Blogy

« Späť

Etiópia: somálsky kresťan bol nútený odísť, pretože hovoril o svojej viere

Etiópia: somálsky kresťan bol nútený odísť, pretože hovoril o svojej viere

Policajný dôstojník bol zatknutý, prepustený a nútený sa presťahovať do inej časti krajiny potom ako hovoril kolegom o svojej kresťanskej viere

25-ročný muž, ktorý vyrastal vo východosomálskom regióne Etiópie ako člen takmer na 100 percent moslimského somálskeho kmeňa, sa pred dvoma rokmi stal kresťanom.

World Watch Monitor používa pre neho pseudonym Adane, skutočné meno je z bezpečnostných dôvodov zmenené.

Miestny zdroj povedal World Watch Monitor, že jeden z Adanových kolegov z polície v Liyou, miestnej polovojenskej skupine, nedávno podal proti nemu sťažnosť na somálsky štátny úrad pre ľudské práva. Adane hovoril o svojej novo nájdenej kresťanskej viere keď bol v uniforme.

Poslanec pre ľudské práva radil Adanovi, aby sa vrátil k islamu. Adane to odmietol a tvrdil, že má ústavné právo na náboženskú slobodu. Potom bol zatknutý.

Po zásahu predsedu úradu pre ľudské práva bol Adane prepustený, a vtedy zistil, že bol prepustený z polície.

Predseda informoval Adana, aby sa presťahoval do inej oblasti, pretože má príliš veľa nepriateľov v okolí, uviedol miestny zdroj.

Kresťania vo väčšinovom moslimskom východosomálskom regióne zažívajú nepriateľstvo od vlastnej rodiny i komunity a tiež sú viac v nebezpečí, keď vybuchne napätie.

Mnohoročný etnický konflikt medzi Oromami a somálskym ľuďom vo východnej Etiópii spôsobil presídlenie takmer troch miliónov Etiópčanov.

Pri násilnostiach, ktoré vypukli v auguste minulého roka, bolo podľa World Watch Monitor zabitých niekoľko kresťanov a niekoľko kostolov vypálených. Dva mesiace predtým bolo zabitých 20 kresťanov v oblasti Bale Goba v Oromii, západne od Somálska.

Etiópia je 28. mieste na 2019 World Watch List  z 50 krajín, kde je najťažšie žiť ako kresťan.

Preklad z World Watch Monitor

Foto: wikimedia