« Back

MK spája

 Naozaj poznám už veľa ľudí za tých takmer 43 rokov čo tu dýcham...

ale v poslednom čase na smi zvyšuje hladina krvnej skupiny kresťansky pozitívnych ľudí matematickým radom.

 

Aj vy máte pocit, že, niektoré zoznámenia sú len tak "naoko", lebo naše duše sa poznajú od stvorenia sveta?

 

Radosť z písmenok niekoho na druhom konci republiky, alebo dokonca za hranicami slovenska často presahuje "normálnu" radosť.

 Akoby nejaké súznenie, na ktoré sme zvyknutí maximálne v stave zamilovanosti a vtedy sa týka jedinej osoby, a teraz akoby sa to dialo nejako frontálne.

 Doposiaľ na MK odmietli moje priateľstvo dvaja ľudia.

97 ľudí za posledné necelé 4 mesiace moje priateľstvo prijalo.

 S takmer dvoma desiatkami mojich nových priateľov udržiavam komunikáciu cez súkromné správy, s mnohými komunikujem cez komentáre k príspevkom verejne.

 

cez MK som spoznala maturantku,s ktorou si píšeme, v reáli som spoznala cez jedno spoločenstvo jej rodičov... a tak naozaj môžem svedčiť o spájaní ľudí  a o dobre, ktoré sa tu deje. 

komentáre, či už verejné alebo cez súkromné správy prinášajú mne ako autorovi blogov cennú spätnú väzbu.

Dokonca je možné, že ste zaregistrovali stiahnutie mojich príspevkov na radu skúsenejších.

Aj MK pomáha budovať, aj MK pomáha rúcať niečo, čo nestojí na celkom dobrom základe. aj MK nastavuje zrkadlo... je na nás , či sa pozrieme sami na seba, na iných, alebo budeme  naďalej sedieť vo svojej ulite  neprístupnosti a odmietania....aj na toto je tu priestor a slobodná vôľa sa tu rešpektuje.

Comments
sign-in-to-add-comment
MK má dôležitý rozmer pre takéto spájanie - ľudia sem prichádzajú diskutovať, spoznávať, pod vlastným menom a identifikovaní farnosťou. Anonymné vystupovanie mnohých na iných fórach odrádza - ľudia si tam "ventilujú" svoje komplexy. Obdivujem tých, ktorí aj v takýchto podmienkach dokážu komunikovať kresťanské hodnoty. V tomto smere obdivujem vytrvalosť a systematickosť Jozefa Mikloška (http://jozefmiklosko.blog.sme.sk/): nepíše veľa príspevkov, ale diskutuje s väčšnou tých, ktorí reagujú na jeho vyjadrenia. Myslím, že takýto prístup by zvýšil kvalitu diskusie aj na MK. Príliš veľa príspevkov na MK prechádza bez diskusie. Ak si príspevok prečíta 500 ľudí a nikto sa nezapojí do diskusie, treba sa nad tým pozastaviť. Treba si dávať pozor, aby sa MK nestala "spolkom vzájomného obdivu" - lebo to tiež môže odrádzať od zapojenia sa. Cieľom by mala byť kvalita diskusie, ktorá nám bude pomáhať rásť (blogerom i diskutujúcim) a to bude priťahovať ďalších.
Posted on 2/8/12 10:48 AM.
Peter, každá minca má dve strany.
Aj keď reagujem dosť často, sú príspevky, s ktorými sa 100% stotožňujem, ale nenachádzam slov na reakciu... nemusí absencia komentárov znamenať nezáujem... niekedy presný opak... a aj mlčanie je v podstate reakcia....
Posted on 2/8/12 10:56 AM in reply to Peter Václavik.
Jarmila Semanová
Vrúcna vďaka, Peter.

Áno, perfektne si to vystihol - spolok vzájomného obdivu !!! Presne toto nebezpečie tu je.

V tomto zmysle už ma tu aj poznajú - rada zarýpnem, dávam provokatívne otázky ... aby sme sa skúmali a pýtali samých seba, či aj naša skúsenosť je podobná - aby sme iba tak, bez hĺbky nepritákavali.
Posted on 2/8/12 11:01 AM in reply to Peter Václavik.
Jarka, MK nie je uzavretá komunita!!!
Každý človek sa tu môže zaregistrovať, sú tu ľudia aj z iných cirkví aj z iných štátov a nikto im nebráni vykonávať tu svoje aktivity.
...práve preto, že už dvaja ľudia odmietli moje priateľstvo, je to dôkaz, že naozaj nemusíme byť stádovití a robiť to, čo robia iní, naopak, MK poskytuje možnosť aj odmietnutia!!! A v tom je tiež sila.
Sú ľudia na rýpanie, sú ľudia na hladenie, sú ľudia na pochlebovanie, na tvorivosť aj pasivitu... nikto tu nikoho nenúti komentovať, ak sám necíti potrebu...
Naopak, je mnoho serverov, kde sa nepripúšťajú komentáre, alebo naopak ak nie sú vyhadzujú sa príspevky ako nezaujímavé.... ktoré nedvíhajú čísla bez úcty k ich tvorcom...
... nikdy nič nebude také aby vyhovovalo všetkým... preto Boh poslal Svojho Syna, aby nás zjednotil v Ňom ako v Hlave.
Jedine Ježiš Kristus je záruka všeobecnej spokojnosti.
Mojakomunita určite nemá tendenciu konkurovať Ježišovi, naopak, poukazuje na Neho a rada by privádzala bližšie k nemu aj tých čo sú ešte ďaleko.

A preto s láskou prijímajme jedni druhých...
Posted on 2/8/12 11:25 AM in reply to Jarmila Semanová.
Jarmila Semanová
Máš pravdu, Otili,

je MK otvorenou pre kohokoľvek.

Ale tak, ako postrehol Peter, neprechádzajme sa tu iba tak nezaujato ... bez pozastavenia sa, bez odozvy. Nebojme sa púšťať do protirečení, konzultujme svoje postoje, zdieľajme sa.

Máš pravdu, Ty to robíš, vyjadruješ svoje názory, komentuješ - veselo, s krásnou ľahkosťou, aj zodpovedne.

Rozumiem, že nie každý vníma potrebu niečo pridávať, pre niekoho je väčšie obohatenie si iba čítať a byť ticho. Ale neverím, že v dnešnej dobe zvlášť pre mladých - pre väčšinu z nich, je prirodzené byť stále iba mlčiacimi . . . že nemajú otázky, že nehľadajú odpovede.
Posted on 2/8/12 12:35 PM in reply to Otília Ferenčíková.
Otília, písal som všeobecne o príspevkoch na MK. Tvoje príspevky čítam so záujmom, máš dar zaujať obsahom i podaním - a preto som sa snažil rozvíjať tému, ktorú si nastolila. Nechcem povzbudzovať, aby sme reagovali hlava - nehlava. Skôr mi išlo o zamyslenie, aké texty dokážu vyvolať diskusiu, ktorá je určitým očakávaným ovocím písania príspevkov. Každý potrebujeme pre svoj rast určitú spätnú väzbu: spevák, kazateľ, športovec, politik, ... Doprajme si teda navzájom viac reakcií - myslím, že práve v tomto smere sú Tvoje reakcie na príspevky iných príkladné. Reakcia neznamená, že mám kritizovať - ale dá sa niečo zdôrazniť, doplniť, rozvinúť myšlienku, uviesť príklad z vlastného života, ... Ako by to vyzeralo, keby na futbal prišlo 10 000 divákov a iba by pozerali a chrumali čipsy. Burácajúce tribúny posúvajú hráčov k vyššiemu výkonu, piskot je napomenutím a pod. I keď najviac vykrikujú tí, čo tomu najmenej rozumejú (to mi vadí na tých anonymných blogoch), pokúsme sa byť "spoločenskí": pozorne počúvajme, reagujme na druhých a oni nás potom odmenia podobným prístupom. Požehnaný deň v "rodinnom kolotoči"!
Posted on 2/8/12 1:24 PM in reply to Otília Ferenčíková.
Jarmila Semanová
Mnohým nám ešte stále chýba vnímanie spätnej väzby ako daru.

Byť za ňu vďačnými, ak sa jej nám dostane. Dokonca môžeme o ňu aj prosiť.

Uvedomenie si, že poskytnutie spätnej väzby nami iným je tiež o ich obohatení - pravda, ak o ňu stoja a vedia si ju vážiť.
Posted on 2/8/12 3:02 PM in reply to Peter Václavik.
Otília, ďakujem pekne za príspevok a aj všetkým ostatným, ktorí komentovali MK. Mám veľku radosť z toho čo čítam. V čase, keď sme boli pozvaní vytvoriť tento krásny projekt sme si ani neuvedomovali, na čo všetko môže slúžiť. Napriek tomu, že počet užívateľov rastie len pomaly z Vašich reakcií ale vyplýva, že ste správne pochopili cieľ MK.

MK je nástrojom pre spájania a zjednocovanie, je živým dôkazom toho, že spoločne viacej dosiahneme, Veľa dôležitých životných otázok môžeme prediskutovať s tými, ktorí sú ochotní nás počúvať a poradiť. A nie vysmiať, zhodiť a ublížiť ako je to na niektorých iných fórach, kde sa užívatelia skrývajú za prezývky.

MK je nástrojom, ktorý aj mne pomáha urobiť si jasno v niektorých mojich myšliankach. Mám možnosť prediskutovať si možno aj chúlostivé témy s tými, ktorým nie sú ľahostajné. Zároveň súhlasím s názorom, že je potrebné nielen čítať ale aj písať. Aby sme mohli byť všetci viac zapojení do tohto diela.

Ako ste si všimli pri registrácii pri každej bolo nevyhnutné napísať svoje meno, priezvisko a pričleniť sa do konkrétnej farnosti. Dôvodom je to, aby sme tovrili živé spoločenstvo. A teraz Vám prezradím svoj sen. Keď sme sa pustili do projektu tak som sníval o tom, ako by sme mohli vybudovať silné farské spoločenstvá. Áno ja viem, že veľa z nich krásne funguje aj bez internetu. Ale predsa prečo nevyužiť internet ako nástroj na to, ako ľahšie nájsť stolára, cukrára, krajčíra alebo hocikoho iného, ktorého potrebujeme. prečo nezačať hľadať v okruhu ľudí, ktorí patria do veľkej rodiny, ktorá sa volá Cirkev. prečo sa nespojiť a nevytvoriť väčší potenciál pre nás samých tým, že si budeme navzájom pomáhať, že sa budeme viac poznať, že budeem k sebe pozornejší.....

Nech nás Pán vedie na tejto ceste a nech sme bšetci otvorení počúvať jeho vôľu. Prosím za všetkých, ktorí tvoria toto spoločenstvo a aj za tých, ktorí vytvárajú prostredie MK aby sme zostali na tej správnej ceste. Nech nie naša ale Pánova vôľa sa splní.

