povinnosť. Modlím sa za nich a som ochotný im zvestovať lásku Ježišovu.“

Alexove zadržanie je len časťou veľkého počtu tvrdých zákrokov vlády proti kresťanstvu.  Podobne ako Biblie, kresťanstvo nie je zakázané. Avšak čínska vláda výrazne zvyšuje snahy potlačiť vplyv kresťanstva. Hľadajú spôsoby vlastného ospravedlnenia za zatváranie kostolov, nútia duchovných k falošným výpovediam pomocou mučenia. Cirkvi avizujú, že je snaha vlády nainštalovať kamery, aby mohli sledovať obrady. Členovia cirkví, ktorí odmietajú, sú odvážaní do nemocníc. Cesty sú duchovným zakazované, niektorí sú pod neustálym dozorom štátu.

Po deportácii z Číny rozmýšľa Alex stále nad kresťanmi, ktorí majú prenasledovanie ako dennú realitu. „Nie je to niečo nové pre kresťanov.Potrebujú naše modlitby, aj tí, ktorí žijú v strachu, keď si kupujú alebo čítajú Bibliu. Modlime sa za tých, ktorí sa odvážia povstať za náboženské práva, za tých, ktorí majú odvahu doniesť Biblie kresťanom v Číne.“

Zdroj: International Christian Concern

Foto: wikimedia