Blogy

« Späť

Nesplnené priania doviedli k rozhodujúcemu snu: Wandin príbeh

Nesplnené priania doviedli k rozhodujúcemu snu: Wandin príbeh

Rovnako ako mnoho mladých ľudí, aj Wanda * z Indonézie snívala o tom, ako bude vyzerať jej život. Ale okolnosti zmarili jej priania a vyvolali otázky, ktoré viedli k snu, kde dostala zásadnú otázku. Dnes Wanda nasleduje Ježiša, ale nie je to ľahké - a pandémia Covid-19 to ešte skomplikovala. Naši partneri vďaka vašj podpore jej mohli pomôcť a Wanda je z toho hlboko dojatá.


„Čo je na kresťanstve, čo spôsobilo, že sesternica sa stala lepšou a milšou osobou?“ Wanda potichu uvažovala, keď videla výraznú zmenu vo svojej sesternici, ktorá sa stala kresťankou - žiarila radosťou a pokojom. "Aké je jej tajomstvo?"

Wanda na toto čoskoro zabudla. Potom jej však život zasadil ťažkú ​​ranu.

Nesplnené sny

Wanda vyrastala v bohatej rodine. Po ukončení strednej školy chcela pokračovať na univerzite. Ale tento jej sen skončil, keď matkina firma zbankrotovala. Ako najstaršia z troch súrodencov sa cítila povinná niesť zodpovednosť za svoju rodinu.

Vo veku 18 rokov opustila svoje rodné mesto a presťahovala sa do hlavného mesta Jakarty, aby si našla prácu. Nasťahovala sa k svojim príbuzným a spočiatku jej dávali nádej, že jej zaplatia školné. Neskôr však od tohto sľubu odstúpili. Jej sny sa opäť rozplynuli.

Wanda začala pochybovať o svojej moslimskej viere. Podľa jej slov jej náboženské povinnosti, ktoré verne vykonávala, nedávali žiadny pocit nádeje ani nič, čoho by sa mohla držať. Cítila sa neistá zo svojej súčasnej situácie a z vývoja v budúcnosti.

"Aké je jej tajomstvo?"

Potom si spomenula, ako sa jej sestrenica zdala taká šťastná. A znovu sa objavila zabudnutá otázka. Aké je jej tajomstvo?

V tom čase pracovala v bare v populárnej kaviarni. Aj keď to bola práca na čiastočný úväzok, pomohlo to vykryť jej potreby a mohla poslať nejaké peniaze späť domov, aby pomohla svojej rodine.

Práve tam stretla Barryho *, pravidelného zákazníka, ktorý zvyčajne prichádzal do kaviarne so svojimi priateľmi. Často diskutovali o Biblii. Keďže vedela, že Barry je kresťan, pýtala sa ho na jeho vieru. Chcela však vedieť viac, tak sa spýtala: „Môžem si požičať tvoju Bibliu?“ On súhlasil. Počnúc Genesis pokračovala Wanda s čítaním ďalších kníh. Bola nimi fascinovaná. Prostredníctvom Biblie nakoniec našla odpovede na otázky, ktoré si kládla.

Rozhodujúci sen

Postupne sa začala rozmotávať spleť otázok a zmätku, s ktorými žila. A potom sa jedného dňa spýtala: „Bože, podľa akého náboženstva sa mám riadiť?“Nato si spomenula, aká šťastná bola jej sestrenica. A znovu sa objavila zabudnutá otázka. Aké je jej tajomstvo?

A potom sa jej sníval sen. Bola v kostole kde bolo veľa lavíc a priblížili sa k nej kňazi v bielych rúchach. Jeden z nich sa spýtal: „Si pripravená?“

V tej chvíli sa Wanda prebudila. Bol to Boh, ktorý odpovedal na jej otázku. Áno, bola pripravená! Viedlo to k najdôležitejšiemu rozhodnutiu, aké kedy urobila - dala svoj život Ježišovi. Dala sa pokrstiť a okamžite si všimla rozdiel na sebe. "Neviem, čo sa vo mne stalo, ale cítim toľko pokoja," hovorí Wanda. "Už sa nebojím budúcnosti aj keď sa okolnosti v mojom živote ešte nezmenili."

