Blogy (Aktívny Advent 2015)

« Späť

Adventný čas 10. deň - Mojžiš

Ex 2,1-10 , Dt 5,1-22

Mojžiš a voda. Už pri záchrane jeho života, keď bol ešte maličké bábätko, hrala voda dôležitú úlohu. Vlastne aj meno "Mojžiš" znamená "z vody som ho vytiahla". Mojžiš previedol ľud cez rozdelené vody Červeného mora. A keď Izraelský ľud 40 rokov blúdil po púšti, Boh im vždy dal (na Mojžišove slovo) vytrysknúť vodu zo skaly. 

Vlastne vo všetkých prípadoch Boh dal, aby sa voda stala pre Mojžiša a pre Izraelitov záchranou. Záchranou pred zahubením (napriek príkazu zahubiť všetkých narodených izraelských chlapcov). Záchranou pred prenasledovateľmi z Egypta. Záchranou pred zhubným suchom na púšti. 

Pri tej príležitosti sa mi natíska otázka: Čo je tou živou zachraňujúcou vodou pre mňa? Čo (alebo kto) napojí môj smäd. Smäd po zmysle života, smäd po láske, smäd po prijatí... Čo tak veľmi potrebujem, aby som prežila na "púšti života"? A čo (alebo kto) mi je záchranou pred všetkými nebezpečenstvami? 

Ježiš hovorí: "Ak je niekto smädný a verí vo mňa, nech príde ku mne a nech pije. Ako hovorí Písmo, z jeho vnútra potečú prúdy živej vody." Jn 7,37-38 Teda nielen že sa Pán stará o nás, aby sme nezahynuli (od smädu, či pod rukou nepriateľa), ale my sami sa máme stať prameňom živej vody. 

Som vďačná, že si Pán vyvolil aj mňa, že aj ja smiem byť pre druhých zdrojom prepotrebnej vody dávajúcej život. Túžim stále piť Ježišovu lásku, túžim sa stále s ním spájať a nechať cezo mňa prúdiť Jeho Lásku, Jeho Život, Jeho životodarnú silu. Aby som prinášala Ježiša ku každému človeku, s ktorým sa stretnem. 


Hľadajme dnes dary vody

Praktická úloha:
Meditácia pri pohári čistej vody. Nalejte si do pekného pohára čistú vodu. Sadnite si, vnímajte vodu všetkými zmyslami. Zrakom, čuchom, sluchom, chuťou, hmatom. Vychutnávajte si pomaly dúšok za dúškom. Vnímajte. Nenáhlite sa, Uvedomujte si túto chvíľu, vychutnávajte si ju, užite si obmývajúcu a občerstvujúcu silu "obyčajnej vody".

 Umyte si ruky a tvár. Vnímajte ten pocit, keď vám studená voda obmýva telo. Počúvajte, ako žblnkoce... Kto chce a dá sa mu, môže sa prejsť k blízkemu potoku a vnímať hlas žblnkotajúcich vlniek... Skrátka - buďte tvoriví. Vychutnajte si vodu vo všetkých jej podobách. . 


Nech sa vám darí. Želám vám radostný deň a aby ste stale boli napojení na Ježiša - zdroj pravej živej vody.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým

Článok

Aktívny advent 2015

Každý deň, po celý advent, pribudne na tejto podstránke nová téma.
Postupne si budeme čítať z dejín spásy (Starý Zákon) - od stvorenia sveta až po príchod Spasiteľa na svet.

Každý deň iný príbeh.
Každý deň téma na vďačnosť.
Každý deň nejaká (malá) praktická úloha.
Aby sme boli pripravení.
Aby sme nezabudli.
V zhone dní... 

Článok

Pridajte sa k nám na Facebooku

Uzavretá skupina: 
cesta vďačnosti

Spoločne ďakujeme každý deň