Blogy

« Späť

Ako „zhoda náhod“ doviedla Alyu k Ježišovi

Ako „zhoda náhod“ doviedla Alyu k Ježišovi

Nečakané stretnutie spôsobilo, že Alya, ktorá pochádzala z pôvodného moslimského prostredia v Sýrii, odovzdala svoj život Ježišovi. Tu je jej príbeh a tu možno vidieť ako vaše dary a modlitby pomáhajú sýrskym veriacim podobným jej.

Alya už viackrát musela uniknúť z hroznej situácie. Ona, jej manžel a ich päť detí utiekli z Deir Ez-Zor v roku 2012 kvôli sýrskym povstalcom. Žili v Rakke dva roky, keď si Rakku za svoje hlavné mesto vyhlásil takzvaný Islamský štát (IS). Alyina rodina boli všetci moslimovia, ale to ich nechránilo.

 „Videli sme veľa strašných vecí," hovorí Alya. „Jedného dňa som išla do obchodu a videla som stínať ľuďom hlavy." Niektoré z Alyiných spomienok na to, čoho bola svedkom v tomto období, sú príliš drsné na to, aby ich mohla zdieľať s ostatnými ľuďmi. Najhoršie pre jej rodinu bolo, že jeden z jej synov sa stratil. To, že zahynul pri bombovom útoku na autobus, sa dozvedeli až o sedem mesiacov neskôr.

Zlom nastal v roku 2016, keď do domu prišiel vojak IS oznámiť, že ich dcéru videli v škole bez toho, aby bola celá zakrytá povinnými čiernymi šatami. "Povedali, že by sme mali na druhý deň k nim priviesť našu dcéru," hovorí Alya. "Dajú ju jednému z ich mužov; stala by sa jednou z ich otrokýň. “

Náhodné stretnutie

Alya si uvedomila, že tam nemôžu zostať. Napriek finančným ťažkostiam s odchodom utiekli do Qamishli. Na letisku ich batožina nedorazila. Muž v blízkosti si všimol paniku rodiny a ponúkol im pomoc. Alya nevedela, komu má dôverovať, a tak odmietla - ale vzala si jeho vizitku. 

O pár týždňov neskôr Alya nezvládala situáciu. Potenciálny prenajímateľ domu mal pre ňu nemravné návrhy to  ju natoľko rozladilo, že musela ísť do nemocnice. A spomenula si na vizitku. Zatelefonovala na číslo.

"Áno, samozrejme, že môžem pomôcť," znela odpoveď, ktorú počula. Osoba, ktorú volala, bol duchovný George - partner spoločnosti Open Doors, ktorý vedie kostol Centrum nádeje v Qamishli a s jeho komunitou pomáha už mnoho rokov.  Farár George však nehľadá len ľudí v spoločenstve svojho kostola. Aj keď boli Alya a jej rodina moslimovia a on ich nepoznal, George zariadil dom, do ktorého sa mohla rodina nasťahovať. 

„Keď sme boli v tom dome, bola som pokojná," hovorí Alya. „Videla som, že farár je čestný človek, a chcela som o tom kostole vedieť viac. Išla som teda prvýkrát na bohoslužbu. Kazateľ hovoril o odpustení. Rozplakala som sa. “ Duchovný George kázal stať z Matúša 5:39: „Ak vám niekto dá facku na pravé líce, nastavte im aj druhé líce.“  

Skutočný poklad

Alya bola prekvapená. Po príchode domov sa vrátila k svojim islamským modlitbám. „Ale povedala som si:, Chcem ísť ešte raz.‘ “Išla na poltýždňové biblické štúdium. Ako farár George a jeho manželka vysvetľovali viac o Biblii, prakticky prejavili aj Ježišovu lásku, uvedomila si Alya. "Pomáhali mi, pýtali sa ma, ako sa mi darí, starali sa o mňa." Cirkev jednala ako jedna veľká rodina. “

Alya dostala zvukovú Bibliu, pretože čítala len slabo. Čím viac počúvala a čím viac sa snažila modliť k Ježišovi, tým viac videla, ako v  jej živote koná Boh. " Nemohla som viac predstierať, že som moslimka." Začala som sa rozprávať s Ježišom. Začala som rozumieť, že nie náhodou sme prišli do Qamishli. Ježiš chcel, aby som bola na tomto mieste. “

Stala sa kresťankou - a jej brat kvôli tomu ju prestal finančne podporovať. Alya však nemusela hľadať podporu ďaleko - jej nová cirkevná rodina rýchlo pomohla. A sú to vaše dary a modlitby, ktoré umožňujú spoločenstvu farára Georgea pomôcť takým veriacim, ako je Alya. 

"Povedala som Bohu:, Teraz si za mňa zodpovedný." Som Tvoje dieťa, mám iba Teba, “hovorí. „Ježiš Kristus nám pomáha. Bez pomoci Boha a cirkvi by sme nemali nič. “

Alya dostala finančnú a duchovnú pomoc od cirkvi predtým, ako zasiahla pandémia. V tomto krízovom období oveľa viac členov spoločenstva farára Georga potrebuje urgentne jedlo a pomoc, aby prežili - mnohí prišli o prácu a sú zúfalí. Ale farár George zostáva s nimi. Vaše modlitby a dary môžu podporiť toto cirkevné spoločenstvo. Bez pomoci v súčasnej kríze bude pre cirkev ťažké pokračovať a ďalej osvetľovať svetlom Kristovej nádeje v Qamishli ľudí ako Alya.

Budúcnosť

V súčasnosti zostávajú Alyin manžel a jej deti pri moslimskej viere a nehľadajú Ježiša. Ale Alya je trpezlivá a má vieru.

 „Ježiš je teraz môj život,“ povedala. „Bola som slepá; teraz vidím. Dúfam, že aj moja rodina bude zachránená.“ 

„Stratili sme nášho syna,“ povedala, „ale videla som, ako Boh dal za nás svojho jediného Syna. Zbohatla som, pretože som našla skutočný poklad, poklad, ktorý som predtým nemala.“

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: pixabay