Blogy

« Späť

Tanzánia: Misionár Mathao zabitý v nepokojoch kvôli mäsu halal

Od roku 2007 bolo mesto Buseresere miestom nepokojov z dôvodu nepísaného zákona, že len moslimovia môžu zabíjať zvieratá a všetko mäso musí byť pripravené halal spôsobom. Aby bolo mäso na spôsob halal, musí byť mäsiar moslim nasmerovaný na Mekku a musí sa počas zabíjania modliť islamské modlitby.

Toto nepísané pravidlo je protiústavné, keďže Tanzánia garantuje slobodu náboženstva a je to nepríjemné kresťanom, ktorí si neprajú jesť halal mäso – niektorí si myslia, že je to bezbožné a môže to byť duchovne poškodzujúce. Tiež moslimovia sú nahnevaní, lebo strácajú  príjem, ktorý získavajú kresťania.

Tento spor viedol k násiliu vo februári 2013, keď moslimovia začali s výtržnosťami v Buseresere potom ako nemoslimský mäsiar pripravil mäso na kresťanský pohreb. Dva dni rabovali u kresťanských mäsiarov, pomočovali im mäso a napádali iných kresťanských obchodníkov. Niekoľko z nich bolo zranených. Pri nepokojoch bol zabitý aj misionár Mathayo Kachilla.

Mathayo bol tvrdo pracujúci muž, ktorý sa poriadne staral o svoju rodinu a postavil im aj dom. Zároveň jeho kázanie viedlo mnohých k Ježišovi a ku regulárnemu krstu.

/skrátené/

Zdroj : Open Doors

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Mathayo, ty si mučeník....a máš veľa takých bratov vo svete, .....neznámych.Tvoja podobizeň možno nikdy nebude na oltári v chráme, ale jedno je isté- Pán Ťa prijal . A preto....Mathayo, oroduj za nás.
Odoslané 2.5.2016 10:47.