Blogy

« Späť

IRÁN: PIESNE POVZBUDZUJÚ MLADÝCH TAJNE VERIACICH

IRÁN: PIESNE POVZBUDZUJÚ MLADÝCH TAJNE VERIACICH

Biblické a kresťanské mládežnícke stretnutia sú zakázané pre etnických  Peržanov v Iráne, ale to nezastavilo mladých Iráncov, aby viac nepočúvali Božie slovo. V poslednej dobe sa skupina nových veriacich tajne stretla v krajine na Blízkom východe, aby sa zúčastnila na seminároch učeníctva, hovorila o prenasledovaní a čo je dôležité, spoločne slobodne vzdávala úctu Pánovi.

"Keď spoločne uctievame Boha, cítim, že môj vzťah s Pánom je obnovený," hovorí Mozhgan *.

Sedemnásťročná iránska náboženská vedúca Kyana * súhlasí. "Musíme sa modliť tak potichu, aby nás susedia nehlásili na polícii". Jej domové spoločenstvo bolo kedysi podporované skúsenejším spoločenstvom, ale po sérii zatknutí stratili kontakt navzájom. "Nielen, že som sa strachoval, ale tiež ma pýtal Boha. Prečo nás On opustil?"

Pre zvládnutie svojich trápení Kyana napísala pieseň, ktorú spievala v svojej skupine. Môžete si ju vypočuť vo videu nižšie:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=9JPWBNtgHkw

Tu je jej text:

Vieš, že som prítomný všade.

Vieš, že som s tebou.

Vieš, že som jediná moc a vládca.

Viem, že tvoje srdce môže byť niekedy smutné.

Viem, že sa niekedy môžeš báť.

Vedeli ste, že môj duch je prítomný v každom vašom srdci?

Vedeli ste, že som vám dal život na kríži?

Vieš, že som živý. Vieš, že som tu s tebou.

Viem, že veríš, že vo mne ste veční.

Mnohí mladí veriaci na tomto zhromaždení čelia izolácii a prenasledovaniu kvôli svojej viere. Ale prostredníctvom týchto seminárov sa naučia byť silnými. "Môj duchovný život predtým, ako som sem prišiel upadal, ale táto konferencia ma inšpirovala, aby som znova vášnivo slúžil Pánovi," hovorí Nagmeh (22). "Chcem sa podeliť o všetko, čo som sa naučil s ostatnými mladými ľuďmi v mojom okolí."

STRACH Z KRESŤANSTVA RASTIE

Kresťania v Iráne čelia extrémnemu prenasledovaniu. Podľa konzervatívnej interpretácie šaríe (islamského zákona) krajiny platí konvertita z islamu na kresťanstvo najväčšiu cenu za svoju vieru.

Pre etnických Peržanov, ktorí sú považovaní za moslimov, trestom za opustenie islamu je smrť pre muža a doživotným väzením pre ženu - aj keď to nebolo vykonané viac ako 20 rokov. Vykonávať akékoľvek kresťanské činnosti alebo mať biblie vo farsi, perzskom jazyku je zakázané.

Pre kresťanské národy z histórie, ako sú Arméni a Asýrčania, a pre netradičné kresťanské vyznania je nahováranie na inú vieru nezákonné. Napriek tomu cirkev v Iráne rastie.

Kresťanstvo ako "nebezpečná" západná ideológia je považované za hrozbu pre islamskú identitu republiky - a vláda zatýka stále viac veriacich ako odpoveď na to.

V roku 2016 bolo v Iráne zadržaných alebo uväznených minimálne 193 kresťanov, čo je nárast o viac ako 90% oproti predchádzajúcemu roku (108 zaznamenaných zatýkaní). Toto leto bolo 12 kresťanov odsúdených na desať alebo viac rokov väzenia za zločiny "proti štátu", čím je evanjelizácia.

Expert na výskum z Open Doors hovorí: "Niektorí veriaci boli tiež obvinení z tzv „propagácie sionistického kresťanstva“, ktoré odhaľuje spojenia, ktoré iránska vláda vidí medzi kresťanstvom, západom a ich úhlavným nepriateľom Izraelom. Podľa nej je to pokus o podkopanie štátu. "

Mnohí veriaci si však myslia, že stojí za to riziko. A ešte viac prichádzajú ku Kristovi.

* mená sme zmenili z bezpečnostných dôvodov

PROSÍM, MODLITE SA:

  • Chváľte Boha, že sa evanjelium šíri a mladí ľudia sa stretávajú s Ježišom
  • aby väznení veriaci mali nádej, pokoj a uzdravili sa v Pánovi.

Zdroj: Open Doors

Foto: Michal Bašo