Blogs

« Back

Nelegálny sofware - čo s tým ?

Väčšina z tých, ktorí používajú personálne počítače, vie, že počítače potrebujú pre svoju činnosť aj programové vybavenie. Základným potrebným programovým vybavením je operačný systém. Niektoré programové vybavenia sú k dispozícii zdarma. Tieto volajú " freeware ". Je ich možné stiahnuť z internetu bez platenia. Avšak sú aj programové vybavenia, na ktorých používanie potrebujete zákonné oprávnenie - licenciu. Jedným z takých je aj percentuálne na trhu najviac rozšírený operačný systém Windows. Na používanie tohoto programového vybavenia potrebujete súhlas výrobcu na jeho používanie - licenciu. Vyplýva to z Autorského zákona - Zákona číslo 618/2003 Z. z. . Inak vám môžu napariť až 3 roky väzenia !!! ( Prameň si môžete nájsť na internete cez vyhľadávač Google , ako som si to našiel aj ja. ) Teraz vás môže napadnúť otázka: " Nemám vo svojom počítači nelicencovaný software ? " Mal som podobný problém ...

Dávnejšie som dostal zadarmo jeden osobný počítač ( PC ) od našej susedy. Na Vianoce dostala nový, a tak mi ponúkla svoj starý. Na tomto som sa zaúčal. Po nejakom čase mi z mojej rodiny jeden ponúkol za veľmi nízku cenu svoj starší, ale výkonnejší počítač. Pri myšlienke na legálnosť môjho sofwaru som zneistel. Prečítal som si Autorský zákon. Cez internet som sa spojil so stránkou výrobcu sofwaru môjho operačného systému. Dostal som odkaz, že mám nelegálny software!!! Zavolal som aj do slovenského centra pre správu tohoto softwaru, či je môj software legálny. Potvrdili mi, že nie. To bol veru veľký PROBLÉM !!! Čo teraz? Začal som to riešiť. Po dlhších peripetiach som to mal vyriešené !!!! Starý počítač s nelegálnym operačným systémom som zaniesol do opravy PC. Keďže mal aj nejaké technické chyby, a bol aj starší, nechal som ho tam. Z ponúkaných opravených PC som si vybral jeden, ktorý bol síce menej výkonný, ale mne vyhovoval. Prešiel ešte menšími úpravami. Nakoniec som požiadal, aby mi nainštalovali legálny sofware. Na krabici toho počítača bola originálna nálepka na kúpený a nainštalovaný sofware operačného systému. Keďže tento PC bol odkúpený, opravený, a tak ponúkaný, bolo treba znova nainštalovať operačný systém typu, uvedeného na nálepke na počítači. To bolo prevedené. Tak isto bol obchodný názov môjho operačného systému v mojom novom ( vlastne zánovnom ) PC uvedený aj vo faktúre pre mňa. Všetko ma to vyšlo na 50.- Euro. Za to som dostal zánovný PC s polročnou zárukou, legálnym sofwarom operačného systému, a hromadu šikovných programov " freewaru ", za ktoré som dodatočne neplatil nič. Pre istotu som ešte zavolal do distribučného centra pre môj operačný systém, a tam mi potvrdili, že môj software operačného systému je legálny !!! A že netreba novú registráciu nového užívateľa. A teraz otázka : " Bolo to všetko potrebné pre mňa ? " Odhliadnuc od toho, že používanie nelegálneho softwaru by mi mohlo spôsobiť veľké nepríjemnosti, a možno aj nie, tu na Zemi v právnej oblasti, musím sa veru s touto vecou stavať aj pred nášho Pána Boha !!! Čo o tejto veci hovorí Pán Ježiš ? " Cisárovi, čo je cisárovo, a Bohu, čo je Božie." ( ) Keď si pozrieme YOUCAT ( Nový katechizmus pre mladých ) nájdeme tam ako odpoveď na otázku č. 429 ( Aké pravidlá platia pre duševné vlastníctvo ? (str.234) ), odpoveď: " Aj odcudzenie duševného vlastníctva je krádež." Dole, pod tým je ešte, okrem iného, písané aj: " Každé prevzatie cudzieho duševného vlastníctva vyžaduje slobodný súhlas pôvodného vlastníka a primeranú odmenu, prípadne podiel autora na čerpaní hodnôt. " Každému, kto teda vlastní nelegálny software operačného systému, odporúčam, aby to čo najskôr riešil. Moje riešenie bolo potvrdené viackrát z viacerých zdrojov. Aj z distribučného centra slovenského dodávateľa sofwaru operačného systému. Prajem všetko dobré.
Comments
sign-in-to-add-comment
Ja som kupoval aj na pc aj na notebook original. Mám originál cdčka z obidvoch operačných systémov, takže takýto problém nemám. Človek dostane vždy pri kúpe originál cd, pretože na ňom je aj aktivačný kľúč.
Posted on 1/4/12 6:20 PM.
Zas ku tomuto duševnému vlastníctvu to je také, keď si popočúvam nejaké pesničky na youtube a nezaplatím za to nič, ale normálne tieto pesničky sú na cd v predaji, tak ma to robí zlodejom, to beriem ako dosť blbú vec. Za youtube človek neplatí, autor to tam dá zadarmo, ale normálne za to chce peniaze. A opäť ak nemá niekto peniaze, pretože ako Otília písala vo svojom blogu, tak sa musí jednoducho uskromniť aj na takýchto veciach.
Posted on 1/4/12 6:27 PM.
V prípade operačného systému človek môže miesto Windowsu použiť aj často lepší Linux, ktorý je stále zadarmo a tak nemusí vyhadzovať nekresťanské peniaze za operačné systémy, ktoré sú často zbytočne predražené aj a mohli by byť určite predávané lacnejšie.
Posted on 1/4/12 6:29 PM.
Ďakujem za odozvu. Jeden môj známy mi Linux neodporúčal kvôli veľkým problémom s ním. Tento môj známy je skúsený opravár PC, a vyjadril sa v tom zmysle, že Linux je skôr pre ľudí s dobrými praktickými počítačovými skúsenosťami. Inak sú s Linuxom u začiatočníkov veľké problémy.
Posted on 1/4/12 6:39 PM in reply to Miroslav Čonka.
Každý musí niekde začať predsa. Nikto učený z neba nespadol. Je to jednoducho o tom aj, že ak človek nemá peniaze na nejaký ten drahý o.s. tak sa naučí robiť aj s Linuxom, ktorý je zadarmo. Je to všetko o uskromnení.
Posted on 1/4/12 7:16 PM in reply to Miroslav Priecel.
moje odporúčanie - prejst na linux.. prekonať trochu pohodlnost, naucit sa par zakladnych veci a k windowsu sa uz nikdy nevratite. Uz niekolko rokov fungujem na linuxe a k veciam, ktoré publikujem na internete pripájam informáciu, v akom programe som to vytvoril. Audio nahrávky robím cez hardware s ktorým bol dodany aj software na úpravu zvuku, čo využívam akurát na obstrihnutie stopy. Myslím, že my veriaci by sme mali byť svetlom (dobrým príkladom) aj V TEJTO OBLASTI.
Posted on 1/4/12 11:53 PM.
Osobne používam Windows aj Linux. Musím povedať, že distribúcia Ubuntu od 11.04 ma v celku príjemne prekvapila. Všetko tu beží rýchlejšie ako vo Windowse, aplikácie si vie rýchlo a pohodlne nainštalovať aj jednoduchý užívateľ a čo je najväčšia výhoda, že neotravuje žiaden malware a vírusy.

Kedysi som mal problém naištalovať na linuxe webkameru, ale pri inštalácii novej verzii Ubuntu sa automaticky nainštalovali všetky ovládače pre mikrofón, webkameru, tablet, scanner, tlačiareň. Jednoducho paráda, s ničim som sa nemusel trápiť.

Ubuntu sa dá vyskúšať aj priamo na webe: http://www.ubuntu.com/tour/
Posted on 1/6/12 10:50 AM in reply to Miroslav Priecel.
toto znie velmi lakavo, ale aj tak by som sa neodvazila prejst na ubuntu, keby nemam na telefone niekoho, kto mi poradi ako vsetko zalohovat a instalovat. mne ani textovy editor nerobi to, co od neho chcem, tak ako by to mohol robit OS? :-/
Posted on 1/6/12 2:03 PM in reply to Martin Lojek.
Ja už mám tak zaťažený disk, že by som žiaden ďalší systém miesto sedmičky si neinštaloval. Myslím, že zbytočne by mi to aj bolo.
Posted on 1/6/12 4:50 PM.
Ahoj Miroslav plne súhlasím emoticon
Posted on 1/8/12 6:46 PM.
S tou (i)legálnosťou to zase netreba preháňať, osobne mám k autorskému zákonu veľmi kritický postoj - chystám o tom článok. Argumentácia za AZ je založená na tom, že ak niekto dokáže "iba tak jednoducho" skopírovať, tak tým autor prichádza o zisk - neprišli potom ale o zisk pekári a rybári, keď Ježiš nakŕmil zástup?

Čo sa týka OS silne nesúhlasím s tvrdením, že Linux je pre skúsenejších. V skutočnosť je takáto:
neskúsený používateľ si OS sám nainštalovať nevie, takže to v každom prípade musí robiť technicky spôsobilý človek
inštalácia sw vo väčšine Linuxových distribúcií je o tom, že si človek nakliká, čo potrebuje, potvrdí správcovským heslom a kým sa všetko samé nainštaluje, môže ísť preč alebo robiť niečo iné (systém dokonca robí bezpečnostnú kontrolu stiahnutého sw - toto žiadny iný OS nemá!).
Vo win človek najskôr musí dlho googliť, potom ťahať, potom (väčšinou) odbaľovať, scanovať antivirákom, klikať nex-> next...install (a prípadne čítať 20 stranovú EULA) a samozrejme pri každej akcii musí byť prítomný a to nehovorím o inštalovaní z pochybných zdrojov.
Čo sa týka používania sú na tom z pohľadu windowsáka oba rovnako - oba poskytnú pohodlné klikacie rozhranie. Plus Linux má niekoľko vymožeností naviac (najmä viac plôch).
Veľa ľudí argumentuje ovládačmi ale skúste dať bežnému používateľovi windows bez ovládačov - nebude vedieť, čo si s tým počať - toto opäť majú riešiť technici.
A v skutočnosti prejsť na Linux je pre informatika oveľa ŤAŽŠIE ako pre obyčajného používateľa - vyskúšané na vlastnej koži, mne to trvalo asi dva roky, ostatným, menej zdatným (prepáčte mi sexizmus ale vrátane dievčat!) zhruba týždeň. (kvôli tomu, že som sa musel najskôr odnaučiť robiť s tým ako s windowsom)
K tomu Linux skrýva "tajnú" sadu nástrojov, kvôli ktorým je ďaleko lepší ako windows ale nie každý ich pozná a chce/vie s nimi robiť. Dosť to pripomína švajšiarsky nožík.
Posted on 1/17/12 10:16 PM.
Ja som dopadol opačne - mal som tak zaťažený disk, že windows musel ísť preč. ;)
Posted on 1/17/12 10:17 PM in reply to Miroslav Čonka.
Pokiaľ ide o Linux, je viac skupín ľudí a každý tvrdí, že má pravdu. Výhody Linuxu sú, že je open source, je ho množstvo distribúcií od distier pre machrov po "user friendly" ako sú Ubuntu, Mandriva, Fedora atď. Každá má svoju filozofiu a svoj okruh priaznivcov. Ja som sa s tým hral nejaký rôčik a mám za to, že najlepšie je si to vyskúšať. Len sa netreba nechať odradiť začiatkami. Sám som sa vrátil k Windowsu, lebo som mal problémy s fungovaním internetu. Musel som ručne prepísať DNS, inak niektoré stránky nenačítaval. Nik mi neporadil, čím to bolo. Ale Win mám licencovaný, tak je mi to fuk.
BTW, užívaním free softvéru takto náhodou nepoškodzujeme producentov plateného softu tým, že ich pripravujeme o zisky? Tak ako sa v tomto zorientovať? Babo, raď.
Posted on 2/17/12 9:37 PM.
Ježiš nenakŕmil zástup z ukradnutého chleba ! Aj freeware má stanovené podmienky používania, na ktoré stiahnutím freewaru pristupujeme ! Milý Martin, ani Tebe by sa nepáčilo, keby Ťa niekto okradol, a potom by Ti hovoril, že je to v poriadku. Zákony sú na to, aby chránili ľudí pred neprávosťou. Autorský zákon má svoj význam. Predstav si seba, ako človeka, ktorý krvopotne vymyslí a vyladí zložitý sofware, a niekto mu ho len tak stiahne, a ani mu nezaplatí. Aj vo Svätom Písme je písané : "Mlátiacemu volovi nezaviažeš papuľu" a "Robotník si zaslúži svoju mzdu." ( 1 Tim 5,18 ) !!! Autorský zákon treba dodržiavať. Aj Sväté Písmo hovorí: " A Ježiš im povedal: "Čo je cisárovo, dávajte cisárovi, a čo je Božie, Bohu." I obdivovali ho. ( Mk 12,17 )
Posted on 2/23/12 9:54 AM in reply to Martin Habovštiak.

javax.portlet.title.BGTCG