Blogy

« Späť

V Hebei sú zablokované náboženské aktivity: „šíria Covid“ (aj keď to nie je dokázané)

V Hebei sú zablokované náboženské aktivity: „šíria Covid“ (aj keď to nie je dokázané)

Vicepremiérka Sun Chunlan vydala po návšteve provincie príkaz. Online komentáre proti náboženstvám a katolíkom sa množia: ich „vývoj“ ohrozuje „socialistický systém“. Až do včerajška bolo v Hebei zaznamenaných viac ako 800 pozitívnych prípadov, z toho 771 v Shijiazhuangu.

Epidémia Covid-19 sa znovu objavila v Hebei, provincii obklopujúcej Peking. Od 2. januára do včerajšej noci bolo zaznamenaných viac ako 800 pozitívnych prípadov. A hoci pôvod tejto novej vlny ešte nie je známy, Čínska komunistická strana z toho viní náboženské aktivity.

Séria nových prípadov sa objavila predovšetkým na vidieku, kde sú nedostatočné preventívne a lekárske služby. Teraz však panuje obava, že sa pandémia rozšíri do hlavného mesta provincie Shijiazhuang, ktoré už zaregistrovalo 771 prípadov, a odtiaľ do hlavného mesta štátu, Pekingu. S týmto strachom začali úrady masovú očkovaciu kampaň. Len v priebehu troch dní bolo zaočkovaných viac ako 10 miliónov ľudí a testovaní boli všetci obyvatelia mesta (11,3 milióna).

Vicepremiér Sun Chunlan navštívil provinciu od 15. do 18. januára a naliehavo vyzval miestne úrady, aby prijali preventívne opatrenia: kontrolu ciest do Pekingu; v provincii a v kľúčových oblastiach a predovšetkým „pozastaviť náboženské zhromaždenia“, pretože „vykonávanie náboženských aktivít počas epidémie spôsobuje šírenie vírusu“.

Aj ona však pripúšťa, že „pôvod epidémie v Hebei nie je známy“, a vyzýva „oddelenia verejnej bezpečnosti, priemyselné úrady a úrady pre kontrolu technológií, aby vykonali epidemiologické vyšetrovania“.

V posledných týždňoch sa objavili obvinenia, ktoré spájali nové šírenie vírusu s náboženskými aktivitami. Tie sa zamerali na dedinu Xiaoguozhuang neďaleko Gaochengu (Shijiazhuang), ktorá bola obvinená z pozvania kňazov z Európy a USA, aby v tejto oblasti kázali, a tak vrátili vírus späť do Číny.

V reakcii na to 9. januára úrady pre náboženské záležitosti v Shijiazhuang popreli, že by príčinou novej vlny boli náboženské zhromaždenia. A potvrdili, že povesti o európskych a amerických kňazoch v Gaochengu boli nepravdivé.

Aj Vlastenecké združenie katolíkov v Shijiazhuangu vyhlásilo, že správy o zahraničných kňazoch sú nepravdivé a že aktivity v diecéze nesúvisia so šírením vírusu, pričom spresnili, že zatiaľ „existuje iba jeden katolík zo Shijiazhuangu, u ktorého bola potvrdená pozitivita pre COVID. -19 ".

Napriek tomu sa úrady v Pekingu rozhodli uzavrieť všetkých 155 náboženských miest a zakázať náboženské zhromaždenia a aktivity v meste a provincii.

Kampaň proti „náboženským aktivitám“ a obvinenie z „rozširovateľov“ Covid-19 pokračuje. Na sociálnych sieťach sa medzičasom množia obvinenia nielen proti náboženstvám všeobecne, ale hlavne proti katolíkom. Je potrebné povedať, že Hebei je región s najväčším počtom katolíkov - viac ako miliónom - ktorí väčšinou patria do neoficiálnych spoločenstiev.

Medzi rôznymi príspevkami je aj príspevok istého Song Yangbiao, ktorý od šírenia vírusu obviňuje kresťanov z ohrozenia socialistického systému. Mimoriadne kritizuje neoficiálne komunity a náboženské zhromaždenia, „v ktorých je veľký počet detí“. A nakoniec odporúča vedúcej kancelárie pre náboženské záležitosti pani Li Zhanzhi, aby rezignovala, pretože nie je „skutočnou komunistkou“, pretože nedokázala zablokovať vývoj náboženstva.

Preklad aj foto z AsiaNews