Blogy

« Späť

Naplnenie prísľubu

Učiteľ fyziky – šikovný, ambiciózny, technicky veľmi zdatný s peknou záľubou – astronómiou sľúbil jednému talentovanému žiakovi, že spolu postavia ďalekohľad a bude patriť tomuto nadanému žiakovi. Žiak sa začal pripravovať, študoval, zháňal si materiál a všetko si pripravil. Po nejakom čase sa opýtal učiteľa, či nezabudol na svoj sľub. Učiteľ povedal, že nezabudol. Chlapec sa ho opýtal, kedy sa to toho konečne pustia. A učiteľ vtedy povedal: „Nestačí ti, že som ti to sľúbil?“ žiak hovorí: „Áno, viem že ste mi to sľúbili, ale kedy to splníte?“ Až po ďalšej vete: „A to akože aj musím aj splniť?“, pochopil, že on svoj sľub vôbec nebral vážne, a že sa nikdy nedočká toho, na čo sa tak veľmi tešil.


Božie slovo nám zjavuje, že Boh je verný svojim prísľubom a svojmu slovu, ktoré dal.

Pán je verný... (2 Sol 2, 4) vo svojej milosti nám dal večnú útechu a dobrú
nádej (2 Sol2, 3). Dobrú nádej! To znamená, že nie falošnú a prázdnu nádej… prázdne slová, po ktorých by prišlo trpké sklamanie.


Prísľub vzkriesenia z mŕtvych je jeden z veľmi dôležitých, ktoré nachádzame vo Svätom Písme. Aj keď v dnešných čítaniach nie je úplne priamo spomenutý prísľub vzkriesenia z mŕtvych, Ježiš jasne hovorí, že Boh je Bohom živých.


Vzkriesenie mŕtvych je predmetom rôznych špekulácií. Dnešná doba preniknutá  racionalizmom, vzkriesenie spochybňuje z praktického hľadiska: „Ako to Boh urobí? Čo s tými telami, ktoré zhoreli, zožrali ich ryby alebo ich roztrhal výbuch bomby… ako Boh vzkriesi ich telá?“ Na túto otázku existuje odpoveď vyplývajúca z viery: Čítaj Písmo, ktoré ti zjavuje verného Boha. Na mnohých miestach nájdeš, čo Boh sľúbil rôznym ľuďom a ako to aj naplnil. Ak sa aj stalo, že niekto nebol verný, bol to vždy len človek, nikdy nie Boh.

 

Brat, sestra, neviem ako ty, ale ja mám veľkú radosť z tejto skutočnosti. Zo vzkriesenia. Že po smrti nežijem len v SPOMIENKACH ľudí, toto mi nestačí. Že po smrti nežijem len vo svojom potomstve (tu sa ráta aj duchovné potomstvo) a v dielach, čo som v živote vytvoril. Skutočný večný život, skutočné vzkriesenie mŕtvych – toto je dobrá nádej, toto je prísľub verného Boha.

 

Štefan Hrbček

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ondrej Miškovič
Najviac sa mi nepáči ako s prepáčením niektorí "komunisti" na pohreboch čítajú siahodlhé básničky plné smútku a beznádeje a na konci zakončené vetou : Lúčíme sa navždy s naším milovaným . . . nech Ti je zem ľahká. A najväčšou srandou je to, že naňho narypú pomaly dva kubíky zeminy. Kresťanský pohreb by mal byť radostný a nie tam básničky že LÚČIME SA NAVŽDY, NEMOŽNO HO VRÁTIŤ K NÁM a pod. ... Dokým je tu Boh, nikdy netreba hovoriť nikdy, BOHU NIČ NENI NEMOŽNÉ, a to hovorím z vlastnej skúsenosti. Svetlo večné nech im svieti ! - To znie lepšie a radostnejšie ;)
Odoslané 6.11.2010 15:10.
Dôstojný pán Štefan, rád by som si Vás pridal medzi priateľov, ale asi som mojou ne-praktickosťou pokazil celý systém a teraz si neviem pridať priteľov, ktorí požiadajú elektronicky o súhlas.
Odoslané 29.12.2011 9:49 ako reakcia na Ondrej Miškovič.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu