Blogy

« Späť

Kresťanská teenedžerka rozpráva v Pakistane svedectvo o únose a nútenom manželstve

Kresťanská teenedžerka rozpráva v Pakistane svedectvo o únose a nútenom manželstve

V októbri bolo 13-ročné kresťanské dievča menom Arzoo Raja unesené pri hre mimo domu svojej rodiny v pakistanskom Karáčí. Jej rodičia oznámili únos miestnej polícii, o dva dni im však oznámili, že ich dcéra dobrovoľne konvertovala na islam a vydala sa za svojho 44-ročného moslimského suseda Aliho Azhara.

Odvtedy sa prípad Arzoo dostal na titulné stránky v Pakistane a na celom svete.

Prípad Arzoo bohužiaľ nie je v Pakistane ojedinelý. Podľa štúdie Hnutia za solidaritu a mier v Pakistane z roku 2014 je každoročne asi 1000 kresťanských a hinduistických žien a dievčat unesených, násilne vydatých a prinútených konvertovať na islam.

Mnoho obetí sú maloleté, odobraté z ich rodín, sexuálne napádané, vydané za útočníka a držané v zajatí odôvodnenom sfalšovanými sobášnymi a konverznými dokumentmi. Násilie a vyhrážky sa používajú na to, aby obete prinútili vyjadriť sa pred súdom na podporu ich únoscov.

Napriek tomu, že všetko hrá v ich neprospech, niektoré obete odolávajú a unikajú na slobodu. Potom ako sa opäť stretnú so svojimi rodinami, kvôli vlastnej bezpečnosti sa často musia skrývať.

ICC nedávno hovoril s jednou z týchto unesených dievčat, aby získal podrobnejší pohľad na únosy, nútené manželstvá a nútené konverzie v Pakistane. Podrobnosti o únose vrátane mien boli zmenené alebo vynechané, aby sa zachovala jej bezpečnosť, aj jej rodiny.

Nikdy nezabudnem, čím som si prešla, " povedala Maria Bibi pre ICC. " Aj keď som sa po dvoch mesiacoch mohla znova vrátiť k mojej rodine, rany po tomto neľudskom zaobchádzaní vo mne zostanú až do posledného dychu môjho života." 

Začiatkom roku 2019 bolo 15-ročné kresťanské dievča Maria unesené z domu príbuzného v pakistanskej provincii Pandžáb dospelým moslimom menom Iqbal. Po únose bola Mária počas niekoľkých týždňov niekoľkokrát znásilnená a násilne držaná u Iqbala.

Mariin otec krátko po únose podal oznámenie na miestnu políciu. Miestnej polícii však trvalo viac ako týždeň, kým oficiálne podala správu a začala vyšetrovanie Máriinho zmiznutia.

Po približne mesiaci v zajatí Iqbal vzal Mariu do mešity, kde jej  traja muži prikázali, že musí recitovať islamské vyznanie viery. Keď odmietla, muži ju zbili a prinútili, aby na niekoľko prázdnych papierov otlačila svoje palce. Traja muži potom vykonali sobášny obrad a opäť dôrazne vtlačili jej palec do sfalšovaného sobášneho  listu.

Na druhý deň bola Mária predvedená na miestny súd. Predtým, ako predniesla svoje vyhlásenie, Iqbal povedal Márii, že ak nepovie, že konvertovala na islam, a vzala si ho z vlastnej vôle, zabije Máriiných rodičov a súrodencov. Podľa Márie Iqbal pôsobil dojmom, akoby už mal vo väzbe niektorých jej súrodencov.

Na súde Maria podľahla Iqbalovým vyhrážkam. Tvrdila, že má 20 rokov, konvertovala na islam a z vlastnej vôle sa vydala za Iqbala. Falošný sobášny list a dokumenty o konverzii boli predložené súdu a Mária sa premenovala na Ayesha.

S mimoriadnou statočnosťou však nakoniec Maria dokázala odolať Iqbalovi a jeho hrozbám. Na nasledujúcom súdnom pojednávaní Maria tvrdila, že bola prinútená ku konverzii, násilne vydatá, znásilnená a unesená Iqbalom .

Do týždňa bolo pred sudcom zaznamenané Máriino nové svedectvo a polícii bolo nariadené, aby vyšetrili prípady núteného manželstva a nútenej konverzie. Napriek tomu, že manželstvo a konverzia zostali ako otvorené otázky, Maria zostala u Iqbala.

Polícia sa chcela vypočúvať Iqbala, ale on a jeho rodina utiekli a Mariu nechali zamknutú v izbe v ich dome. Máriu nakoniec zachránili susedia, ktorí vnikli do uzamknutej miestnosti po tom, čo začuli jej volanie o pomoc.

Mária potom zavolala svojim rodičom, opäť sa s nimi stretla a miestna polícia ju vzala do ochrany.

Po viac ako dvoch mesiacoch v zajatí vrchný súd v Lahore potvrdil, že Maria bola unesená, násilne vydatá a prinútená ku konverzii. Súd ďalej nariadil, aby sa Maria vrátila k svojim rodičom a aby bol Iqbal uväznený.

Od získania slobody Mária a jej rodina žijú v skrytosti. Zmenili miesto, kde žijú, svoje telefónne čísla a dokonca aj mená, ktoré používajú na verejnosti. Rodina čelí neustálym vyhrážkam zo strany Iqbalových príbuzných a podporovateľov, ktorí tvrdia, že Mária by sa mala znovu vrátiť k Iqbalovi a nezostávať v kresťanskej rodine.

" Toto by sa nemalo stať žiadnemu dievčaťu, " povedala Mária ICC. „ V Pakistane by mal existovať zákon, ktorý chráni dievčatá náboženských menšinových komunít. 

Únosy dievčat, ich týranie a konverzia proti ich vôli je ako zákon džungle, " pokračovala Maria. " Únoscovia zneužívajú náboženstvo pre svoje potešenie." Úrady musia chrániť náboženské menšiny a musí sa uskutočniť kampaň alebo vzdelávacie stretnutie, aby sa policajti naučili, ako riešiť tieto prípady bez zaujatosti. 

Odkedy sa Mária vrátila k svojej rodine, hlásili kresťania po celom Pakistane desiatky podobných incidentov. Známe prípady ako Maira Shehbaz, Huma Younas a Arzoo Raja dominujú v Pakistane už niekoľko mesiacov. Pakistanské orgány musia podniknúť rozhodnejšie kroky na zastavenie tohto zneužívania. Pokiaľ sa tak nestane, budú sa naďalej páchať únosy, nútené manželstvá a nútené konverzie  mladých a zraniteľných osôb v krajine.

Preklad z International Christian Concern - ICC

Foto: International Christian Concern