Blogy

« Späť

INDIA: MLADÁ KRESŤANKA USMRTENÁ SVOJIM SNÚBENCOM

INDIA: MLADÁ KRESŤANKA USMRTENÁ SVOJIM SNÚBENCOM

19-ročná kresťanka z pôvodnej hinduistickej rodiny bola zavraždená jej hinduistickým snúbencom, potom ako mu jej rodičia povedali, že musí rešpektovať jej kresťanskú vieru.

Ashani vyrastala v dedine v Indii. Ashanini rodičia a ich päť detí prešli na kresťanskú vieru pred piatimi rokmi, keď Boh uzdravil Ashani z vážnej  kožnej choroby. Získala biblické vzdelanie a neskôr viedla modlitbové stretnutia v dedine.

V marci prišla za svojimi rodičmi spýtať sa, či sa môže vydať za hinduistu. Rodičia súhlasili, ale povedali mu, že musí rešpektovať Ashaninu kresťanskú vieru.

"Ashani sa naozaj chcela vydať, mala už 19 rokov," hovorí miestny kresťan, ktorý bol v kontakte s rodinou. "Mnohé dievčatá v Indii sa sobášia mladšie. A nájsť kresťanského manžela, keď je tak málo ľudí kresťanmi, je naozaj ťažké. "

Nasledujúci deň, okolo 4 hodiny ráno Ashanina matka zistila, že dcéra nie je doma. Spočiatku si myslela, že odišla z domu skoro ráno, aby si vybrala nejaké kvety na blízkej farme. Keď sa nevrátila, rodina ju hľadala v dedine a jej okolí celý deň, ale nemohli ju nájsť.

Matka zavolala snúbencovi Ashani, aby zistila, či je s ňou. "Bol opitý a vynadal jej," hovorí miestny kresťan. "Povedal, že by samozrejme neodišiel s Ashani bez súhlasu matky. Bol z toho veľmi znepokojená."

Neskôr niektoré ženy povedali Ashaninej matke, že bola nájdená visiac na strome v lese. Polícia bola o tom informovaná, ale nechceli ísť na miesto činu, povedali dedinčanom, aby pozbierali telo.

Ashaninim rodičom nebolo dovolené vidieť telo. Namiesto toho celé spoločenstvo v obci vyvíjalo tlak na nich, aby povedali, že dievčina bola šialená a spáchala samovraždu. Polícia to takto aj zaznamenala, napriek námietkam od Ashaniho otca. "Ak bola unesená, znásilnená a zabitá, dajte nám dôkaz. Dajte nám svedkov. " povedali z  polície.

Doteraz nikto neprišiel. Ashanin duchovný neskôr počul, že pri zločine boli svedkovia. Skupina dedinčanov videla, ako  Ashani beží lesom prenasledovaná skupinou mužov. Jedným z nich bol Ashanin snúbenec. Namiesto toho, aby jej pomohli, dedinčania išli opačným smerom.

"Rodina Ashani je veľmi vystrašená," hovoria miestni pre Open Doors.. "Majú ďalšie štyri dcéry. Necítia sa vôbec bezpečne. Nikto nechce skutočne svedčiť a polícia nepomáha. "

Ashanina rodina bude veľmi vďačná  všetkým modlitbám za nich.

NÁSILIE V INDII

India je na 11. mieste na zozname World watch list 2018 ,v rebríčku Open Doors z 50 krajín, v ktorých kresťania čelia najtvrdšiemu prenasledovaniu. Počas prvých troch mesiacov roku 2018 sa v Indii zaregistrovalo 216 prípadov prenasledovania. Vo väčšine prípadov boli kresťania ťažko zbití, s trvalými zraneniami.

Ashani bol počas tohto obdobia tretím prípadom kresťana  zavraždeným z náboženských dôvodov.

Zdroj: Open Doors

Foto: František Bašo