« Späť

Semeno Božieho slova

Semeno Božieho slova

Mk 4,3 Počúvajte! Rozsievač vyšiel rozsievať.

 

K čítaniu Svätého písma pristupujem s veľkou zodpovednosťou. Niekedy niektoré slová si môžem  vysvetľovať rôznymi spôsobmi. Mne sa často stáva, že keď sa vrátim po čase k tomu istému slovu,   chápem ho inak – hovorí mi to slovo niečo iné ako predtým. Niekedy evanjelium vnímam tak, že nepotrebuje vysvetlenie, inokedy sa predieram s odvolávkami k výrazu, ktorý by som mohla pochopiť správne. A stáva sa mi aj, že Boží hlas je neúspešný.

Nesužujem sa preto, lebo viem, že je tu Duch Svätý- Duch Pána Ježiša Krista, ktorý mi ukáže správny smer, ktorý ma privedie k prameňu toho živého slova, ktoré vo svojom živote práve potrebujem počuť.

V jednom prípade pri počúvaní a výklade Božieho slova, som v sebe odhalila, že vlastne som rasistka. Neostalo to len pri konštatovaní, ale pri zmene môjho srdca. Boh mi dal šancu sa pretvárať nie „zdvihnutým prstom“, ale v láske. Pri jednej príležitosti som opatrovala detičky ľudí, ktorých, som si vysoko vážila, pokladala som ich za ľudí s pozitívnou energiou, s vysokou inteligenciou, s veľkými znalosťami ... atď. Nemali chybu. Ich 3 deti, to bola rozprávka. Aj som začala porovnávať svoju vnučku a doslova som sa nútila do pozície objektivity, lebo som nechcela prijať, že Dominika, Marek či Anička sú krajší ako moja vnučka, ale potom som si sama sebe dohovárala, že musím byť objektívna – ich mama aj otec sú  nádherní ľudia bez konkurencie, prirodzene ich deti musia byť krajšie. V mojom srdci je však viac lásky pre moju vnučku. Na druhý deň som sa s týmto zážitkom zverila svojej priateľke – starej mame týchto detí. Jej odpoveď: „Ale Anička, Dominika a Marek to sú adoptované rómske deti, len malá Anička je ich vlastné dieťa. Prvý šok!

Na ceste do roboty som v autobuse zbadala voľné miesto vedľa rómky. Sadla som si k nej a spýtala som sa, či nevie koľko je hodín. Vraj hodinky nemá, ale pozrie sa do mobilu. Toto rozprúdilo našu debatu, že ja vlastne hodinky aj mám, ale zavadzajú mi na zápästí ... atď. Bola som celá, neokradnutá, pokojná. Na ceste domov si sadol ku mne róm. Spýtal sa ma, koľko je hodín... Vystúpila som spokojná pobavená po družnej sympatickej debate.  

A to najsilnejšie   prišlo  až po tom – ukázalo sa, že môj priateľ, na ktorého som sa dívala len s obdivom všetkého, čo na ňom a v ňom je, u ktorého som sa skúmala či ho nepreceňujem – je róm.

A takto, a podobne,  to prebiehalo aj s prijatím iných s inou farbou pleti,  než mám ja.

Už tu nebudem rozvádzať, koľko iných odpovedí som dostala v Božom slove, možno na inom mieste, ale môžem potvrdiť, že som vždy bola sama so sebou zaskočená a bola pri tom aj Cirkevná ustanovizeň, ktorá ma usmernila. Pochopila som, že semeno Božieho slova zasiate do srdca potrebuje byť zasiate od  ľudí, ktorí nepomýlia. Pochopila som, že ak chcem žiť ako kresťanka, láska k Bohu a k blížnym v mojom srdci  má byť na prvom mieste a že svoje srdce mám mať vždy  otvorené pre  prijímanie lásky  Boha, Ježiša Krista, Ducha Svätého,  aj Matky Pána Ježiša a našej Nebeskej Matky, Panny Márie aj svojho blížneho.   

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Milá Anička, semeno Božieho slova vnímam aj ja sama na sebe. Nie je to v porovnaní s Tebou s Rómami, lebo tí u nás nežijú, ale so staršími ľuďmi. Nemala som na nich väčšinou čas, lebo v dnešnej dobe sa každý niekam ponáhľa, tak i ja... Ale zrazu som si začala uvedomovať ich zraniteľnosť a pominuteľnosť času...Vždy, keď zomrie niekto z našej dediny, si uvedomím, že odišiel ďalší zákazník, ktorý nás viac, či menej často navštevoval...a mne je za ním veľmi smutno...A tak sa teraz rada pristavím pri starčekoch, ktorí postávajú na priedomí svojich domovov, aspoň na chvíľočku a prehodím s nimi slovíčko, dve. V každom z nich vidím zrazu svojho brata. Z ich očí vychádza jas dobroty srdca, prežité starosti, utrpenie, ktorým mnohí prešli a ja sama cítim, že tá drobná chvíľočka, ktorú im venujem, ma obohatí na duchu viac, ako ich ja môžem obohatiť a darovať im svoj záujem o nich samých...Dnešná doba prináša v tak modernizovanej dobe, plnej automatiky život v osamelosti, izolácii. Deti si nemôžu dovoliť zostať doma pri rodičoch a doopatrovať ich. A preto sú veľmi vďační za každé milé a láskavé slovo.
Vďaka za Tvoje krásne zamyslenie!
Odoslané 22.9.2012 20:38.
Komentáre sú milou pozornosťou od priateľov a priateliek tu na Mojej komunite. Spájajú nás v láske. Toto spojenie sa môže diať aj pri slove, ktoré práve čítam, keď si premietnem, že tieto slová boli písané „pre mňa“ s cieľom obohatenia, vyjadrenia svojho názoru, ktorý môžem konfrontovať, ktorý ma ubezpečuje o mojej pravde, alebo naopak, môžem sa prezentovať tak, že sa k tomuto názoru vyjadrím – jedno ako. Vždy to potvrdzuje, že niekto pre mňa obetoval svoje sily, svoj čas s túžbou mi niečo dať. Ostatné už záleží na tom, ako s vnuknutím Ducha Svätého budem sama pracovať.
Milé sú aj kliknutia, lebo ubezpečujú, že niekto si nemyslí : "choď voľakde".
Odoslané 23.9.2012 13:29 ako reakcia na Eva Vráblová.
Anka, vďaka za úprimnosť. V dnešnej medializovanej dobe pohoršovania sa nad "neprispôsobyvými" sú takéto slová ozajstnou perlou. Médiá stále len povyťahujú extrémy a spôsobujú ešte väčšie napätia a rozdelenie. V detstve som mal susedov rómov a keby nemali inú farbu pokožky, ani by sme nevedeli, že sú rómovia. Spolu sme sa hrali, rodičia mali dobré vzťahy, jednoducho normálni susedia.

Je dobré, že na Mojej Komunite sú Rómovia ináč prezentovaní, ako inými médiami. Stačí si pozrieť evanjelizačnú činnosť kapiel Jekh Drom alebo Džido Pani.

Ešte raz ďakujem za úprimnosť. Viem, že aj medzi nami kresťanmi, hlavne na spiši je postoj k rómom taký istý ako postoj sveta. Treba o tejto problematike hovoriť a poukazovať aj na iný uhol pohľadu. Tvrdým kritizovaním toho veľa asi nezmeníme, ale ako píšete, láska premieňa.
Odoslané 24.9.2012 6:51.
Martinko, ani na minútu som nezapochybovala o vašom vzťahu k ľuďom, lebo kto tvrdí o sebe, že verí a keď to vychádza z úprimného srdca, láska k blížnemu tu nemôže chýbať.
Odoslané 24.9.2012 7:01 ako reakcia na Martin Lojek.