Blogy

« Späť

Dav moslimov neposlúchol súd vo veci násilného postavenia mešity na kresťanskej pôde.

Dav moslimov neposlúchol súd vo veci násilného postavenia mešity na kresťanskej pôde.

21.5.2015 Washington, D.C. (International Christian Concern) – Množstvo moslimov v Dederi v Etiópii napadlo kresťana a nútili ho ujsť z vlastného domu pod vyhrážkami smrti. Miestni moslimovia tam chceli postaviť mešitu. Ich postup bol proti nariadeniam súdu, ktorý garantoval jeho právo na majetok. Rodina Fikere Mengistu vlastnila pozemok viac ako 90 rokov, avšak dav viac ako 20 moslimov z dediny Kufanzik trval na postavení mešity na farme Mengistu. Zničili mu plot a vyplienili jeho majetok. Miestna polícia je tiež spoluvinná na krádeži tohto územia.

Haregewoyan povedala: „Najprv chceli zabiť môjho manžela. Teraz ušiel z oblasti. Postíme sa a modlíme k Bohu, aby nás ochránil“

ICC zabezpečila odbornú pomoc pre Mengistu. Vyhral túto bitku, keď sa však vrátil, chcú mu pozemok vziať násilne.  V minulosti sa mu vyhrážala miestna polícia, bol nútený podplácať  a uväznený jednoducho len preto, že je kresťan.

Problémy začali, keď pred dvoma rokmi postavil dom pre 93 ročnú matku. Mnoho moslimov z dediny sa obávalo, že 38 dedinských kresťanov bude používať tento dom ako dom modlitby, preto začali okupovať tento pozemok celé týždne a kričali "Allahu akhbar“, v preklade „Boh je veľký“. Zničili dom starej matky a pokúsili sa Mengistu vyhnať. Tvrdili, že jeho pozemok patrí štátu.

„Moslimovia pokračujú v stavbe mešity a oplotenia na tomto pozemku“ Mengistova žena povedala s obavami. Ona zostáva s piatimi deťmi, starou mamou a inými 30-timi kresťanmi modliac sa na pozemku.

Zdroj: ICC