« Späť

Zjavenie sa Boha a odpoveď viery

Zjavenie sa Boha a odpoveď viery

Zjavenie – Božie

 

Milujem ťa Bože, si moja skala, môj osloboditeľ, ty si môj Boh – viem, tento postoj sa dá overiť iba na základe viery, dôvery a na základe skutku lásky.

Starý a Nový zákona na každej stránke svedčí, že skrytý Boh, ktorý prebýva v neprístupnom svetle, vyšiel zo svojej skrytosti a vyjavil svoje tajomstvo, zamlčané od večných čias.

Rim 15,13 Boh nádeje nech vás naplní všetkou radosťou a pokojom vo viere, aby sta v sile Ducha Svätého oplývali nádejou.

Ex 3,14 Boh povedal Mojžišovi: „Ja som, ktorý som!“ – a dodal: „Toto povieš Izraelitom: „Ja som“ ma poslal k vám!“

Boh sa zjavuje od počiatku sveta v tvoroch, hlavne v človeku, v jeho svedomí a v histórii ľudstva.

Existuje čosi také ako história zjavovania sa Boha človeku. Biblia na rozličných miestach hovorí o „svätých pohanoch“, svedkoch živého Boha: Ábel, Henoch, Melchizedech, Jób a i. To je dôkaz, že Boh „chce všetkých ľudí spasiť a priviesť k poznaniu pravdy“

1Tim 2,4 ktorý chce, aby boli všetci ľudia spasení a poznali pravdu.

Boh sa však nezjavuje ľuďom iba ako jednotlivcom., bez vzájomných záväzkov. Chce zhromaždiť ľudí v jeden národ a urobiť z neho svetlo národov.

"Ja, Jahve, som ťa povolal v spravodlivosti vzal som ťa za ruku; utvoril som ťa a zmluvou s ľudom som ťa urobil, svetlom pohanov, (Iz 42,6)

Prostredníctvom prorokov Boh oboznamuje Izraela ešte hlbšie so sebou a zároveň ho pripravuje na zjavenie v Ježišovi Kristovi. “ Mnoho ráz a rozličným spôsobom hovoril kedysi Boh otcom skrze prorokov. týchto posledných dňoch prehovoril k nám v Synovi, ktorého ustanovil za dediča všetkého a skrze ktorého stvoril aj svet. „ (Hebr 1,1-2).

Celá hĺbka zjavenej pravdy o Bohu a ľudskom spasení nám však žiari v Kristovi, ktorý prostredníkom a zároveň plnosťou všetkého zjavenia.

„Vtedy uvidia Syna človeka prichádzať v oblaku s mocou a veľkou slávou. Keď sa to začne diať, vzpriamte sa, zodvihnite hlavu, lebo sa blíži vaše vykúpenie.“ (Lk,21,27-28)

„Lebo keď zomrel, zomrel raz navždy hriechu, ale keď žije, žije Bohu.“ (Rim 6,10)

Viera v Boha žije zo spomienky a zo sprítomňovania tejto histórie. Viera tu prekonáva pratradíciu.

 

Podľa knihy:  A. H. Mateje:  „Viem, komu som uveril“

 Spracovala: Anna Václavová 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Dávid povedal slová tejto piesne Pánovi v deň, keď ho Pán vyslobodil z rúk všetkých jeho nepriateľov a zo Šaulových rúk. Povedal: "(Milujem ťa, Pane, moja sila;)" (2Sam 22,1)
Odoslané 23.1.2013 11:18.
Boh je nekonečne dokonalá a preto sama sebou - mocou svojej podstaty - nutne a večne jestvujúca bytosť.
Podľa kresťanskej náuky ľudským rozumom možno bezpochyby dokázať, že Boh naozaj jestvuje, lebo rozum hľadá dostatočný dôvod všetkého. Vidí, že na svete vznikajú rozličné bytosti. čo vzniká, nie je od seba, ale od iného, má dôvod svojho jestvovania v inom. A hoci by bol počet vzniknutých vecí aj nekonečný, aj tak nemajú dôvod svojho jestvovania v sebe, keďže sú všetky od "neho", t.j. od činiteľa stojaceho mimo nich. Je to teda činiteľ, ktorý nepatrí medzi vzniknuté veci, ale ktorý bez vzniku stále jestvuje a má dôvod svojho jestvovania v sebe samom, takže jeho podstatou je jestvovanie. Ono práve pre svoju nekonečnosť má dôvod všetkého v sebe samom (Malý teologický lexikon - krátené).
Odoslané 23.1.2013 16:51.