Blogy

« Späť

Tamil Nadu: prepadnutý kňaz a traja katolíci obvinení zo zabitia dieťaťa v centre pre AIDS pacientov

Nirmala Carvalho

Kňaz je ešte stále v šoku a na intenzívnej starostlivosti kvôli poraneniam hlavy. V podozrení z útoku sú hinduistickí radikáli, ktorí využili na to návštevu premiéra Narendra Modi to v Coimbatore. Polícia nepomohla obetiam. Centrum Assisi Snehalaya, založené pred 12 rokmi františkánmi bolo chválené za servis. Kardinál Gracias hovorí: „Katolícka cirkev Indie ponúka široké zdravotné služby bez rozlišovania rasy či vyznania.

Coimbatore (AsiaNews)- Katolícky kňaz a traja laici boli hospitalizovaní po útoku skupiny mladých ľudí neďaleko Coimbatore, priemyselnej časti Tamil Nadu. Stalo sa to 28. Januára, diecéza to zverejnila na verejnosť a podala sťažnosť len včera. Minister pre rozvoj S.P. Velumani priznal, že útok má prvky náboženského prenasledovania. Zločinci boli hinduistickí radikáli, ktorí podnecovali a chceli zjednocovať hinduistov okolo premiéra  Neredra Modiho, ktorý je teraz na návšteve Coimbatore.

Hovorca diecézy fráter Johnson Veeppattuparambil informoval že 28.januára skupina 35 mladých radikálov zbila a zranila frátra Kannumkuzhy Jose, 49 a troch členov diecéznej pastoračnej rady, zamestnancov "Assisi Snehalaya" /miesto lásky/ v Ettimada, 20 km južne od Coimbatore.

Fr. Kannumkuzhy ako diecézny prokurátor a traja laici Lijo, Joseph a Stanley boli prijatí na KG nemocnice hneď v deň útoku. 49 ročný kňaz je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ma vážne zranenia hlavy, je v bezvedomí.

Kňaz a traja laici išli na políciu svedčiť o smrti dieťaťa po obvineniach o nedbalej opatere. Keď čakali v aute, obkolesili ich banditi a napadli ich. Oni ušli na aute, ale na diaľnici ich naháňali znovu. Katolíci zastavili blízko policajného džípu, polícia však odmietla zasiahnuť. Potom napadli kňaza a hádzali kamene do jeho priateľov. Kňazovi roztrhli reverendu a bili ho. Keď spadol, brutálne doň kopali.

Potom museli ísť asi 2,5 km peši. Útočníci hovorili kresťanom, aby volali na Ježiša, nech ich ochráni.

Centrum Assisi Snehalaya založili františkáni v roku 2004 a slúži na výskum a pomoc pre pacientov AIDS. Kňazi prehlásili, že počas 12 rokov fungovania centra nemali žiadne zlé hodnotenia ich práce. „Svedectvá ľudí, ktorí nás navštívili hovoria o našej práci. Obvinenia sú bezdôvodné. Ešte stále veríme v pravdu a čas ukáže výsledky snahy tých , ktorí sú v tejto misii.“

Pre Asianews povedal kardinál Oswald Gracias, prezident biskupskej konferencie Indie, že katolícka Cirkev bude aj naďalej nezištne slúžiť všetkým trpiacim AIDS v ich centrách, lebo je inšpirovaná láskou Ježiša. Vyjadril tiež ľútosť a zármutok pre smrť dieťaťa v Assisi Snehalaya a ubezpečil pozostalých o svojich modlitbách.

Kardinál, ktorý je tiež arcibiskup Bombaja prehlásil, že katolícka Cirkev v Indii je druhý najväčší prevádzkovateľ zdravotníckej pomoci po vláde Indie a neúnavne slúži všetkým bez ohľadu na rasy, kasty, či vyznania. Mnoho rokov nezištne robí zdravotný servis, ktorý je všetkým dostupný. Viac ako 85% z 3000 zdravotných inštitúcií katolíckej Cirkvi slúži vidieku, 64 centier je zameraných na liečbu pokročilých prípadov AIDS.

http://www.asianews.it/news-en/Tamil-Nadu,-priest-and-three-Catholics-assaulted-and-accused-of-killing-a-child-in-a-center-for-AIDS-patients-36562.html

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým