Blogy

« Späť

Päť spôsobov, ako sa môžete modliť za Irán

Päť spôsobov, ako sa môžete modliť za Irán

Keďže napätie na Blízkom východe po nedávnych udalostiach narastá, tu je päť spôsobov, ako môžete pomáhať Cirkvi v Iráne vo svojich modlitbách.

Nedávne udalosti opäť poukázali na Irán a jeho úlohu na Blízkom východe. Pre sužovaných kresťanov v Iráne ich čoraz extrémnejšia vláda predstavuje mnohé výzvy. Takže, keď sa modlíme za situáciu na Blízkom východe, tu je niekoľko spôsobov, ako sa môžete modliť za ich svedectvo v krajine. 

Modlite sa za rast kresťanstva medzi znevýhodnenými skupinami 

Kresťanstvo v Iráne rastie, keďže kresťania pomáhajú zraniteľným skupinám. Zdieľajú sa príbehy o drogovo závislých, ktorí sa obracajú ku kresťanstvu pri hľadaní pokoja a novej cesty pre seba. Niektorí dokonca založili domáce spoločenstvá.  

Partner Open Doors a vedúci cirkvi v susednej krajine s Iránom hovorí: „Slúžili sme medzi drogovo závislými a boli sme svedkami toho, ako Boh úžasne premieňa ich životy a používa ich. Nedávno sme však počuli, že vláda sa dozvedela o aktivitách, ktoré mnohí kresťania robia v mnohých mestách a slúžia medzi závislými skupinami. 

„Prosím, modlite sa s nami, aby Boh chránil veriacich, ktorí kážu evanjelium v ​​takomto prostredí, najmä keď sa zhromažďujú v domácich spoločenstvách,“ dodáva náš partner. "Prosím, modlite sa, aby Boh naďalej používal tých najslabších, aby ukázal svoju slávu." 

Modlite sa za účinok zakázaných médií 

Kresťanské satelitné televízne kanály a aktívna prítomnosť na sociálnych sieťach – najmä na Instagrame – dali ľuďom príležitosť dozvedieť sa o Ježišovi. Tento nárast zapojenia sociálnych médií viedol k zvýšeniu počtu ľudí prichádzajúcich ku Kristovi. Vláda je tým opäť mimoriadne znepokojená. Zakázali držbu satelitných parabol (hoci ich mnohí ľudia stále vlastnia) a úrady robia všetko, čo môžu, aby zastavili prístup k satelitným vysielacím kanálom a internetovým stránkam, ktoré neschvaľujú, vrátane kresťanských médií – najmä kresťanské stránky zamerané na evanjelizáciu sú blokované. Súčasťou ich cieľa je spomaliť rast Cirkvi.  

Irán kúpil najmodernejšie sledovacie systémy z Číny a je schopný monitorovať svojich občanov, vrátane ich pohybu, nákupov, telekomunikácií a online aktivít. Iránska vláda sa pokúša identifikovať vieru kresťana aj keď sa nachádza mimo Iránu  a je verejne alebo súkromne online aktívny (vrátane e-mailu).

 Iránski kresťania však uvádzajú, že napriek všetkým obmedzeniam a monitorovaniu zo strany vlády rýchlo rastie kontakt so širším svetom prostredníctvom takých médií, ako je satelitná televízia a internet. 

Prosím, modlite sa, aby naďalej mohli pôsobiť tieto „zakázané médiá“. 

Modlite sa za viac slobody pre kresťanov  

V Iráne – oficiálne islamskej republike – je jediným oficiálnym náboženstvom šiitský islam. Niektorým kresťanom je dovolené verejne nasledovať Ježiša len veľmi obmedzenými spôsobmi: musia patriť k historickým cirkvám a nemajú dovolené vykonávať bohoslužby v perzštine, národnom jazyku Iránu. Konverzia z islamu určite nie je povolená. Trestom za konvertovanie moslimov alebo za konvertovanie od islamu môže byť trest smrti, hoci k tomu dochádza len zriedka. Zároveň klesá návštevnosť mešít – mnohí to interpretujú ako slabšiu podporu iránskeho režimu. 

Modlite sa, aby nedávne vlny protestov a narastajúca nespokojnosť s režimom viedli k otvoreniu a zmene duchovného prostredia krajiny.  

Modlite sa za kresťanov vo väzení 

Mnoho kresťanov je v Iráne vo väzení.  

Lídri aj radoví členovia kresťanských konvertitov boli zatknutí, stíhaní a dostali dlhoročné tresty odňatia slobody za „zločiny proti národnej bezpečnosti“. 

Simin* navštevovala domáce spoločenstvo v Iráne, za čo bola zatknutá. Vo väzení jej dokonca povedali, že svoju dcéru už možno nikdy neuvidí.  

Nakoniec utiekla do inej krajiny, kde ona a jej rodina museli začať nový život. Pomohlo jej pritom školenie partnerov Open Doors, ktoré pomáha ženám spracovať bolesť z prenasledovania. Simin teraz prostredníctvom online služby vyučuje Bibliu pre ženy v Iráne a pripravuje ich na vedenie domácich spoločenstiev. 

Chvála Bohu, že údajne najmenej deväť kresťanských väzňov, ktorí si odpykávali dlhoročné tresty odňatia slobody kvôli svojej viere, bolo minulý rok podmienečne prepustených. Pamätajte však na ostatných, ktorí zostávajú vo väzbe. 

Štyria iránski kresťania boli nedávno zatknutí pri razii na zhromaždení domáceho spoločenstva. Modlite sa za ich bezpečné oslobodenie a za to, aby videli, ako ich v živote stále vedie Božia ruka. Jeden zo zatknutých veriacich je utečenec z Afganistanu. Modlite sa, aby Boh priniesol útechu a pokoj neočakávaným spôsobom tomuto veriacemu mužovi ďaleko od domova.  

Modli sa aj za brata Esmaeila Narimanpoura, nového konvertitu v Iráne. Potom, čo bol prinútený k „prevýchovným“ stretnutiam s islamským duchovným, bol teraz zatknutý. Modlite sa, aby aj naďalej hľadal a dôveroval Bohu v týchto skúškach. 

Modlite sa za bezpečnosť, silu a spravodlivosť pre všetkých kresťanov v iránskych väzniciach a za ich rodiny, ktoré čakajú na ich prepustenie. 

Modlite sa za pokoj 

„Budete počuť o vojnách, ale dávajte pozor, aby ste sa nezľakli“ (Matúš 24:6). Ježiš to povedal svojim nasledovníkom spolu s varovaniami o prenasledovaní predtým, ako zomrel.  

Modlite sa za mier v Iráne. Modlite sa za múdre vládnutie, aby iránske úrady uprednostnili bezpečnosť svojich ľudí nad akoukoľvek túžbou po odvete alebo náraste konfliktu. 

A modlite sa za pokoj pre kresťanov v Iráne, aby sa pridŕžali Ježišových zasľúbení a nádeje, ktorú v Neho majú. Modlite sa tiež, aby pokoj prenikol do života ich rodín, na pracoviská a do komunít a pritiahol mnohých k láske k Bohu. 

Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad a foto z Open Doors