« Back

P15 u prezidenta i ministra

Tím Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade získal uznanie. Jedného zo zástupcov jeho centrálneho tímu - režiséra P15 Pavla Danka - prijal vo štvrtok 11. februára 2016 prezident SR Andrej Kiska. Bol jedným z vyše dvadsiatky dobrovoľníkov, ktorí boli nominovaní na ocenenie Dobrovoľník roka 2015 (v kategórii Dlhodobé dobrovoľníctvo). Prijatie predchádzalo samotnému oceňovaniu, ktoré sa konalo večer v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Ceny po ôsmykrát udelilo Národné dobrovoľnícke centrum CARDO zastrešujúce okolo 400 dobrovoľníckych organizácií na Slovensku. Záštitu nad nimi osobne prevzal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý dobrovoľníkov pozdravil. Tím P15 zastupoval vedúci tímu Ondrej Chrvala, jeho "pravá ruka" Zuzana Špacírová a Erika Tulušáková, ktorá zodpovedala za dobrovoľníkov P15.

"Som hrdý na to, že sa na Slovensku deje toľko dobra a že P15 v Poprade patrí medzi jedno z týchto dobier roka. Nezáležalo na tom, kto je len nominovaný a kto cenu získal. Počas oceňovania vládla atmosféra, v ktorej sme sa všetci cítili súčasťou spoločenstva, ktorému záleží na druhých a na tejto krajine. A to nás spájalo," hovorí kňaz Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS, ktorá stála za P15. "Roky stojím pred ľuďmi v televízii či na javisku, ale nikdy mi tak nebúšilo srdce. Bol som užasnutý, s akými vzácnymi ľuďmi sme sa stretli. Skutočnosť, že sa naša dlhoročná práca  s mládežou stretla v jeden slávnostný večer s dobrovoľníkmi, ktorí nasadzujú svoje životy pre pomoc núdznym, migrantom, onkologickým pacientom, alebo im záleží na čistote okolia, či výchove, je pre mňa a pre  nás všetkých veľkým vyznamenaním. Sme radi, že v tejto mozaike dobra nechýbala ani Cirkev. A osobne chcem veľmi poďakovať svojim najbližším priateľom, ktorí si všimli moje srdce bijúce pre mládež a divadlo ATak a nominovali ma na toto ocenenie," pridáva sa Pavol Danko.
 

Zľava: Pavol Danko, Erika Tulušáková, Zuzana Špacírová a Ondrej Chrvala 

Národné stretnutie mládeže P15 zorganizovali vlani v lete Rada pre mládež a univerzity KBS a Kanet, n. o. Podujatie nadväzuje na Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa najbližšie uskutoční už v júli v Krakove. V Poprade, kde sa po vyše jedenapolročných prípravách akcia konala, spustili organizátori slovenskú prípravu na SDM. Trojdňový program bol zameraný na odkrývanie pokladov. Obsahoval desiatky umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým ľuďom predstavili v netradičnom šate. Pod Tatry prišlo okolo 3 500 mladých ľudí. Organizáciu P15 koordinoval centrálny tím ôsmich ľudí spolu s vedúcimi pracovných tímov pod vedením Rady pre mládež a univerzity KBS. Pod ich vedením fungovalo okolo 400 dobrovoľníkov, ktorí podľa štatistiky tímu odpracovali takmer 22 tisíc hodín bez nároku na odmenu. Tím P15 vyčíslil, že svojou prácou mu ušetrili vyše 47 tisíc eur. Približne tretinu z nich tvorili animátori, ktorí viedli malé skupinky pre mladých.

Národné stretnutie mládeže sa v podobných rozmeroch konalo po druhýkrát. Podobná akcia sa konala v roku 2013 pod názvom R13 v Ružomberku. Bola to viacdňová alternatíva pre tých, ktorí nemohli vycestovať na SDM do brazílskeho Ria de Janeira. Navštívilo ju okolo tritisíc mladých ľudí a hostí z viacerých krajín. Na príprave sa vtedy podieľalo vyše 300 dobrovoľníkov. Na oceňovaní Dobrovoľníkov roka bol v kategórii Dlhodobé dobrovoľníctvo nominovaný Pavol Danko, ktorý stál za programom R13 a P15. Počas večera vystúpila aj známa speváčka Sima Martausová, ktorá stála za oficiálnou hymnou P15. Dobrovoľníckym projektom roka sa stal projekt Vystrihaj sa Slovensko. Hlavnú cenu v kategórii Dobrovoľník roka Slovak Aid získal Ján Šlosiar z organizácie ADRA Moldavsko, ktorý svoj čas venoval deťom v centre pre deti z ulice v moldavskom Vadul Lui Voda. Ocenenie Dobrovoľník roka 2015 si v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí prevzali nielen jednotlivci, ale aj kolektívy.

Komunikačný tím P15

Snímka: Pavol Danko 

Comments
sign-in-to-add-comment
No comments yet. Be the first.