Blogy

« Späť

Kresťanský guvernér Jakarty uväznený kvôli „bohorúhaniu“

Kresťanský guvernér Jakarty uväznený kvôli „bohorúhaniu“

09/05/2017 Washington, D.C. (International Christian Concern) – Guvernér Basuki Tjahaja Purnama, známy ako "Ahok," bol  obvinený z bohorúhania voči Koránu a odsúdený na dva roky väzenia.

Rozsudok bol tvrdší ako sa očakávalo. Rozsudok prichádza po doteraz najdeštruktívnejších indonézskych voľbách. Rozhodnutie sa hlavne opiera o nakrútené video s Ahokovými vyjadreniami o Koráne pre skupinu rybárov. Ahok vysvetľoval poslucháčom, že niektorí ľudia používali Korán, aby presvedčili moslimských voličov, že nemôžu voliť jeho.

Ahok sa odvolá voči tomuto rozhodnutiu.

Ahok je národnostne Číňan a kresťan. Bol vychovávaný moslimskými indonézskymi rodičmi. Bol prvým kresťanským čínskym guvernérom Jakarty. Dosiahol širokú popularitu kvôli dôkladným reformám a podporovaný väčšinou, aby vyhral voľby. Mnohí dúfali, že Ahok bude predstavovať novú vlnu sekularizmu a tolerancie medzi náboženstvami. Nekompromisné moslimské organizácie so silným politickým krytím využili jeho výroky o Koráne a dožadovali sa jeho uväznenia kvôli tomu, že sa pokúsil o rúhanie. Stovky tisíc protestujúcich šlo Jakartou a požadovali Ahokove uväznenie. Niektoré mešity prehlasovali svojim moslimom, že nemôžu voliť nemoslima a dokonca odmietali pochovanie moslimov, ktorí podporovali Ahoka.

Ahok mal nevýraznú väčšinu v prvom kole volieb vo februári, ale v aprílových rozhodujúcich voľbách prehral. Mnohí spájajú jeho prehru s narastajúcim fanatizmom v Indonézii.

Samozrejme nie všetci moslimovia boli proti nemu. Jeden aktivista z veľkej moslimskej organizácie povedal pre Asia News. Väčšina ľudí vníma Ahokov prípad ako vyfabrikovaný, aby bolo dosiahnuté jeho uväznenie. Podľa zákona si máme byť rovnocenní, ale tento prípad  dokazuje, že to tak nie je.  Zákon bol upravený podľa sociálnych tlakov.  To je vážna udalosť.

Foto: wikimedia