« Späť

NEBESKÝ OCKO, PROSÍM ŤA, POHLAĎ MA

 

„Nebeský ocko, prosím Ťa, pohlaď ma“ som povedal, keď som sa dnes modlil. „Ale ako ma môže pohladiť, keď nemá ruky“ – mi prišlo na um. Asi zvláštna úvaha, ale znova som začal rozmýšľať, aký vlastne je. Spravodlivý a milosrdný, sudca i obhajca, prísny i mierny. „Aký si vlastne, Bože?“ Nechcem zažiť to, že až Ho raz uvidím z tváre do tváre, že Mu poviem „myslel som si, že si úplne iný“.

Pravda je, že Boha nikdy úplne nepreskúmam a nikdy ho úplne nespoznám. Vždy zostane tak trocha tajomstvom. Ako ho potom môžem milovať? A tak som došiel k tomu, že Ho môžem poznať natoľko, aby som Ho dokázal milovať.

Boh sa môže zdať v Starom zákone ako nemilosrdný a tvrdý. Lenže On sa nemení. A Ježiš povedal, že kto vidí jeho, vidí Otca. Takže Ježiš nie je o nič viac, ani menej milosrdný ako Otec. Obidvaja spolu so Sv. Duchom sú dokonalou láskou. A aj keď sa cez niektoré časti Starého zákona môže zdať príliš tvrdý a až hrozný, nie je iba takýto. Dnes som čítal práve takúto stať zo žalmu „Hlas Pánov nad vodami; zahrmel Boh veleby, Pán nad veľkými vodami! Hlas Pánov – taký mohutný! Hlas Pánov – taký veľkolepý! Hlas Pánov láme cédre; aj libanonské cédre láme Pán.“ Ž 29, 3 – 5  A potom to prišlo. Ďalší verš: „Libanon rozkýva do tanca ako teliatko a Sarion ako byvolča.“ Ž 29,6  A ďalej to pokračuje tou prvou líniou „Hlas Pánov metá blesky ohnivé, hlas Pánov púšťou otriasa, Pán otriasa púšťou Kádeš.“ Ž 29, 7 – 8

Ak by bol Boh len tvrdý, neľútostný, hrozný a prísny, ťažko by rozkýval nielen Libanon, ale aj nás kresťanov do tanca ako teliatko. Viem, že ten verš tam nie je náhodou. Boh chce, aby sme ho poznali takého, aký On je. Pravdivo.

Môže ma teda pohladiť, keď nemá ruky?

Jób, Sýrčan Náman, Anna, Zachej, matka Naimského mládenca, Mária Magdaléna mi odpovedajú na túto otázku. Že On hladí dokonalejšie a jemnejšie, ako ktorýkoľvek človek. Dokonca príjemnejšie, ako hladí matka svoje dieťa.

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Slavo, je to hlboké a pekné na rozjímanie.Ďakujem,
Odoslané 14.4.2012 10:02.
Otec Slavo, nenapisal si, ci pohladil emoticon Ako ho poznam, urcite nasiel nejaky kreativny sposob ako to urobit, vsak?
Odoslané 15.4.2012 16:49.
Sestra Frantiska, jasne, On hladi. Len som sa zamyslal, ako to Jeho pohladenie vyzera. A pri modlitbe hladi uzasne.
Odoslané 15.4.2012 17:33 ako reakcia na S.Františka Čačková, OSF.
tesim sa na dalsie tvoje zamyslenia tu na mk. Rozsirujes zoznam mojich oblubenych bloggerov.
Odoslané 15.4.2012 18:54 ako reakcia na Slavomír Palfi.
Ja som ho raz poprosil keď mi bolo dosť smutno večer v modlitbe o pohladenie a potom keď som už išiel spať, pozrel som na Bibliu a neviem čo za nutkanie alebo skôr taký pocit že "daj mu šancu" ma pomkol k tomu aby som ju otvoril a prečítal si niečo a potom som mal taký fakt úžasný čas s Bohom a fakt ma doslova pohladil na srdci. Asi aj na bežnom fyzickom pohladení je najpodstatnejšie a najočakávanejšie to, že pohladí na srdci a aj keď Boh nemôže pohladiť alebo objať tak ako ľudia okolo nás (aspoň sa mi to nestalo / nepočul som o tom mimo Ježišovho pôsobenia na zemi), určite nás môže pohladiť v našom vnútri a doslova sa dotknúť našich sŕdc. Špeciálne žalmy vedia povzbudiť: "Pán je môj pastier, nič mi nechýba ..." , Dávidove modlitby v súžení sú pre mňa osobne tiež veľmi povzbudzujúce.
Odoslané 15.4.2012 21:55.
Ejhaa, dakujem Frantiska, potesila si ma. Zaujimave - aj mna tie tvoje oslovujuemoticon
Odoslané 17.4.2012 9:12 ako reakcia na S.Františka Čačková, OSF.
Dusan, ano, cez Bibliu Pan tiez uzasne hladi dusu.
Odoslané 17.4.2012 9:26 ako reakcia na Dušan Hajník.
Aká by to bola kedysi matka, aký otec, ak by nechali svoje deti spať na peci, a sama by sa zodrala na roli, lúke, pri zvieratách zabezpečujúc obživu?
Aj oni museli rázne s láskou povedať: Tak toto nie. Každý, malý, či veľký, bude prispievať svojou prácou pre dobro rodiny. A to bol zákon. Samozrejmosť, Nutnosť.

