Blogy

« Späť

Čínsky kňaz zmizol v meste, kde už dlho prebieha prenasledovanie počas svojich vodičských testov

5/5/2016 Baoding, China (China Aid) – Katolícky kňaz v čínskej oblasti Hebei zmizol 15. apríla počas testov na vodiča. Yang Jianwei, kňaz  z prevažne katolíckej dediny pri meste Baoding stratil kontakt so svojou rodinou a priateľmi o 12. hod krátko nato ako vstúpil do priestorov na preskúšanie šoférov. Jeho príbuzní mu volali, ale telefón mal vypnutý. Farníci, ktorí ho sprevádzali na testovanie prehľadali budovu, ale ho nenašli. Keď žiadali, aby sa preverili záznamy o jeho neprítomnosti, personál odmietol. Údajne to môžu urobiť len so súhlasom miestneho verejného bezpečnostného úradu.

V to popoludnie Yangova rodina prišla a volala políciu. Tí však prehlásili, že nemajú dosť ľudí na preverenie prípadu a sľúbili, že preskúmajú bezpečnostné stopy aj s členmi rodiny, keď budú mať dosť ľudí na prácu.

Vláda začala s prenasledovaním katolíkov v dedine od 22. mája 2015, keď miestni zástupcovia vyslali 500 ľudí, aby zničili časť územia, ktoré sa používalo na modlitebné stretnutie. Počas likvidácie boli dvaja členovia kostola uväznení, jedna žena pritom zranená.

Podľa oficiálnej verzie vládny zástupca prehlásil, že katolíci sa zhromažďovali bez povolenia pri slávení omše.

China Aid odhalila prípad zneužitia moci, ako je aj prípad Yanga Jianweiho a jeho farníkov, aby podporila náboženskú slobodu a právo v Číne.

Zdroj: ICC