« Back

Vybrali sme logo P18, chystáme Odvážny rok

Vybrali sme logo P18, chystáme Odvážny rok

Naša Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) vybrala logo budúcoročného Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove (26. - 29. júla 2018). Do viacmesačnej súťaže sa zapojili tvorcovia s desiatkami návrhov. Víťazný návrh bude predstavený na slávnostnom ceremoniáli po blahorečení slovenského saleziána kňaza Titusa Zemana, ktorý sa uskutoční v sobotu 30. septembra 2017 o 16:00 h v HANT Aréne v Bratislave. Rada zároveň v tento deň symbolicky spustí špeciálnu niekoľkomesačnú duchovnú prípravu s názvom Odvážny rok. Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže (po R13 v Ružomberku - 2013; a P15 v Poprade - 2015) začnú slovenskí mladí oficiálne prípravy na Svetové dni mládeže (SDM) v Paname.

“Sme nadšení z toho, že rok pred P18 sme rozhodli, aké logo bude zdobiť pokračovanie edície národných stretnutí mládeže. V septembri ho predstaví generálny predstavený saleziánov a desiaty nástupca don Bosca don Ángel Fernández Artime,” hovorí režisér P18 Pavol Danko. “V deň blahorečenia náš tím oficiálne spustí špeciálnu on-line duchovnú prípravu. Podobne, ako v minulosti Titus Zeman, ktorý “odvážne” sprevádzal svojich bratov kňazov na štúdia do zahraničia, aj my chceme odvážne vykročiť na spoločnú cestu príprav do mesta Prešov, ktoré bude medzizastávkou na ceste do Panamy,” dodáva.

Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove bude, podobne ako dve predošlé akcie, opäť programovo späté so SDM. Tie sa každý rok - týždeň pred Veľkou nocou - slávia na diecéznej úrovni a raz za dva až tri roky na svetovej. Naposledy sa stretli mladí vlani v Krakove, o dva roky - v januári 2019 - ich čakajú v Paname. "Národné stretnutie mládeže je predovšetkým púťou pre mladých ľudí z celého Slovenska a zahraničia. Jeho hlavným cieľom je umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom v mladej Cirkvi, zažiť spoločenstvo mladých medzi sebou a okolo svojich pastierov, ako aj roznietiť v nich túžbu "vychádzať zo seba" a prinášať evanjelium do sveta,” vysvetlil Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS.

O organizácii P18 rozhodli slovenskí biskupi po SDM v Krakove, ktoré sa konali presne pred rokom. Rada pre mládež a univerzity KBS potom zoznámila s myšlienkou akcie vedenie mesta, s ktorým podpísala memorandum o spolupráci. V týchto dňoch sa venovala výberu nového loga podujatia, návrhu rozpočtu a príprave interného organizačného manuálu P18. Oficiálne prípravy spustí v septembri tohto roka, kedy sa zároveň začne špeciálna duchovná príprava Odvážny rok. Nadväzuje na dve podobné kampane z minulosti - Milosrdný a Čistý rok. Boli to série špeciálnych tematickych tém pre mladých, ktoré mohli využiť pri svojich stretnutiach.

Národné stretnutie katolíckej mládeže v podobných rozmeroch sa bude chystať po tretíkrát. Na príprave predchádzajúcich dvoch akcií sa podieľal centrálny tím, 40 vedúcich pracovných tímov a 800 dobrovoľníkov z viacerých krajín. Na Liptov prišlo vyše 3 500 a pod Tatry viac ako 4 000 mladých ľudí z celého Slovenska i zahraničia. V Prešove sa očakáva okolo 5 000 mladých. Podnetom pre Národné stretnutia mládeže sú SDM, ktoré sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet dnes už svätého Jána Pavla II. V jeho myšlienke pokračoval aj jeho nástupca Benedikt XVI. a súčasný pápež František.     

Komunikačný tím P18 

Next