Blogy

« Späť

Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik

Pokus o kresťanskú interpretáciu Narnie 3

 

Včera som bol po dlhom čase v kine. Okrem dlhej "abstinencie" som mal ešte 2 dôvody prečo som sa veľmi tešil. Narnia 1 a 2 si ma veľmi získali, a posledný dôvod? Prvý krát v živote som šiel na 3D  laugh

 

Takže správne naladený som sa usadil do pohodlného kresla a pozrel som si jeden z filmov, ktoré "everyone must see"

 

Aslan: tento majestátny lev mi pripomína Nášho Pána. Má vlastné územie kde je kráľom a predsa nezabúda na tých, ktorí bojujú za NARNIU. V slabých chvíľach sa im zjaví a vnukne im správnu myšlienku. Presne to robí náš Pán: Je Víťaz, je v nebi, a predsa je pri nás putujúcej (alebo lepšie povedané "bojujúcej" Cirkvi)

 

V príbehu je dôležitých 7 mečov, v ktorých je veľká moc. Nepripomína ti to 7 sviatostí? Aj tie sú zdrojom veľkej moci a Božej milosti pre nás tu na zemi.

 

Otravný bratranec Eustace mi kazil polovicu filmu svojimi pribrzdenými názormi, nemotornosťou, komentármi.. proste, nevedel som ho v tomto filme akceptovat. Ale aspoň že ho akceptoval potkan.. ktorý sa ho ujal, spriatelil sa s ním a z tohto nepríjemného chlapca, ktorý sa medzitým stal za trest lakomstva drakom sa stal jeden z najužitocnejsích postáv, ktoré mali veľký podiel na víťazstve. Stretol sa s Aslanom, ktorý z neho opať urobil človeka. Eustace je obrazom človeka, ktorý robí opravdivé pokánie. Aj tí nesympatickí a otravní ľudia potrebujú niekoho, kto stojí pri nich, dáva im dobré rady, dokaže ich prijať a je pre nich oporou na ceste pokánia.

 

Lucy chce byť krásna ako Susan. Lusy prešla ťažkou skúškou, ktorú by nebola zvládla bez pomoci Aslana, ktorý jej pomohol uvedomiť si, že sa nechala opantať „zlým“. Chcela byť krásna a príťažlivá. Ukradla si stranu z knihy zaklínadiel a zrazu sa jej život v Narnií začal veľmi komplikovať. Nevedela už ani kým vlastne je. Páčilo sa mi jej nekompromisné stanovisko: stranu z knihy zaklínadiel, ktorá bola pre ňu zdrojom pokušenia a kompromisov so zlým spálila v ohni a bola slobodná od svojho problému. Má niekto problém so sebaprijatím? Pozri sú dôsledne túto pasáž.

Dokonale bola stvárnená pravá tvár zla. Zelená hmla, ktorá raz ničila životy, inokedy opantala myseľ bojovníka, vyvolávala strach, pýchu, závisť a všetky možné podoby zla sa tiahla celým filmom, rovnako ako je zlo prítomné v našich životoch. Poučenie, ako bojovať so zlom, ktoré dával bojovníkom kapitán lode Caspian by bez problémov mohla byť kázeň trebárs v pôstnom obdobím keď viac bojujeme so zlom v nás.

 

Bojovníci Narnie síce bojovali so zlom, ale víťazstvo im dal Aslan. Podobne je to s nami. Bojujeme so zlom v rôznych podobách ale víťazstvo nám vydobyl Ježiš Kristus. Tiež si neviem predstaviť víťazstvo bez poslušnosti.

 

Lúčenie našich ľudských hrdinov pred návratom do normálneho sveta by ma skoro dojalo, keby som sa nebol ovládal. Nepamätám si to presne, ale skúsim parafrázovať záverečný dialóg.

Lucy hovorí Aslanovi: Stretneme ťa aj v našom svete?

Aslan: Zaiste. Len vo vašom svete mám iné meno.

 

Kto je ten víťazný lev v našom svete? Aké je jeho meno?

 

A jeden zo starcov mi povedal: "Neplač, lebo zvíťazil Lev z Júdovho kmeňa, Koreň Dávidov; on otvorí knihu a jej sedem pečatí." (Zjv 5, 5)

 

JEHO MENO JE Ježiš Kristus!

 

 

..

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Keď si tento film pozriem ešte raz, tak tento text doplním. Vypíšem niektoré silné dialógy.
Odoslané 16.12.2010 22:36.
Števo, to je jeden s naj článkov, aké som tu čítal! Skutočne skvelé postrehy. No nič, musíme si to s Aničkou pozrieť. Už sa neviem dočkať (dobre si ma navnadil). Kde si bol na 3D? v PP - Max?
Odoslané 17.12.2010 9:20.
JJ v maxe v PP. Krasny zazitok.. Prvy krat na 3D. .. :-)
Odoslané 17.12.2010 16:57 ako reakcia na Martin Lojek.
Ondrej Anton Miškovič
Zaujímavé, ale ja niesom na také dlhé filmy, v polke poniektorých filmov zaspávam (Harry Potter, Pán prsteňov, Narnia a pod.) ja som skôr na komédie, jediný film, čo som pozeral celý a mal nad 90 minút bol film o Karolovi Wojtylovi, nepamätám si nič dlhšie a krajšie. ;) A fakt zaujímavý článok, na advent by sa hodilo pozrieť film Udatné kuriatko, kde mladé kura LITTLE zbadá mimozemský objekt a vyhlási: "NEBO PADÁ !" Podľa mňa aj teraz v advente "Nebo padá" nieže by padalo ako keby sa stávalo porazeným ale tak, že sa k nám približuje veľký "dar z neba - Ježiš Kristus".
Odoslané 17.12.2010 17:39.
existuje komunita Kniha a film (alebo tak nejako) tam mozes pisat odporucania.. recenzie atd.. ak chces.
Odoslané 17.12.2010 20:29 ako reakcia na Ondrej Anton Miškovič.
vďaka za dobry výklad, bol som aj ja na filme a zaujalo ma to. Darmo, Lewis mal talent.
Odoslané 17.12.2010 23:42 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Na tento film som sa veľmi tešila už od leta. Príbeh lode Ranný pútnik je moja obľúbená kniha. Všetky príbehy majú "medzi riadkami" kresťanskú filozofiu a preto sa k nim rada vraciam. Ten rozbor filmu sa mi veľmi páči - súhlasím. V kine sme boli na 3D v PP Maxe . Ale 3D ma veľmi neohúrilo bolela ma z toho hlava a niekedy mi prišlo zle tak ako v autobuse. Určite si chcem tento film pozrieť ešte raz ale v 2 D.
Odoslané 19.12.2010 21:13.
mozeme urobit premietanie pre deti márie aj pre mladez medzi sviatkami v 2D.. v sále alebo aj v kine.. ak manzel vybavii.. bolo by to super..
Odoslané 19.12.2010 22:20 ako reakcia na Mária Ščigulinská.
Také krásne zamyslenie o filme som ešte nikdy nečítala. Veľmi sa teším na tento film..
Odoslané 24.12.2010 18:10.
veľmi krásny článok ktorý ma oslovil.
Odoslané 17.1.2011 17:16 ako reakcia na Štefan Hrbček.
emoticon ako veľky fanusik Lewisa vam musim povedat ,ze Narnie (knihy) boli napisane ako rozpravkava biblia pre deti
napr. v Levovi,šatníku a čarodejnici : Aslan zomrel kvôli zradcovi ktorý sa vratil späť emoticon a "zmrtvychvstal" Aslan lebo ho smrt nemohla udrzat
V Poslednom boji bol opísaný koniec sveta a nebo(ak chcete perfektnu predstavu o nebi precitajte si ju)
Naopak v Carodejnikovom synovcovi bol obraz stvorenia sveta (prekrasny)
V Dobrodruzstvach lode ranny putnik predstavuje plavba a nastrahy roznych ostrovov(v knihe)obraz putovania izraelitov a je toho strasne vela ,preto to nieje pokrestancovanie Narnie emoticon ona to nepotrebuje,ona potrebuje len vysvetlenie emoticon
Ta posledna veta bola vysvetlena dobre emoticon
Pozrite si film ale radsej si precitajte knihy ,su lepsie
BVŽ
Odoslané 16.10.2011 22:43.
Reagujem, hoci som ten film nevidela,a súhlasím, že celú bitku už vyhral Ježiš Kristus. Úlohou nás, Cirkvi, je tiež zúčastňovať sa duchovného boja, no naše zbrane majú byť duchovné: pás- PRAVDA, pancier- SPRAVODLIVOSŤ, obuv- EVANJELIOM POKOJA, štít- VIERA,prilba- SPÁSA, meč- DUCH, ktorým je BOŽIE SLOVO.Tých zbraní je tiež 7a myslím, že to tiež stojí za zamyslenie. Milosť nám a pokoj!
Odoslané 17.10.2011 7:21.
aj toto moze byt jeden z pohladov .. myslim si ze je tu dost velky priestor na interpretáciu a nakolko je to literarne dielo, nie je problem s tym ako si to kto vysvetli. KEď ste to napisali, zapáčil sa mi aj tento pohľad.. emoticon
Odoslané 17.10.2011 8:34 ako reakcia na Agnesa Kalafutová.
Odoslané 17.10.2011 10:07 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Naozaj obdiv patrí ľuďom, ktorí spravili Narniu. Pretože aj v prvej a aj v druhej časti krásne znázornili Ježiša Krista. emoticon Narniu som si veľmi obľúbil. A rád sa stretávam s Aslanom v našom svete. emoticon
Odoslané 15.11.2011 9:29.
Po tomto filme som zacal citat CSLevisa. Podla mna je genius.. lebo takto podat aj tie velmi tazko predstavitelne pravdy viery je velke umenie. My sme limitovany skusenostou s casom a priestorom. On vo svojich dielach sa dokazal povzniest ponad čisto ludskú predstavu týchto skutočností.
Odoslané 15.11.2011 13:39 ako reakcia na Lukáš Kovalčík.
Film som nevidela, čítala som (len) knihu.
Vďaka za pripomenutie, asi si ju prečítam znova. Na Dobrodružstvá ranného pútnika som si už dávno nespomenula. Tie obrazy sú niektoré veľmi silné. Len na tých 7 mečov si už akosi nespomínam.
Odoslané 23.6.2012 21:22.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu