Blog

« Späť

Kresťanstvo? - novinka

Kresťanstvo? - novinka

Kresťanstvo – novinka medzi náboženstvami

 
 
Kresťanstvo – novinka medzi náboženstvami  
 


Náboženstvá a filozofie hovoria človeku, čo musí urobiť, aby bol spasený. Kresťanstvo je iné, pretože hovorí človeku čo Boh už urobil preto, aby ho spasil. Boh je ten iniciatívny a my odpovedáme, alebo neodpovedáme.
Kresťanstvo sa nezačína príkazmi a zdôrazňovaním toho čo musí urobiť človek. Naopak, začína tým čo Boh vykonal pre človeka. Ježiš nezačal kázanie tým, že by povedal „kajajte sa a verte Evanjeliu, aby k vám prišlo kráľovstvo.“ Začal presne opačne: „Bože kráľovstvo je medzi vami, preto sa kajajte sa a verte Evanjeliu“. Nie najprv obrátenie  a potom spása, ale  najprv spása a potom obrátenie. Obrátenie je odpoveďou na ponuku spásy.

Uvedomenie si jedinečnosti kresťanstva je základom v medzi-náboženskom dialógu. My kresťania, nechceme vstúpiť do dialógu s inými vierovyznaniami tak že začneme poukazovať na rozdielnosti a nadradenosť nášho náboženstva. To bolo úplné odmietnutie dialógu. Radšej budeme začínať tým, čo nás spája, na naše spoločné úlohy, ciele, priznávajúc ostatným to isté právo – prinajmenšom subjektívne – považovať svoju  vieru za najdokonalejšiu a definitívnu. Nechceme zabudnúť na to, že keď  ktokoľvek žije v súlade so svedomím a v dobrej viere, takéto „náboženstvo činov a zákonov“ je lepšie a viac oslavuje Boha ako ktosi, kto síce patrí  do náboženstva milosti, ale úplne zanedbáva vieru a skutky, ktoré z nej majú prirodzene vychádzať.

Hľadanie dialógu však nesmie pokúšať kresťana k tomu, že bude menej veriť v novosť a jedinečnosť Krista.  Tu to už nie je otázka potvrdzovania prevahy nášho náboženstva nad druhými, ale uznania špecifík každého jedného. Pri tomto uznaní musíme pamätať kým sme a v čo veríme.

Jednou z obrovských rozdielov medzi kresťanstvom a inými náboženstvami je pojem a realita milosti.      

Byť spasený „ milosťou“ znamená uznať, že sme od niekoho závislí, a to je práve tá najťažšia vec. Za zmienku stojí Marxove vyhlásenie:„ Bytosť je nezávislou natoľko, nakoľko je sama sebe pánom, a je sama sebe pánom iba a iba vtedy ak je sama vlastníkom svojej existencie. A človek ktorý žije z „milosti“ iného je považovaný za závislú bytosť (...). vtedy žije úplne z milosti iného, niekoho kto ho stvoril a kto je zdrojom jeho života.“ Dôvod, prečo je Boh často odmietnutý, je tiež dôvodom prečo je odmietnutý Boh spasiteľ.“ Táto pýcha je základným postojom Satana. Sv. Bernard povedal: „(Satan) uprednostňuje to, že bude najnešťastnejším zo všetkých stvorení, podľa svojej vlastnej vôle, ako byť najšťastnejším z milosti iného. Radšej je „nešťastný, ale samostatný, ako by mal byť šťastný, ale závislý.“ Odmietnutie kresťanstva môže byť v našej západnej kultúre pre tento častý pyšný postoj do istej miery nie len odmietnutím Cirkvi a spoločenstva kresťanov, ale aj odmietnutím milosti.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Naozaj kvalitný článok.
Odoslané 18.9.2012 23:42.
Veľmi pekne rozvedená,rozpísaná jedinečnosť kresťanstva.Pán Boh zaplať! Boh nech je s Vami,nech Vás sprevádza....
Odoslané 19.9.2012 6:32.
Buhuzial, v nasom prostredi je este vela jansenistickeho zmyslania, ktore zdoraznuje co vsetko musim robit a coho setkeho sa musim zriekat, aby som bol spaseny. TEnto clanok asi natlacim a dam ludom precitat za pokanie po sv. spovedi emoticon
Odoslané 19.9.2012 9:08.
Myslím, že by to bolo vhodné, a aj tuná vysvetliť princíp jansenizmu, lebo nie každý vie o čo ide a nie každý vie, že protirečí náuke II. Vatikánskeho koncilu. Som starenka, ale neverila by som, že jansenizmus zapustí aj v mladších odomňa tak hlboké korene! Ďakujem, otec Štefan!
Odoslané 19.9.2012 10:54 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Závislosť na Bohu nie je známkou slabosti, ale svedčí, akí silní sme
Odoslané 19.9.2012 11:57.
Je veľká škoda, že kedysi v minulosti ktosi „múdry“ oddelil Krista od kresťanského náboženstva a to čo zostalo je predmetom kritiky dodnes. Na druhej strane tak ako Izraeliti pridali k desiatim Božím prikázaniam ďalších 613 rôznych príkazov, nariadení - je škoda, že rokmi sa do kresťanstva nanosilo množstvo ďalších vecí, ktoré v podvedomí a mentalite ľudí (nie v učení) zatieňujú Krista.

Rasťo nestáva sa často, aby som niekoho oceňoval svojím obľúbeným spôsobom, ale teraz to s radosťou urobím. Čiže za tento blog Ti dávam 20 bodov z 10:-))))
Odoslané 20.9.2012 7:28.
Všetko stvorenie je jednoducho závislé na svojom Stvoriteľovi. Či si to niekto prizná, alebo nie. Kresťania majú odvahu si svoju závislosť na Bohu priznať. To je v kresťanskej pokore. Aj ľudia odmietajúci svoju závislosť na Bohu sú na Ňom závislí. Ale pýcha im to nedovoľuje. Tak sa sami oddeľujú od milosti, ktorú im Dobrý Boh ponúka. Článok je vynikajúci, a výstižne vystihuje problém pýchy. Rád si prečítam aj iné články od Teba. Prajem všetko dobré.
Odoslané 21.9.2012 19:28.