Reakcia na whatsApp

Wanda sa neodvážila povedať svojej rodine o svojej novej viere, pretože sa bála reakcie na to. Ale jej vnútorný hlas nemohol zostať ticho; potrebovala sa podeliť s tým, čo bolo v jej srdci. Preto sa rozhodla zmeniť svoj status v aplikácii whatsApp na výrok z Matúša 10:22: „Kvôli mne vás budú všetci nenávidieť, ale ten, kto vytrvá do konca, bude spasený.“

Jej rodina a príbuzní si všimli nový status. Boli rozzúrení a nemohli uveriť, že sa odvážila obrátiť na inú vieru. "Tvoja mama ťa dala do tej drahej školy (jednej z najprestížnejších islamských škôl v Indonézii), pretože chcela, aby si bola dobrou moslimkou," povedala jedna z jej príbuzných. "Ako sa opovažuješ toto urobiť?!"

Odvtedy zažívala neustále negatívne poznámky, zastrašovanie a tlak, najmä od príbuzných, s ktorými v tom čase žila. Bolo to také vážne, že sa rozhodla odsťahovať a prenajať si vlastné ubytovanie.

Aby toho nebolo málo, prišiel Covid-19, čo znamenalo, že kaviareň, v ktorej Wanda pracovala, musela byť dočasne zatvorená. Prestali jej platiť a neuviedli žiadny konkrétny dátum, kedy sa môže vrátiť do práce. Z tohto dôvodu nemala žiadny príjem, ale stále musela platiť nájom za svoje nové bývanie. Napriek tomu, že si nebola istá, kde nájde peniaze, verila, že to bude riešiteľné. "Moje srdce bolo pokojné," hovorí. "Nejako som vedela, že Boh sa o mňa postará." A Boh sa naozaj postaral. Miestni partneri spoločnosti Open Doors sa dozvedeli o jej finančných potrebách a vďaka vašim modlitbám a podpore jej mohli pomôcť tak, že zaplatila nájomné na tri mesiace kým hľadala novú prácu.

Wanda je nesmierne vďačná za podporu. „Vaša podpora mi pomohla postaviť sa na vlastné nohy a už viac sa nespoliehať na svoju rodinu,“ hovorí. "Viem, že ma čaká ešte dlhá cesta, ale som pripravená na všetko, pretože som už zažila, aký verný je Boh."

Tiež povedala ako sa jej hlboko dotkla láska veriacich. "Jedna vec, ktorou som tak ohromená, je láska mojich kresťanských priateľov. Mám pocit, že mám novú rodinu, keď ma opustila moja biologická rodina. Necítim sa na tejto novej ceste môjho života sama. “ A avizovala aj ďalšie dobré správy - kaviareň ju zavolala späť na čiastočný úväzok!

Božie vedenie po celé generácie

Keď sa obzrie späť, Wanda verí, že do jej rodiny Boh už dávno vložil svoje semeno. Jej starý otec bol katolíkom, predtým než sa oženil s babičkou.

Jej matka a jej dvanásti súrodenci boli počas dospievania posielaní do kresťanských škôl, pretože boli v tom čase najlepšie školy na vzdelanie. "Niektoré moje tety a strýkovia si stále pamätali Otčenáš."  Prekvapilo ma, že Boh už tak dlho koná v mojej rodine. A teraz som ja prvým ovocím v rodine, “hovorí.

Modlí sa za svoju matku a sestry, aby boli spasené. "Moja mama bola spočiatku taká zničená, keď zistila, že som sa stala kresťankou." Ale Boh teraz zjemnil jej srdce, dnes dokážeme prostredníctvom telefónu a textových správ pekne komunikovať. Neviem, čo sa stane, keď sa stretneme. Ja sa modlím, aby sa Boh dotkol jej srdca a srdca mojich sestier. Modlite sa za mňa!"

skrátené

*mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: facebook