« Back

Uvidíme sa v roku 2018?

Uvidíme sa v roku 2018?

Pred Svetovými dňami mládeže v Paname, ktoré sa uskutoční v roku 2019, sa uskutoční Národné stretnutie mládeže 2018. Rozhodli o tom biskupi Slovenska. Informovali sme o tom dnes na sociálnej sieti. Myšlienka týchto akcií je úzko spätá so Svetovými dňami mládeže (SDM). Založil ich dnes už sv. Ján Pavol II., ktorého liturgickú spomienku práve dnes slávime.

“Po SDM v Krakove, ktoré sa konali v lete tohto roka, sme biskupom predložili zámer pokračovať v myšlienke celonárodných stretnutí slovenskej mládeže. Súhlasili s ideou, aby sa pred ďalšími svetovými dňami mládeže konali ďalšie národné - v roku 2018. Bude to príprava na exotiku, ktorá na nás čaká v Paname,”  hovorí kňaz Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS. "Oficiálna organizačná i duchovná príprava sa začne v septembri 2017. Miesto, ale aj oficiálnu skratku Národného stretnutia mládeže v roku 2018 oznámime v novembri počas tradičného Týždňa Cirkvi pre mládež,” dodal Chrvala.

Cieľom Národných stretnutí mládeže je ponúknuť mladým ľuďom zážitok živej Cirkvi a osobné stretnutie s Kristom. “O to sme sa snažili na R13 v Ružomberku, P15 v Poprade i SDM Krakove. Hoci nás ďalší projekt čaká až v roku 2018, už teraz sme začali prvé neoficiálne prípravy. Po schválení nápadu biskupmi plánujeme zoznámiť s myšlienkou podujatia vedenie mesta, ktoré sme vybrali,  čaká nás rozhodnutie o dátume a vytvorenie hlavného tímu, ktorý stretnutie pripraví,” hovorí jeden z členov tímu Pavol Danko, ktorý stál za programom a duchovnou prípravou Národných stretnutí mládeže v Ružomberku a v Poprade. 

Národné stretnutie katolíckej mládeže v podobných rozmeroch sa bude chystať po tretíkrát. Na príprave dvoch akcií predtým sa podieľal centrálny tím, okolo 40 vedúcich pracovných tímov a okolo 800 dobrovoľníkov z viacerých krajín. Na Liptov prišlo celkovo vyše 3 500 a pod Tatry o pár stoviek viac mladých ľudí z celého Slovenska i zahraničia. Stretnutia mladých menších rozmerov sa každý rok konajú v jednotlivých diecézach, ktoré pred Veľkou nocou navštevujú stovky ľudí. Podnetom pre ne sú práve Svetové dni mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet dnes už svätého Jána Pavla II.

Oficiálne oznámenie konania ďalšieho Národného stretnutia mládeže je súčasťou komunikačnej kampane po letných SDM v Krakove. Pozvanie Svätého Otca Františka prijalo cez leto vyše 4 000 Slovákov. Do Poľska sa chystali vďaka duchovnej príprave Milosrdný rok, ktorá vyšla aj knižne. Nadviazala na ňu kampaň na sociálnych sieťach. Rada pre mládež a univerzity KBS po nej v novembri spustí jej ďalšie pokračovanie s názvom “Stopy SDM”. Vychádzať bude z príhovorov pápeža Františka na SDM v Krakove. Cieľom Rady je, aby sa jeho slová dostali medzi mladých. Pridá k tomu aj rôzne aktivity. 

Hlavným komunikačným kanálom bude oficiálna stránka www.narodnestretnutiemladeze.sk a jej profil na sociálnej sieti Facebook

Komunikačný tím