« Späť

Farár z Gazy o strachu tamojších kresťanov z príchodu ISIS-u

Farár z Gazy o strachu tamojších kresťanov z príchodu ISIS-u

Gaza 27. augusta – Uplynul rok od skončenia izraelského útoku na pásmo Gazy. Konflikt si vyžiadal mnoho obetí a zanechal po sebe veľké škody. Čo momentálne prežíva tamojšia malá katolícka komunita? Farár v Gaze Mario Da Silva z Kongregácie Vteleného Slova v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas priblížil celkovú situáciu obyvateľov. Ako hovorí, mnoho ľudí ešte aj po roku stále žije medzi troskami. Aj viaceré školy sú v troskách, iné zas poskytli strechu nad hlavou tým, čo prišli o všetko. Počas poslednej zimy prišlo kvôli chladu o život niekoľko detí. Chýba tu jedlo, pohonné hmoty a iný tovar a ceny sú príliš vysoké. Zo zahraničia občas príde humanitárna pomoc – jedlo v plechovkách, ryža, cestoviny. Aj keď je to len symbolická pomoc, ľudia sú podľa slov otca Da Silvu veľmi vďační.

Gaza trpí až 40-45% nezamestnanosťou, ktorá u kresťanov dosahuje ešte vyššie čísla, pretože sú menšinou a ťažšie ich niekto zamestná. Ľudia túžia po slobode pohybu a chýba im aj slobodné praktizovanie náboženstva. V Gaze sa dokonca vyskytli už aj prvé hrozby ISIS-u. Hovorí otec Mario Da Silva:

„Kresťania sú veľmi vystrašení: na budove Charity sa objavil symbol samozvaného Islamského štátu, bol tu aj nejaký atentát, mali problémy s vládou v Gaze a kresťania sa nás pýtali: ‚Otče, ak príde ISIS a stane sa silným – lebo vieme, že je tu už prítomný – čo budeme robiť?‛ A hovorili: ‚Otče, v Sýrii, keď príde ISIS, môžu aspoň utiecť inam, do iného štátu. No ak príde sem, do Gazy, čo budeme robiť my, keď nemôžeme prekročiť múr, ktorý nás delí od Izraela? Kam pôjdeme?‛“ -zk-    


Zdroj: sk.radiovaticana.va