...pri optike zvráteného svetského dneška a z pohľadu detí je dobrý rodič ten, ktorý ich nechá ležať pred TV, sedieť za PC a obriadi byt, zabezpečí jedlo, zarobí financie a nevyrušuje ich.... vychováva zdravé kaliky...

Ono to chce dnes niekedy aj tresnúť po stole, vypnúť poistky, alebo šťuknúť ovládačom a trvať na plnení rozdelených domácich prác nekompromisne... to neznamená, že rodič nemá lásku k deťom, práve naopak, toto " násilie je funkčné, buduje schopnosť sebazáporu, obety pre rodinu... a je pokladom pre mladých k ktorého raz budú čerpať. veď deti, ktoré sa v mladosti naučia okolo mamy variť, jej budú raz vďačné, chlap, ktorí je v mladosti "prinútený" naučiť sa žehliť košele, raz , napríklad pri rizikovom tehotenstve manželky a jej dlhodobom pobyte v nemocnici, ocení túto svoju zručnosť a ľavou zadnou si ožehlí potrebné...
A ak treba, niekedy sa človek nevyhne aj tvrdšej lekcii. Kto nepracuje nech neje...
Kto si neplní svoje povinnosti... nemá nárok na výhody ktoré poskytuje rodina. Niekedy pomôže zatúlanej ovečke ( drogy, gamblérstvo) až vyloženie kufra s ošatením pred dvere a výmena zámku na vchodových dverách.... Prečo? Lebo Otec a mama milujú a chcú pre dieťa dobro. A niekedy to bez tvrdosti neide.

To isté je v Biblii.
Najlepšie sa človek učí na zážitkoch. Toto Boh vie dávno. A takto aj koná.

Možno viac v starom zákone vnímame silu Boha ako lásku... ale treba hľadať medzi riadkami.Koľko lásky je v stvoriteľskom diele, aká nežnosť, ladnosť, pozornosť,zmysel pre krásu, aká vynaliezavosť pri tvorbe rozmanitosti rastlín, zvierat.

Koľko citu, jemnosti,filigránskeho umenia, Boh vložil do človeka pri jeho tvorbe.
Koľko pohladenia sa Adamovi ušlo, keď Boh formoval jeho telo. Každý sval bol formovaný pohladením. Môžeme si to živo predstaviť, ako Boh berie do ruky hlinu, máča si ruky vo vode a tvaruje pohladením všetko. A musím povedať, že Adama pohladkal Boh celkom slušne. Koľkože svalov má človek? Skúsme si tak prehmatať niečo... keď som zo snehu rok čo rok formovala Kristovo telo na kríži, pri formovaní nôh, som mala pocit, že do ľudskej ruky Boh vložil schopnosť hladiť takým spôsobom, že vyformovanie ľudskej nohy je priam automatické. jednoducho trošku pokrčíš prsty a noha je ako živá... akoby som masírovala lýtko manželovi.... tú formu máme v ruke... a tak si predstavujem formovanie každej časti ľudského tela, ako sa Boh vyhral s každým detailom, s každým záhybom, ako nanovo pohládzal hlinu, aby mala tie najdokonalejšie tvary. Ako dokázal vyrobiť Adamovi tie tehličky na bruchu, to sa musel smiať a možno si tam zahral aj piškvorky a predstavoval si ako chlap bude vypínať pred ženou hruď a ohurovať ju vypracovaným brucho, bicepsami....

tu ja vnímam lásku a Božie pohladenie veľmi intenzívne fyzicky.

o čo viac sa Boh musel tešiť od stvorenia sveta na filigránstvo našich duší.... Dušu pohládzal snáď iba pohľadom ... krásy sa možno dotknúť iba srdcom....
Odoslané 18.4.2012 5:32.