Blogy

« Späť

Tajné rozprávanie príbehov pomáha detským konvertitom dozvedieť sa o Ježišovi

Tajné rozprávanie príbehov pomáha detským konvertitom dozvedieť sa o Ježišovi

V južných Filipínach, kde je moslimská väčšina, môžu kresťania čeliť prenasledovaniu a odporu. Tajná komunita kresťanov zdieľa príbehy z Biblie s druhými a povzbudzuje vo viere ďalšiu generáciu.

Desaťročný Wahid* už spoznal silnú pravdu – slová, ktorých sa môže držať v ťažkých časoch, ktoré ho čakajú. Tam, kde Wahid žije, na južných Filipínach, môže byť rozhodnutie nasledovať Ježiša veľmi nebezpečné.  Veľa obyvateľov krajiny sú kresťania, ale jeho región je prevažne moslimský – a každý, kto sa rozhodne odísť z islamu pre inú vieru, môže čeliť vyhrážkam smrťou a vydedeniu zo strany rodiny i komunity.

Wahid však nachádza nové hodnotné spoločenstvo – skupinu kresťanov zdieľajúcich príbehy z Biblie. Wahid a ďalší mladí tajní veriaci prichádzajú so svojimi rodičmi do tejto tajnej skupiny, ktorú vedú miestni partneri Open Doors, a spoločne nachádzajú útechu a inšpiráciu pri čítaní Biblie. Skupina sa stretáva dvakrát do mesiaca a rozpráva si príbehy o hrdinoch viery a o tom, ako sa Boh stará o svoje deti. 

Učenie o Božej vernosti

„V tomto veľmi mladom veku existujú nebezpečenstvá, ktorým budú čeliť, ale tieto deti sa len tak ľahko nevzdávajú,“ hovorí Faith*, miestny partner Open Doors. Nedávno si deti prečítali o Božej vernosti Hagar a Izmaela v Genesis 21. „Tento príbeh deťom pripomína, že aj keď sú veci ťažké, môžu sa posilniť zdieľaním svojich príbehov navzájom a vedomím, že Boh prostredníctvom nich pomáha druhým,“ Faith hovorí. „Rozprávaním tohto príbehu nehovoria len o minulosti. Vo svojej komunite šíria nádej a porozumenie.“

Mladí veriaci, Wahid a Ramsi* súhlasia. „Boh nás neopustí a pomáha nám, keď sme v núdzi,“ hovorí Ramsi. Tajné stretnutia by neboli možné bez podpory rodičov, ktorí chcú vidieť, ako ich deti rastú v novej viere. „Aj keď existuje nebezpečenstvo,“ hovorí Faith, „rodičia podporujú svoje deti a ukazujú, ako môže viera pomôcť rodinám držať spolu a prekonať ťažké časy.“

Svetielka nádeje

Do budúcnosti chce skupina pomôcť ešte väčšiemu počtu ľudí porozumieť Biblii. Viac detí má záujem počuť tieto príbehy, oni ich chcú osloviť. Príbehy môžu pomôcť každému vidieť, že sme všetci prepojení – a podporiť tieto deti, keď čelia prenasledovaniu.

V oblasti, kde dominujú moslimovia, kde sa tieto zhromaždenia konajú, mnohí tajní veriaci vedia, že žijú v regióne, kde otvorené hlásenie sa ku kresťanstvu môže viesť k vyhnaniu z ich domovov alebo dokonca k smrti. Faith poznamenáva, že v regióne, kde sa nebezpečenstvo a viera často stretajú, sú deti z tohto juhofilipínskeho kmeňa ako majáky nádeje. „Ich šepkané príbehy, obdivuhodná viera a jednota ukazujú, ako môžu byť ľudia silní bez ohľadu na okolnosti,“ vysvetľuje.

Shamira*, jedna z mladých účastníčok, hovorí, že sa teší na každé stretnutie a svedčí o sile spoločenstva. „Ďakujem Bohu za chvíle, keď sa stretávame,“ hovorí. „Vždy čakám na deň, kedy sa opäť stretneme. Je úžasné spoznávať ako Boh koná.“

Každé kresťanské dieťa by malo byť chránené, zaopatrené a malo by sa mu poskytnúť vzdelanie, ktoré mu dá nádej do budúcnosti – a programy, ako je tento, tomu pomáhajú. Wahid, Ramsi a Shamira sú súčasťou ďalšej generácie cirkvi, ale sú aj dnes dôležitými členmi cirkvi. Vaše modlitby a dary ich môžu posilniť a povzbudiť.

Mená boli zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: pxHere