Blogy

« Späť

Od subsaharskej Afriky až po Čínu zažívajú kresťania veľké prenasledovanie

Od subsaharskej Afriky až po Čínu zažívajú kresťania veľké prenasledovanie

Na Srí Lanke na Veľkonočnú nedeľu pri útokoch na tri kostoly a hotely zahynulo viac ako 250 ľudí, z toho 45 detí; bolo zranených viac ako 500 ľudí.

• Bomby zabili 20 kresťanov v katolíckom kostole v Jolo na juhu Filipín.

• V Číne začali štátne sankcie a „podzemné“ cirkvi boli obťažované alebo zatvorené v najmenej 23 provinciách. V Sin-ťiangu je známe, že u jednej štátom  podporovanej cirkvi sa vyžaduje, aby sa veriaci podriadili kontrole rozpoznávania tváre.

• V západoafrickom štáte Burkina Faso násilní islamskí militanti zabili vodcov cirkvi, uniesli rodiny pre výkupné a vypálili kostoly a školy.

• V Egypte zahynulo sedem koptských kresťanov, keď teroristi zaútočili na ich autobus, s ktorým chceli navštíviť kláštor. Útok bol na rovnakom mieste, kde bolo zabitých 28 koptov 18 mesiacov predtým. Vtedy maskovaní ozbrojenci začali strieľať na ich vozidlá.

• V Iráne bolo zatknutých 194 kresťanov, 114 v jednom týždni tesne pred Vianocami 2018. Niekoľko domových zborov bolo prepadnutých v deviatich mestách.

V poslednom ročnom prieskume krajín /vo World Watch List (WWL) 2020/, ktorý sledoval, aké ťažké je žiť ako kresťan 73 krajín vykazovalo extrémne, veľmi vysoké alebo vysoké hodnoty úrovne prenasledovania.

Podľa tohto zoznamu je u 260 miliónov kresťanov prenasledovanie extrémne, veľmi vysoké alebo vysoké.

Open Doors International, ktorá vytvára tento ročný zoznam odhaduje, že ešte najmenej ďalších 50 miliónov kresťanov zápasí s vysokou mierou prenasledovania
Hovorí, že  každý ôsmy kresťan na svete čelí  extrémnemu, veľmi vysokému alebo vysokému prenasledovaniu.

Zoznam je založený na rozsiahlych prieskumoch kombinovaných s rozhovormi s odborníkmi. V niektorých krajinách - napríklad v Číne a Eritrei - sú to nátlaky od vlád, ktoré tlačia na kresťanov, niekedy násilne. Na Blízkom východe, v juhovýchodnej Ázii, východnej Afrike a v Saheli sú aj ďalšie sily, ktoré spôsobujú neistotu pre kresťanov. Najmä v Saheli vzostup islamistických militantných aktivít sa stal výzvou nielen pre kresťanov, ale aj pre štáty a vlády v regióne, a tým aj pre zvyšok sveta.

„Od roku 1992 Open Doors monitoruje situáciu kresťanov prenasledovaných za ich vieru vo svete,“ uviedol Dan Ole Shani, medzinárodný generálny riaditeľ Open Doors. „Od roku World Watch List 2002 sa Severná Kórea pre nich stala najhoršou krajinou. Tento rok je Afganistan na druhom mieste, potom Somálsko. Tento rok sme zaznamenali malú zmenu v Top 10, medzi ktoré patria krajiny, ktoré boli zničené konfliktmi, ako sú Líbya a Jemen. Počet krajín, v ktorých kresťania čelia vysokej úrovni prenasledovania však vzrástol v dôsledku rastúceho tlaku a násilia zo strany ich rodín, spolupracovníkov, komunít, polície, právnych systémov a štátnych štruktúr. “

Pokiaľ ide o Eritreu, OSN v máji 2019 avizovala, že stovky kresťanov tu čelia zadržaniu.. V júni sa vláda náhle zmocnila a uzavrela všetkých 22 katolíckych zdravotníckych kliník a uväznila päť pravoslávnych kňazov. V auguste bol eritrejský pravoslávny patriarcha, ktorý bol v roku 2007 uväznený vládou, z vlastnej cirkvi vylúčený kvôli obvineniu z kacírstva provládnymi biskupmi.

Čína postúpila tento rok o štyri miesta z č. 27 vo WWL 2019 na 23. miesto. Nové nariadenia o náboženstve sa šíria po celej krajine. Tieto obmedzujú nielen takzvané „podzemné“ domové cirkvi, ale tiež štátom uznané cirkvi ako sú Tri autonómne hnutia (TSPM) a Čínsku katolícku vlasteneckú asociáciu. Náboženstvo je vykázané z verejnej sféry. Niektorí učitelia a zdravotnícky personál boli pod tlakom, aby podpísali dokumenty, v ktorých prehlasujú, že sú neveriaci. V niektorých oblastiach bolo starým ľuďom povedané, že ich dôchodky budú znížené, ak sa nevzdajú svojej kresťanskej viery. Súčasne zaznamenávame všadeprítomné sledovanie prostredníctvom technológií rozpoznávania tváre a iných metód.

Skrátené

Preklad z World Watch Monitor

Foto: Catholic in Pakistan