Blogy

« Späť

Dychovku nemusím

Často som sa stretol so slovami: Dychovka? tak toto fakt nemusím..

A ani ja som ju dlhý čas nemusel. Dychovka patrila do mojho detstva, ked dopĺňala triumfalistické komunistické akcie a pohreby stranníkov. Aj keď naša rodina s touto stranou nikdy nič nemala, nedalo sa s tym nestretnúť. Keď bol nejaký pohreb, na ktorom hrala dychovka, vždy som sa tam šiel pozrieť na toho, čo hral na heligóne a na bubne. Keď hrali Wagnera som civel na tých muzikantov - pamätám si to dodnes. Potom prišlo obdobie "dlho dlho .. nič" až kým sa tu v Spišskej Belej neobnovila dychovka. Pri zrode obnovenej dychovky stáli Ing. Július Zentko. Janko Olekšák a pán farár Peter Petrek. Keď dali dokopy prvú zostavu a mali prvé vystúpenie som sa tam bol pozrieť. A priznám sa . zaujalo ma to. Ani neviem ako a bol som členom dychovky aj ja - v rytmickom doprovode. Teraz prichádza čas, keď sa budem musieť s belianskou dychovkou rozlúčiť, ale verím, že aspoň občas ma pozvú na nejakú akciu ako "bývalého" a "zaslúžilého laugh" člena.

 

Pikladám jedno vídejko z tohto týždňa: 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem za toto osvieženie - aj spomienok.
Odoslané 9.6.2012 10:27.
...pozerám na tie nôžky, čo si kyvkajú rytmus, milé!!!
V orchestri je asi najdôležitejší ten, čo je zodpovedný za rytmus. Ak ten ujde, alebo zaspí, rozsype sa to celé.
O tejto vašej aktivitke, otec Šefan, som netušila.
...ale viem si predstaviť (odpustovú ?) svätú omšu v Starej Ľubovni s hosťujúcim orchestrom... a po svätej omši zopár mariánskych piesní...
Odoslané 11.8.2012 8:36.
tak toto je veľmi milé....super, vyčarilo mi to úsmev na tvári aj na duši. Trošku mi to pripomína môj maturák - krásne spomienky. A máte super cit pre rytmus.
Odoslané 15.8.2012 21:31.
neviem ci super cit.. ono je to dané notami emoticon
Odoslané 12.10.2012 6:32 ako reakcia na žaneta Krížková.
ale áno ak nemáš hudobný sluch, zmysel pre rytmus a dynamiku, môžeš mať v not. osnove noty kde jaké pomaľované a vysmiate a z veselej ľudovky sa hneď stane smút. pochod. Viem o čom hovorím, študovala som na hudobnej škole a noty, hudba a tá ostatná omáčka boli mojim chlebom každodeným. Chcela som ťa len trošičku pochválit :-)
Odoslané 12.10.2012 6:51 ako reakcia na Štefan Hrbček.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu