« Back

Čo chcem? Čo by to malo byť?

Tieto otázky sa na mňa pozerali už po druhý krát v mojom živote. Nieže by som to neriešila skoro každodenne. To nie, ale teraz mali opätovne písomnú formu. Na začiatku tohto semestra mi môj profesor povedal: Mám pocit, že to ešte stále nevieš, takže po dvoch rokoch ti túto tému zadávam opäť. Zisti to.

Minulý týždeň uplynula polka semestra. A ja som sa cítila nesmierne ukrivdene. Veľa vecí sa mi nedarilo. Myslela som si, že mám pravdu. Že tie veci, ktoré mi profesor povedal počas konzultácií síce môžu mať niečo pravdivé v sebe, ale že nie sú úplnou pravdou. A pýtala som sa Boha prečo, prečo sa zase niekto naváža do vecí, ktoré ma bolia, ktoré súvisia s mojou prácou, s mojou osobou. V podstate som ho nevinila, len som proste nechápala zmysel. A tak mi ukázal, že tento prípad je iný. Môj profesor má dobrý úmysel, chce mi pomôcť rozvinú môj potenciál a hoci s jeho metódami nesúhlasím, som mu za to vďačná. Som vďačná, že napriek tomu, že som ho tri roky nepočúvala, nevzdáva to so mnou a učí ma aj ten štvrtý. Som vďačná, že mi ho Boh poslal a že to On mu dal autoritu, ktorú má. Som človek a mám veľa chýb. On je človek a má veľa chýb. Ale vždy sa môžem rozhodnúť mať ho v úcte a podriadiť sa jeho autorite. A to pomáha. To pomáha.

Čo teda vlastne chcem? Chcem prevziať zodpovednosť – chcem pristupovať zodpovedne k úlohám života, aby sa moja sloboda mohla plne rozvinúť od jej pevného bodu.

Lebo len vtedy, keď prijmeme zodpovednosť, sme skutočne slobodní.

Comments
sign-in-to-add-comment
Verím, že tvoj profesor je veľmi kompetentný a že si je istý tvojim talentom, ktorý vidí jasne pred sebou. Často tak býva, vôbec nie si v tej veci jediná a ani to neznamená, že tvoj názor nie je dobrý. Jeho bude asi vhodnejší a o to mu ide (veľakrát aj Bohu) Pamätám si podnes slová môjho profesora z Gymnázia, po rokoch som prišla na to, že mal pravdu... Je to zaujímavé poznanie, často nám práve títo ľudia odhalia naše talenty emoticon Želám ti, Zuzanka, aby si našla povzbudenie a radosť v tom riadení, verím, že neoľutuješ, ak "počúvneš" a isto aj porozumieš, prečo je "lepšie" práve tak, ako ti radí alebo ukazuje tvoj profesor.
Posted on 11/12/13 10:50 PM.