Blogy

« Späť

Kardinál Nguyen Van Thuan: Idol vietnamskej cirkvi

Kardinál Nguyen Van Thuan: Idol vietnamskej cirkvi

5. júla 2013 oslávili vietnamskí katolíci ukončenie diecéznej fázy procesu blahorečenia kardinála Františka Xaviera Nguyena Van Thuana. Aj keď ešte nie je vyhlásený za svätého, vietnamskí veriaci ho už považujú za svätého a považujú ho za idol vietnamskej cirkvi. Kardinál Thuan, ktorý je mužom viery, nádeje a lásky, zosobňuje cnosti minulých i súčasných vietnamských katolíkov a je vzorom pre kresťanov na celom svete

Kardinál Nguyen Van Thuan sa narodil 17. apríla 1928 a od mladého veku sa formoval podľa vzorov svojich predkov. Vnímal, že bol povolaný odkomunikovať to najlepšie z vietnamskej kultúry. V roku 1941 nastúpil do katolíckeho seminára a za kňaza bol vysvätený v roku 1953. Krátko po tom, čo sa v roku 1975 stal saigonským arcibiskupom koadjútorom, bol kvôli svojej katolíckej viere komunistami zatknutý a uväznený. Po 13 rokoch väzenia, z ktorých deväť bol uväznený na samotke, bol vtedajší arcibiskup Thuan prepustený na sviatok Panny Márie. Vo väzení prejavoval cnosti, ktoré si vietnamskí katolíci vážili. Tieto cnosti sa však neprejavovali len v jeho živote, ale ich nachádzame aj v minulosti i v súčasnosti u vietnamských veriacich.

Jednou z oceňovaných cností vietnamských mučeníkov je vernosť Kristovi, a to aj uprostred veľkých ťažkostí. Pretože sa vládcovia obávali, že kresťanstvo ohrozí nastolený poriadok, vietnamskí králi a cisári prenasledovali katolíkov s prestávkami už od roku 1644 do roku 1888. 244 rokov striedavého prenasledovania prinieslo ovocie v mučeníckej smrti 150 000 kresťanov. Keď komunistická vláda začala o necelých 100 rokov neskôr prenasledovať katolíkov, katolíci pokračovali v svedectve o ukrižovanom Kristovi. Vietnamskí katolíci boli nielen vytrvalí, ale aj inovatívni a iniciatívni vo svojej viere.

Vo svojej knihe Všetka úcta patrí Tebe: Cesta viery k životu a láske otec Peter Quang rozpráva o svojom vlastnom hrdinskom príbehu ako utiekol z Vietnamu na lodi v nádeji, že bude študovať za kňaza. Pirátske nájazdy, nevzdelaní navigátori a obmedzené podmienky pre život boli pre vietnamských námorníkov normálne. Otec Peter nemal takmer žiadnu šancu bezpečne sa dostať do Spojených štátov amerických, ale mal veľmi reálnu šancu, že bude ničený komunistami alebo pirátmi; napriek tomu bol ochotný opustiť svoju milovanú vlasť a riskovať mučenie a smrť, aby mohol odpovedať na výzvu ku kňazstvu. Ako mučeníci, ktorí žili pred ním, otec Peter riskoval všetko, aby slúžil Pánovi - jeho viera nebola reaktívna, ale proaktívna.

Správy o vernosti mučeníkov a tých, ktorí rovnako ako otec Peter utiekli z Vietnamu, aby mohli vykonávať svoje povolanie, prenikli ku arcibiskupovi Thuanovi počas jeho uväznenia. Svoje obmedzené prostriedky tvorivo využil na plnenie svojich povinností ako pastier veriacich, keď bol vo väzení. Keď nemohol byť fyzicky prítomný pred svojimi ľuďmi, požiadal o pomoc mladého chlapca, aby mu priniesol staré kalendáre. Do kalendárov zapisoval jednoduché, úprimné posolstvá nádeje a mladý chlapec ich kopíroval a rozdával medzi veriacich. Jeho hlboké listy adresované katolíckej komunite ich posilňovali vo viere a pomohli vytrvať. Slová, ktoré rezonovali v srdciach ľudí, im pripomínali, že ich milovaný arcibiskup, hoci nie je fyzicky prítomný, je s nimi spojený prostredníctvom modlitby.

Arcibiskup Thuan, tiež využil svoje skromné ​​prostriedky na slávenie omše vo väzení. Vedel, že slávenie omše je jeho najdôležitejšou povinnosťou, ale nemal kostol, oltár ani svätostánok. Ako potom mohol splniť svoju povinnosť biskupa? Z koncentračného tábora urobil katedrálu a z dlane svojej ruky oltár. Z vrecka košele urobil svätostánok a z temnoty miest na spanie urobil obydlie pre samotné Svetlo. Vďaka jeho vynaliezavosti mnohí väzni boli znovu horliví vo viere. Väzňom pripomínal, aby prijali utrpenie a aby využili svoje súčasné podmienky na rast vo viere. Jeho príklad nielen stelesňuje proaktívnu vieru minulých i súčasných vietnamských katolíkov, ale tiež učí všetkých kresťanov, že viera znamená aktívne odovzdanie sa Pánovi. Teda hľadanie tých najlepších spôsobov ako prejavovať lásku Krista v každom momente, za každých okolností.

