Blogy

« Späť

Dav moslimov napadol kresťanov pri spomienke na egyptských mučeníkov

Dav moslimov napadol kresťanov pri spomienke na egyptských mučeníkov

Minimálne šesť koptských kresťanov bolo zranených pri napadnutí kostola v dedine Al–Our, domove trinástich mučeníkov zavraždených ISIS v Líbyi.

29.03.2015 Washington, D.C. (International Christian Concern) V čase, keď sa v krajine spomínalo na 40- ty deň zverejnenia videa popravy 21 kresťanov džihádistami v Líbyi, bola domovská dedina trinástich z nich znova napadnutá islamskými extrémistami.

Najmenej šesť áut z vedľajšej dediny priviezlo viac ako 20 ozbrojených mužov do dediny kde býva asi 5000 ľudí. Ozbrojenci sa pridali k davu asi 100 ľudí z Al-Our a zamierili ku kostolu Panny Márie, ktorý navštevuje približne 2500 kresťanov.

Milad Nageh, z dediny Al-Our povedal pre  International Christian Concern: „Začali strieľať na kostol a hádzali do neho kamene. Zhodili kríž, zničili pozemok a porozbíjali okná vo farskej budove. Tiež podpálili auto v blízkosti kostola.

Tento útok bol pripravený, pretože betónové bloky, ktoré hádzali na kostol, mali dva dni pred tým pripravené neďaleko kostola.“ 

Cirkevní predstavitelia boli informovaní, že budú v piatok protesty moslimov. Fr. Makar Issa, kňaz kostola Panny Márie povedal: „V štvrtok večer 26.3 som sa dozvedel, že ďalší deň budú islamisti protestovať proti nám. V piatok na spomienkovej omši sa  zúčastnil biskup Raphael z Káhiry a ten avizoval, že niektorí moslimovia z dediny i mimo nej organizujú pochod po ich modlitbách. Podľa Milada protestovali proti stavbe nového kostola.

Fr. Makar prosil spoločenstvo, aby nešli proti protestujúcim do stretu, ale aby zostali v kostole a tak ho chránili pred útokom. Hovoril pre ICC:  „Volal som viac ráz políciu, aby ustrážili situáciu. Oni však prišli neskoro a aj po ich príchode nechránili kostol.  Dovolili vstup áut útočníkov do dediny, vôbec nás neochránili. Obvinil som zo zodpovednosti za nekonanie a nezáujem políciu“

Najmenej šiesti kresťania boli zranení, traja vážne.

 Keďže  trinásti z 21 mučeníkov boli z Al-Our, egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi prehlásil, že na ich pamiatku sa postaví  kostol v dedine, ale vznietilo to silné protireakcie u niektorých Egypťanov. Pri ich spomenutom proteste kričali: V žiadnom prípade tu nebude postavený nový kostol! My ho zrovnáme so zemou.“ Potom šli aj k domu Samuela Alhama Wilsona, jedného z mučeníkov a hádzali doň kamene a skaly.

Bebawy Alham Wilson, brat Samuela Alhama Wilsona informoval ICC: „Počas pochodu som bol sám v dome s mojou ženou, ženami mojich bratov a mojou matkou. Moji bratia boli vtedy v kostole. Útočníci prepadli náš dom, tak som rýchlo zamkol a sa zabarikádoval. Potom začali hádzať kamene na dom.“ Po troch hodinách prišli tri autá polície a zaujali postavenie v dedine. Postavili sa však k mešite, nie aby chránili náš kostol, informoval Milad. Keď prišli ešte ďalší výtržníci, polícia nebránila útokom na kostol. Až po jeho veľkom poškodení rozohnala zástup.

Ďalší člen z dediny Malak Nageh Ishack informoval ICC: „Je tu teraz panika a strach medzi nami.  Obávame sa ďalších útokov, v dedine sa rozmiestnili bezpečnostné sily. Nahlásili sme bezpečnostným zložkám mená 100 mladých moslimov, ktorí boli aktívni pri útoku, ale oni uväznili len päť z nich.  

Polícia nás požiadala, aby sme zostali v domoch, zatiaľ čo moslimovia sa mohli voľne pohybovať po uliciach.“

V sobotu v diecéze Samalout sa slávila spomienka vedená biskupom  Anba. Hala i dvor boli plné ľudí, avšak príbuzní mučeníkov z Al-Our boli neprítomní. Beshir Stephanos Kemal, brat dvoch umučených Bishoy a Samuela, povedal, že musel zostať doma, aby si chránil dom. Na slávnosti sa zúčastnilo len 20-30 žien s Al- Our, ich muži zostali doma z obáv z útoku.

Miestni vodcovia kresťanských a moslimských komunít sa pokúšajú zamedziť napätiam pomocou zmierovacích stretnutí. Vláda Sisi prehlásila, že sa budú snažiť zlepšiť stav kresťanov v Egypte, ale v skutočnosti sa sotva niečo zmenilo.

Pre rodiny mučeníkov v Líbyi slúžia tieto útoky ako pripomienka, že ISIS nie je len mimo krajiny, že aj v ich dedine sú vystavení útočníkom, ktorí neznášajú kresťanov.

 

Zdroj: International Christian Concern

Foto: Flickr