« Späť

Na Nový rok pápež František vyzval k aktívnemu zápasu o pokoj

Na Nový rok pápež František vyzval k aktívnemu zápasu o pokoj

Vatikán 1. januára - Napoludnie v prvý deň nového kalendárneho roka sa Svätý Otec František prihovoril veriacim slovami novoročného blahopriania. Sústredil sa na biblické slová požehnania z knihy Numeri, ktoré obsahujú aj žičenie pokoja ako daru od Pána. Nasleduje plné znenie pápežovho príhovoru pred modlitbou Anjel Pána:
„Drahí bratia a sestry, dobrý deň a šťastlivý Nový rok!
Na začiatku roka je milé si vymeniť blahoželania. Obnovujeme tak, jedni voči druhým, túžbu, že to, čo nás čaká, bude trochu lepšie. V podstate je to znak nádeje, ktorý nás povzbudzuje a pozýva nás veriť v život. Vieme však, že s novým rokom sa všetko nezmení, a že mnohé problémy včerajška ostanú tiež aj zajtra. Takže by som vám chcel adresovať trvalé prianie reálnej nádeje, ktoré čerpám z dnešnej liturgie.
Sú to slová, ktorými sám Pán žiada požehnať svoj ľud: «Nech ti Pán ukáže jasnú tvár a nech ti je milostivý! Nech Pán obráti svoju tvár k tebe a daruje ti pokoj» (Nm 6,25-26). Aj ja vám to prajem: kiež na vás Pán zhliadne a môžete sa tešiť vo vedomí, že jeho milosrdná tvár, jasnejšia než slnko, sa každý deň nad vami rozžiari a nikdy nezapadne! Objaviť tvár Boha robí život novým. Lebo je to Otec zamilovaný do človeka, ktorý sa nikdy neunaví začať s nami odznova, aby nás obnovil. On má s nami trpezlivosť! Nikdy sa neunaví začať s nami odznova, zakaždým keď padneme. Pán však nesľubuje zázračné zmeny, nepoužíva čarovný prútik. Páči sa mu meniť realitu zvnútra, s trpezlivosťou a láskou; žiada vstúpiť do nášho života s jemnosťou, ako dážď do zeme, aby sme prinášali ovocie. A vždy nás čaká a pozerá na nás s nežnosťou. Každé ráno pri prebúdzaní môžeme povedať: „Pane, daj dnes zažiariť nado mnou tvoju tvár“. Krásna modlitba, ktorá je skutočnosťou. 
Biblické požehnanie pokračuje takto: „Nech ti [Pán] daruje pokoj!“ (Nm 6,26).  Dnes slávime Svetový deň pokoja, ktorého téma je „Premôž ľahostajnosť a vydoby pokoj“. Pokoj, ktorý Boh Otec túži zasievať vo svete, musí byť z našej strany pestovaný. A nielen to, musí byť aj „vydobýjaný“. To v sebe zahŕňa aj skutočný boj, duchovný zápas, ktorý má svoje dejisko v našom srdci. Pretože nepriateľom pokoja nie je iba vojna, ale aj ľahostajnosť, ktorá nás vedie k mysleniu iba na seba a vytvára bariéry, podozrievania, strachy a uzavretosti. A toto sú nepriatelia pokoja. Máme, vďaka Bohu, množstvo informácií, no často sme tak zaplavení správami, že nás to odvádza od reality, od brata a sestry, ktorí nás potrebujú. Začnime v tomto roku tým, že otvoríme svoje srdce, prebudíme svoju pozornosť voči blížnemu, tomu, kto je k nám najbližšie. Toto je cesta na vydobytie pokoja.   
Nech nám v tom pomáha Kráľovná pokoja, Matka Božia, ktorej slávnosť dnes slávime. Ona «uchovávala všetky tieto veci vo svojom srdci a premýšľala o nich» (porov. Lk 2,19). Nádeje a ustarostenosti, vďačnosť i problémy: všetko to, čo sa  v živote  dialo sa stávalo v Máriinom srdci modlitbou, dialógom s Bohom. A ona tak robí aj pre nás: uchováva radosti a rozväzuje uzly nášho života, prinášajúc ich Pánovi. Zverme Matke tento nový rok, aby vzrastal pokoj a milosrdenstvo.“
(Preklad: Slovenská redakcia VR) -ej-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar