Blogy

« Späť

Zomreli kvôli svojej láske k Ježišovi a rodine

29/04/2015 Washington, D.C. (International Christian Concern) . 19 apríla svet zaznamenal brutálnu popravu si 30 Etiópčanov a eritrejských kresťanov, ktorých zabili ISIS členovia v Líbyi. Vojnou zmietaná krajina sa stala pevnosťou pre džihádistické skupiny. Oni vyhlásili vojnu miestnym kresťanom. Niekto by si mohol položiť otázku: „ Prečo títo muži riskovali vstup do tejto nebezpečnej oblasti?“ Tu je príbeh troch mužov, čo ich viedlo k tomu že títo kresťania  boli umučení v Líbyi.

Život v zbedačenej Etiópii je  úmorný. Priemerný plat je tu menej ako dva doláre na deň. Odolávať stále tomuto finančnému tlaku museli Eyasu Yekuneamlak, Balcha Belete, and Eliyas Teshane aj s ich rodinami. Odišli, najlepším spôsobom bolo riskovaniu vlastného krku cestovaním do Európy alebo stredného Východu, pričom bolo potrebné prejsť cez teroristami zamorenú líbyjskú púšť.

Eyasu Yekuneamlak a Balcha Belete boli najlepší priatelia, ktorí žili v biednej časti  Cherkos v blízkosti hlavného mesta Addis Abeba. Ako 31-ročný zabezpečoval starostlivosť pre svoju chorú a núdznu matku. Ako najmladší v rodine hľadal spôsoby ako pomôcť pokryť náklady za matku ako je tradíciu v Etiópii. Odkedy jeho mama sama nedokázala pracovať, Yekuneamlak jazdil na taxi a tak zabezpečoval chlieb pre rodinu.

Avšak jazdenie na taxi nezabezpečovalo dostatok pre rodinu, tak ho peňažný tlak nútil opustiť Etiopiu. Najprv pracoval v Katare a posielal pravidelne peniaze do Etiopie, aby podporil chorľavú matku,  brata a sestry. Keď sa však pohádal s moslimským vedúcim, bol uväznený a deportovaný  späť do Etiopie. Odišiel však,aby hľadal inú prácu v Europe. Najlepším riešením bolo prejsť Libyu a preplával na člne Stredozemné more. On sa však nedostal tak ďaleko.

35-ročný Balcha Belete pracoval pre etiópsku elektrickú servisnú spoločnosť. Podľa výpovede jeho staršieho brata bol nespokojný s pracovnými podmienkami a hľadal spôsob, ako podporiť viac svoju rodinu. Brat Siyume povedal že ich oboch jediný sen bol zbaviť sa chudoby. Preto obaja muži opustili rodiny v Cherkos. Prešli Sudánom a pred prechodom Líbye boli unesení ISIS. Obaja odmietli zradiť Krista. Boli zastrelení do hlavy niekde v líbyjskej púšti.

Eliyas Teshane, 27 končil vysokú školu a dúfal, že zarobí peniaze, aby sa mohol postarať o svojho otca Ato, ktorý trpel duševnou poruchou.  Najlepší spôsob, ktorý Teshane poznal bol odchod do Europy, aby využil svoje vzdelanie na dobrý cieľ a tak pomohol sestre a otcovi. Žiaľ to sa mu nepodarilo, bol chytený a zavraždený kvôli viere.

Ato Teshane konštatoval: „Najprv sme učili naše deti nasledovať Božie Slovo, aby mohli byť požehnaní v živote, aby  sa zdržovali od zlých ľudí. Nakoniec zomreli a budú umierať v mene Pána. Tak naše oči upierame na Pána“

International Christian Concern (ICC) pracuje na podpore pre Teshana, ktorý potrebujem lekársku pomoc. Ich rodilna je jednou z tridsiatich postihnutých barbarským jednaním ISIS.  ICC prosí o modlitby a pomoc rodinám týchto obetí.

Zdroj: International Christian Concern (ICC)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Zomreli kvôli svojej láske k Ježišovi a rodine [...] Čítať viac
Odoslané 5.5.2015 12:25.