Blog

« Späť

Zamyslenie na sobotu prvého adventného týždňa

Zamyslenie na sobotu prvého adventného týždňa

Pokračujem v uverejňovaní krátkych adventných zamyslení. Potešilo by ma, keby čitatelia dali nejako (hodnotením, komentárom - takým, či onakým) najavo, či je to dobrý nápad, alebo len zahlcujem MK-blog.

Sobota prvého týždňa


V nedeľu sme spomínali, že základným cieľom adventu je pripraviť sa na smrť.
V jednej piesni sa spievajú tieto slová:
„... žiť ako keby každý deň bol posledný,
potom nech veže padajú,
nás to stretnutie nestraší...“ (porov. Lk 13,4)
Dnes sa skúsme zamyslieť práve nad touto myšlienkou: advent, to je radostné očakávanie milujúceho dieťaťa na svojho Otca-Boha, resp. milujúcej nevesty-Cirkvi na svojho Ženícha-Krista. Nesprávne názory a skreslené vyučovanie náboženstva v minulosti priniesli veľa zla do tejto problematiky. Toho sa zachytila ateistická kultúra, ktorá v duchu materialistického pohľadu na život do nás naočkovala najprv strach pred smrťou, potom túžbu (často i nezriadenú) „užiť“ si čo najviac tento pozemský život, ignorujúc realitu smrti, a nakoniec dokonca akýsi nepísaný všeobecný „zákaz“ myslieť na smrť a hovoriť o nej.
Nesmieme sa tomuto jedu poddať. Viera a láska v nás musia vytvoriť protilátky, ktoré sa prejavia v žitej nádeji, teda v odmietnutí tejto mentality. (Pravdu povediac, v opačnom prípade, načo je nám naše náboženstvo?)
Kresťanská viera nám hovorí, že krstom sme boli akoby „zaštepení“ do Krista, čo pre nás znamená uvedenie do večného života. A tento večný život prežívame v prvej fáze tu na zemi, kde máme prejaviť svoju lásku k Bohu a k ľuďom, a tak prispieť k rozšíreniu Božieho kráľovstva na zemi. (Prvoradou úlohou nášho života je teda pomáhať iným k spáse...) A po skončení tejto prvej fázy bude nasledovať druhá, definitívna, ktorá bude vyústením
do večnosti toho, čím naša duša žije teraz v tele.
Boh vie, že naša telesná stránka a dedičný hriech sú pre nás zdrojom slabosti a každodenného zápasu medzi dobrom a zlom. Preto nám dáva rôzne „pomôcky“, aby sme v týchto bojoch obstáli a po prípadných pádoch dokázali vstať a ísť ďalej. V tejto perspektíve
smrť nemá prečo byť nejakým „strašiakom“. Je to dôležitý medzník, spojený väčšinou s poslednou skúškou bolesti (aj zlato sa čistí ohňom...), ale zároveň a predovšetkým je to brána, za ktorou nás, svoje milované deti, čaká nebeský Otec a za ktorou nás, naše milované nevesty, čaká nebeský Ženích, aby si nás vo večnej Láske (Duchu Svätom) privinuli navždy k sebe!
Ak tam prídeme s láskou v srdci, všetky naše nevernosti, hriechy a zlo budú tou láskou spálené (to je očistec), a naopak, všetko naše dobro vyjde najavo v úžasnom pocite vďaky za lásku.
Pripravovať sa na takéto vyvrcholenie života – to je predsa radosť, či nie?
Zavŕšme tento prvý týždeň obnovením sa v radosti. Dajme práve túto náplň nášmu očakávaniu Pána. (Nik predsa nemá toľko objektívnych dôvodov na radosť ako kresťan!) Potrebujeme ju my sami a i svet ju od nás veľmi potrebuje. Buďme ozajstní kresťania – radujme sa, Pán je blízko.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vaše zamyslenie vždy mieria priamo do stredu cieľa.

Na vašu otázku, čo sa týka uverejňovania Vašich zamyslení, nech je Vám mojou odpoveďou to, že zatiaľ každé zamyslenie zdieľam na G+ a dokonca som ich zavesila
aj u nás v kostole na nástenku / piatočné a sobotnajšie/, keďže sme len filiálka a máme sv. omše len v nedele, vo sviatky a v stredu.
Myslím, že iné komentáre k zamysleniam netreba. Veľavravné ticho čo zostane po prečítaní, povie viac než slová.
Odoslané 8.12.2012 11:21.
Ďakujem...
Prepáčte mi, prosím, moju ješitnosť...
Odoslané 8.12.2012 11:49 ako reakcia na Žaneta Krížková.
Nemáte prečo , komukoľvek hovoriť " prepáčte". :-)
Poznám ten pocit blogera, keď k svojmu blogu nevidí žiaden komentár. Budí to dojem "nezaujímavého". Niektoré články priamo vyzývajú k diskusii a komentárom a niektoré
/podľa mňa momentálne tieto zamyslenia/ majú končiť veĺkým otáznikom vo vnútri človeka, kt. ho číta. Ale to je len môj názor.

Ale čo som hlavne chcela, Ak to nieje priveľká trúfalosť. O koľkej asi zavesíte zamyslenie na nedeľu, aby som si ho stihla vytlačiť. Ráno to moc dobre nestíham.
Ďakujem :-)
Odoslané 8.12.2012 15:24 ako reakcia na Stanislav Košč.
Ja viem, dnes by to chcelo niečo aj o Panne Márii a o dnešnom sviatku. Bude - budúci utorok... emoticon
Odoslané 8.12.2012 15:45.
Odoslané 8.12.2012 17:31 ako reakcia na Stanislav Košč.
Odoslané 8.12.2012 20:03.