Vietnamskí katolíci sú ľuďmi nádeje. Zvládajú veľké utrpenie a chudobu, pretože ich nádej je v Nebi. V roku 1860 sa cisár Tu Duc pokúsil zničiť katolicizmus rozdelením katolíckych rodín To sa nepodarilo. Kresťania  vytrvali. Aj keď sa zdalo, že stratili všetko, katolíci spoznali, že nemajú čo stratiť, pretože ich nádej bola vo vzkriesenom Kristovi. Aj o 150 rokov neskôr vietnamskí katolíci si stále udržiavajú nádej, čo bolo pre nich typické aj v minulosti.

Kardinál Thuan je vzorom kresťanskej nádeje. Izolácia, tma a brutalita predstavovali jeho väzenský život. Za jedno popoludnie bol z arcibiskupa obyčajný väzeň. Namiesto toho, aby považoval svoj život za zbytočný, rozhodol sa vnímať svoje uväznenie ako Kristov dar pre Neho. Počas výkonu trestu odňatia slobody napísal:

„Prijímam svoj kríž a vkladám ho svojimi rukami do srdca. Keby ste mi dovolili niečo na tom zmeniť, nič by som nezmenil, pretože ste so mnou! Už sa viac nebojím, pochopil som. Nasledujem vás vo vašom nadšení a vzkriesení“.

Arcibiskup Thuan, ktorý bol vo väzení, nemal skutočne nič pre svojich veriacich, čo by im mohol dať. Nemohol im dať svoj čas, energiu alebo radu. Bol v situácii ako vdova z Evanjelia, ktorá dala iba dve medené mince (Lukáš 21: 1–4). Rovnako ako vdova však dal všetko, čo mal; ponúkol svoju prázdnotu a utrpenie ako modlitbu k Bohu Otcovi. Počas svojho uväznenia sa arcibiskup Thuan naučil nevkladať nádej do svojich diel, ale do Božieho plánu s ním.

Pomoc pre komunitu je hnacou silou aktivít vietnamských katolíkov. Vo Vietname nie je dôležitý jednotlivec, ale blaho blížneho. Vidieť to najmä na predkoch kardinála Thuana, ktorí boli tiež prenasledovaní pre vieru. Jeho pradedo Danh bol oddelený od rodiny a bolo mu nariadené pracovať ako neplatený robotník. Bol chorý a vychudnutý. Smrť hladom v tomto prípade bola reálna.  Keď sa syn Vong dopočul o utrpení svojho otca, požiadal svojho zamestnávateľa o povolenie priniesť otcovi jedlo, aj keď jeho vlastné potravinové dávky boli skromné. Vong každé ráno uvaril svoju časť ryže, polovicu dal otcovi a bežal šesť míľ späť na ryžové pole, aby mohol začať pracovať za úsvitu. Danh prežil len vďaka Vongovi. Vongova pomoc predĺžila Danhov život.

Arcibiskup Thuan, bol pozorný voči ostatným, bol si vedomý potrieb svojich väzenských dozorcov. Bol formovaný dobrotou vietnamskej kultúry, nemohol si pomôcť a zasahoval do životov väzenských strážcov. Videl ich ako súčasť miesta, v ktorom žil - videl ich ako svoju rodinu. Nakoniec bola ich úzkosť a odpor premožené milým vystupovaním a skutočným záujmom arcibiskupa Thuana. Učil ich angličtinu, francúzštinu, latinčinu a ďalšie cudzie jazyky. Väzenskí dozorcovia, ktorí hľadali vo svojom živote zmysel. sa ho pýtali veľa o Cirkvi. Arcibiskup katechizoval svojich nedočkavých „študentov“ a s láskavosťou a trpezlivosťou vysvetľoval katolícku náuku.

Keď sa väzenskí dozorcovia spýtali, či voči nim nepociťuje nevôľu za svoje uväznenie, ubezpečil ich iba o svojej obave o nich a láske k nim. Jeho láska bola zarážajúca a nákazlivá. Vládni úradníci čoskoro zistili u väzenských strážcov spochybňovanie komunistických ideálov a ich spev Veni Sancte Spiritus počas práce. Výsledkom bolo, že vládni úradníci neustále menili väzenské stráže arcibiskupa Thuana, pretože kresťanské ideály „infikovali“ zarytých komunistov. Svätý väzeň vtlačil do ich sŕdc tieto ideály. Rovnako ako prenasledovaní katolíci, ktorí ho predchádzali, dobrosrdečnosť kardinála Thuana ukazuje, že iba kresťanská láska môže priniesť pozitívne zmeny. Vtedy, keď človek miluje bez hraníc, prináša nový život.

Skrátené

Preklad z Catholic world report

Foto: asia news