Požehnaný víkend všetkým priateľom, sympatizantom a návštevníkom MK.
Posted on 2/10/12 3:30 PM.
Robo, vďaka že si sa pustil do tohto sna mnohých. Som vďačný Pánovi za Teba, za toto dielo, za všetku Tvoju podporu, pôrodné námahy pri vzniku a realizácii. Som vďačný za každého blogera a za všetky príspevky. Verím, že toto je Pánovo dielo. Som vďačný, že sa na ňom môžem podieľať.
Posted on 2/10/12 4:12 PM in reply to Robert Krett.
hm aj mna to tiež napadlo , keby som poznala /mám momentálne zdravot. problémy/ napr. kresťanských lekárov...len si to neviem tu v praxi predstaviť....zvlášť rubrika -povolanie...koníčky...kliknem a....?? Bola by som zvedavá či tu je z tých 3000 ludí zaregistrovaný vôbec nejaký lekár, ale stolár či cukrárka možno skôr..
.
Pripojím sa k modlitbám za jednotu na MK aby v našom strede bol Ježiš ako cesta a pravda...
Posted on 2/10/12 5:39 PM in reply to Robert Krett.
Toto mi tu chýbalo veľmi výstižné. Vďaka.
Posted on 2/10/12 9:28 PM in reply to Peter Václavik.
Mária, vˇdaka za výstižný komentár ! Veľmi sa mi to páči :-)
Posted on 2/11/12 3:12 PM in reply to Mária Timková.
Toto je aj moja skusenost.. Mnohi z tych, ktorych som si pridal medzi priatelov sa mi sez komunikaciu stalo blizkymi, za mnohych sa modlim a prijímam veľa povzbudenia a optimizmu zo živých farností a spoločenstiev.. emoticon
Posted on 2/11/12 11:59 PM.
...mňa veľmi obohacuje, že ste tu, s nami, ovečkami, aj naši pastieri
Kým na faru sa človek nedostane na kus reči len tak, ak mám nejaký rýchly problém, posuniem ho cez súkromnú poštu alebo cez chat hneď a obratom mám odpoveď.
Taktiež možná pomoc od nás laikov pre kňazov,často vypláva na povrch, viem, mohol by som, mám chvíľku čas, ak by ste niečo potrebovali... prečo nie?
Posted on 2/12/12 8:30 AM in reply to Štefan Hrbček.
Myslím, že biblické "Nie je dobre človeku byť samotnému" (Gen 2,18) neplatí len pre manželstvo, ale všeobecne pre život Cirkvi. Nie som celkom sama, som členkou zasväteného spoločenstva bez habitu a spoločného domu, ale stretávame sa iba raz za mesiac a človek by mal byť i doma "niečim živý" a angažovať sa. Do mája 2010 som opatrovala mamičku, ktorá sa pri zdravom rozume a vedomí dožila 97 rokov , ale teraz, priznám sa, že mi chýba výmena názorov a povzbudenie z kresťanského aspektu. A ak je niečo založené na modlitbe, tak to bude prinášať zákonite ovocie. Overené dĺžkou pobytu na zemi. Som konvertitka.
Posted on 2/12/12 11:25 AM in reply to Štefan Hrbček.
Milá Otilka, človek potrebuje spoločenstvo...ja krásne, ak je to spoločenstvo kresťanov...Ja som tu iba od pondelka minulého týždňa, ale zatiaľ som šťastná, že patrím ku Vám...našla som Vás iba celkom náhodou, ale Pán ma tu asi zrejme chce mať na tom poli netovom, tak verím, že náhody neexistujú!...Áno, mali by sme sa zdieľať v radosti ale aj v šťastí, a ak tu niečo napíšeme, je len ideálne, ak je aj tá už spomínaná spätná väzba...))) Všetci sme si tu navzájom bratmi a sestrami a to je to naj, naj, naj, čo ma tu oslovuje...)))
Posted on 2/12/12 7:39 PM.
Evka ty si velky Panov dar. Ako dobre ze si tu. :-)
Posted on 2/13/12 4:14 PM in reply to Eva Vráblová.
Chcem Vás poprosiť o priateľstvo a som tak počítačovo negramotná, že neviem, ako sa to robí.
Posted on 2/13/12 10:21 PM in reply to Anna Wechterová Krištínová.
to sa ide k onomu človeku do jeho profilu, a tam niekde by to malo byť napísané, že pridať ako priateľa
Posted on 2/14/12 1:16 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Aj mna velmi naplna mojakomunitaemoticonAj ked moje reakcie nebyvaju dlheemoticonAle najdem tu vzdy odpoved,ktoru potrebujem,mam sa s kym poradit,nieco nove pri citani sa naucitemoticonUzasneemoticon)
Posted on 2/14/12 2:17 AM in reply to Otília Ferenčíková.
Showing 1 - 20 of 21 results.
of 2